A jelenség megállítására természetesen nincs lehetőségünk, de partnerünk, az MMC Autochip segítségével olvasóink figyelmének felhívására igen. Az alábbiakban a már több évtizede működő, és egyik legismertebb chiptuningra szakosodott műhely az autochip.hu tapasztalatait osztjuk meg.

„A chiptuningot csak szakemberek végezhetik, megfelelő szaktudás és többéves szakmai tapasztalat birtokában. A motoroptimalizálás személyre szabott beállításokat tesz lehetővé, ehhez nélkülözhetetlen különböző szoftverek és hardverek megléte, amelyek folyamatos fejlesztése elengedhetetlen az új autótípusok megjelenése miatt. Az ehhez szükséges háttér  milliós nagyságrendet képvisel, így joggal feltételezhető a feltűnően olcsó chiptuning esetén a fenti feltételek hiánya.

Chiptuning során az autó vezérlőegységében lévő chipet programozzuk át, az optimális működés és a jobb hatásfok érdekében. Ehhez nincs szükség bizonytalan eredetű elektronikai áramkörök vagy doboz utólagos beszerelésére, ami plusz hibalehetőséget jelentene. A motort a saját computere tudja hibátlanul vezérelni, amit gyárilag erre a célra terveztek. A motortérben található összes jeladó adata a computerhez fut be, az értékek valósak, a programozás a computeren belül történik.

Chiptuninggal megvalósítható az összes motorfunkcióhoz tartozó paraméter egymással összhangban történő módosítása, fordulatszám és terhelés függvényében. Személyes kapcsolat jön létre az ügyfél és a programozó között, így egyéni kérések is megoldhatóak, pl. célzottan lehet erősíteni a gyárilag nyomatékszegény fordulatszám tartományokon. Egy jó szakember a saját szellemi tudásából profitál, (nem mások termékét árulja) mivel az évek során, tapasztalati úton, tesztekkel és mérési eredményekkel, több ezer óra számítógép előtt eltöltött idővel minden típus-specifikus ismeretet elsajátított.

Itt is igaz a mondás: Nem minden arany, ami fénylik. – azaz, nem minden chiptuning jó.

Gyakori eset, amikor az ügyfél azzal keres meg  minket, hogy chiptuning van az autójában, de különböző hibajelenségeket tapasztal: füstöl, sokat fogyaszt, a gázpedál túl érzékeny, hibaüzenetek jelennek meg a műszerfalon stb. A computer adatainak kiolvasása után sok esetben megdöbbentő dolgokkal kell szembesülnünk, finoman úgy fogalmaznék, hogy vannak még bátor emberek ebben az országban…

A megtalált hibákat ügyfelünkkel minden esetben közöljük és korrigáljuk. Ha azt halljuk, hogy interneten keresztül elküldik valahová a gyári chip információit, és majd érkezik a tuningprogram amit rátöltenek a computerre – teljesen egyértelmű, hogy egy közvetítővel van dolgunk, akinek halvány sejtelme sincs a motorfunkcióhoz tartozó jelleggörbékről és a chiptuningról. Egyéni kérések teljesítése így nem valósulhat meg, csak reménykedhetünk, hogy legalább egy átlagértékekre beállított tuningot kapunk, és a motor nem fog károsodni a bizonytalan eredetű beállításoktól. Adott típusnál és azonos motornál is lehetnek különbségek: pl. VW Golf 1.6-ot szerelik Siemens, Marelli és Bosch computerrel, a különböző szoftververziókról nem is beszélve. Az MMC Autochip minden esetben a motor saját gyári szoftverét optimalizálja, és a típusválasztásban megadott értékekre garanciát vállal.”

A chiptuning optimalizálási szempontból egy nagyon hasznos és jó dolog, de feltétlenül tájékozódjunk róla, hogy kire bízzuk autónkat! Hosszú távon a legolcsóbb a legdrágább lehet, tehát ne csak az árra kérdezzünk rá, ha chiptuningról érdeklődünk!