Évek óta téma a motorolaj hamisítás Magyarországon. A NAV szünet nélkül nyomoz, rendszeresek a leleplezések. Válaszul az ágazat képviselői nem győznek a tiszta forrásról, szigorú beszerzési rendszerről, szállítmányellenőrzésről és hamisíthatatlan csomagolásról beszélni. Az utóbbi hetekben azonban nem a hazai, hanem az import hamisítványok kerültek a hatóságok figyelmének középpontjába.

Tavaly decemberben Moszkva egyik külső kerületének félreeső raktárépületeiben nagyszabású olajhamisítás leleplezett le az orosz hatóság. A helyszínen összesen 70 tonna kenőanyagot találtak közel 80 ezer saját gyártású és címkézésű kannában. A nyomozók szerint havi szinten közel 4 milliárd forintnyi forgalmat bonyolítottak a hamisítók.

Az olajwebshop.hu webáruház, valamint két budapesti kenőanyag szaküzletet üzemeltető Iberol Kft. saját matricával jelöli a garantáltan eredeti, magyarországi jövedéki engedéllyel rendelkező kenőanyagokat.

Az olajwebshop.hu webáruház, valamint két budapesti kenőanyag szaküzletet üzemeltető Iberol Kft. saját matricával jelöli a garantáltan eredeti, magyarországi jövedéki engedéllyel rendelkező kenőanyagokat.

A végtermék csomagolása megszólalásig hasonlít az eredetihez, a töltőanyag azonban silány minőségű Fehéroroszországból származó olaj. Ráadásul nem egy-két gyártó neve érintett, hanem szinte a teljes prémium motorolajpiac: Shell, ExxonMobil, Elf, Castrol, BP, Liqui Moly, Total. Sőt, nagy tételben hamisították a BMW, a Ford, a Volkswagen, a Mazda, a Nissan és a Toyota gyári csomagolású motorolajait is.

Az ügy újra felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós szabadkereskedelemi szabályzás lehetővé teszi, hogy a kereskedők az országos importőrt megkerülve kétes forrásból származó motorolajhoz jussanak hozzá. Így nem lehet tudni, hol forgalmazzák a hamisítványokat, mely országok vásárlói vannak veszélyben!

A rajtaütés után a moszkvai Seremetyevo repülőtéren hamarosan elfogták és őrizetbe vették a hamisítás egyik feltételezett elkövetőjét. A gyanúsított éppen nagy mennyiségű készpénz tásaságában készült Kínába menekülni. A további lépések a hatóságokra tartoznak, de mit tehetünk mi vásárlók? Hogyan kerülhetjük el, hogy hamisított motorolaj kerüljön az autónkba?

Az olajwebshop.hu webáruházat, valamint két budapesti kenőanyag szaküzletet üzemeltető Iberol Kft. saját matricával jelöli a garantáltan eredeti, magyarországi jövedéki engedéllyel rendelkező gyártó leányvállalatától, hivatalos disztribútortól, vagy nagykereskedőtől beszerzett kenőanyagokat. A kínálatban közel 20 olajmárkából lehet válogatni személyautóhoz, motorkerékpárhoz és teherautóhoz egyaránt. Az ingyenes személyes átvétel mellett (H-P 8-17h), már másnapra is lehet csomagot rendelni, akár kiszállítási díj nélkül is (részletek a honlapon).