Skoda Superb 2.0 TDI DSG Style

A csicsás részletektől mentes hatalmas cseh limuzin hatalmas teret nyújt, kényelmet, jó minőséget megfizethető áron. Jól kifundálták a Volkswagennél, a Skoda anyacégénél annak idején, hogy bizony nem ülhet minden államtitkár meg miniszterhelyettes Audi A6-os-ban vagy Mercedes E-osztályban. Ám nekik is kell valamivel járniuk a hivatali időben, meg persze azután is, ami a presztízsükhöz méltó, így hát megalkották a Skoda hatalmas limuzinját, a Superbet, amely még kényelmesebb is, mint a fent említett kocsik, no és olcsóbb.

A Skoda Superb méretei már bárki számára főúri kényelmet kínálhat.

A Skoda Superb méretei már bárki számára főúri kényelmet kínálhat.

A cseh sikermodell már a harmadik generációnál tart. Az idén Genfben bemutatott cirkáló elegáns, mint egy herceg. Formailag már komolyabb is némelyik ellenfelénél. Szemből első pillantásra igéző és megnyerő. A morcos orr, a LED-es menetfény, a stílusos krómfogsorú hűtőmaszk tovább fokozza a vizuális élvezetet. A most próbált Skoda Superb 2.0 TDI DSG váltós kiadása oldalról főúri limuzinként mutat, amelyben pont olyan kényelmesen elterpeszkedhetünk, mint ahogy azt a külső alapján elképzeljük. A kerékjárati ívek vaskosak, a tetőív pedig könnyeden lejt a csomagtartóig. Az ötajtós kialakítása ellenére is limuzinos a fara a cseh bálnának. Az egész összképről elmondhatjuk, a megjelenés kifogástalan.

Igazából lényegtelen, hogy az új Skoda Superb nagyobb lett valamelyest elődjénél. A régiben is akkora volt a hely, hogy lehetett szteppelni hátul, meg ebben is. Az emberi szemnek fel nem tűnik, hogy a harmadik generáció a korábbinál 2,8 centivel hosszabb, 6,4 centivel szélesebb, 6 milliméterrel magasabb, valamint 8 centivel nagyobb a tengelytávja. Ugyanakkor látványosan, 6,1 centivel csökkentett az első túlnyúlása, és ez helyére tette az arányokat is.

Kívül-belül hatalmas

Kívül-belül hatalmas

A Skoda Superb nyújtotta komfortérzet a névhez méltó, de arra azért kényesen ügyeltek a tervezők, hogy minőségileg ne érje el azt a szintet, mint amit a Volkswagen, ne adj isten, az Audi képvisel. Ugyanakkor – akár csak más VW-márkás modellekbe – minden fejlett technikai rendszer rendelhető bele, mint például az araszolófunkciós távolságtartó tempomat, holttérfigyelő vagy a sávtartó automatika. Jó nóvum, hogy az előd bal hátsó ajtó egyetlen esernyője helyett immár mindkét első ajtóban találhatunk egyet-egyet. A Skoda Superb méretek belül olybá hatnak, mintha óriásokra tervezték volna.

A vezető és az első utas könyökmagasságban 39 milliméterrel megnövelt szélességet, valamint nagyobb fejteret élvezhet. Hátul 157 milliméteres a bővülés. Nem mintha eddig kicsi lett volna a Superb, de a térdmagasságban mért hátsó lábtere most majdnem kétszerese a vetélytársainak. Itt aztán kedvükre, akár keresztbe tett lábbal terpeszkedhetnek a csinovnyikok, pedig a helykínálat inkább az arisztokratákhoz illene. Nem vitás, a nagycsaládosok nem ezt választják, nekik túl hatalmas és felesleges a Superb, nem tudnák kihasználni. Olyan nagyon a tisztségviselők sem, de legalább többnek érezhetik magukat, potencianövelő, és jókora pluszt ad megjelenésben. Igazából nehéz azzal vitába szállni, hogy ennél jobb választás nincs az állami szféra számára protokollautónak.

Sose volt kicsi, de a Skoda Superb méretek tovább nőttek az előző kiadás óta.

Sose volt kicsi, de a Skoda Superb méretek tovább nőttek az előző kiadás óta.

Árban, méretben, formában hibátlan, ám presztízsében mégsem olyan hivalkodó. Hiszen ez csak egy Skoda, de mégis keleti kényelmet nyújt. A jobb hátsó utasnak még táblagéptartó is jutott. A grandiózusságot erősíti például az ötajtós autó szédítően nagy csomagtere, amely 30 literrel múlja felül a Skoda Superb második generációjáét, 625 és 1760 liter között variálható. Ez még a nagyautók között is bőven felsőkategóriás a maga több mint egy négyzetméteres alapterületével.

Sík oldalfalában rekesz, tépőzáras táskarögzítő is van. A poggyásztér akkora, hogy csak befekve érhetjük el a végét. A hétköznapokon igazából kihasználhatatlan, de persze olykor jól jöhet. Elődjével szemben a csomagtérajtó már csak egyben nyílik. Az ötödik ajtó orbitális nyílásán át széltében-hosszában 1,16×1,08 méteres tárgyakat tudunk betenni.

Nyolcféle motor közül válogathatunk a Suberbbe. Nálunk a középső dízel, a 150 lóerős Skoda Superb 2.0 TDI DSG járt. Ami rögtön feltűnik, az az, hogy mennyire hangos az amúgy jó zajszigetelés ellenére. A motor ereje nem kirobbanó, de nem rossz, ám sajnos nem áll rendelkezésre mindig, amikor kellene. A hatsebességes DSG váltó ugyanis lassú, mint egy kiégett bokszoló. Elképesztő, mennyit gondolkodik, ha odalépünk neki egy padlógázt. Aztán persze nekilódul, csak mi hamarabb szerettük volna.

Kárpótolhat minket a baráti fogyasztás. Hihetetlen, hogy egy ekkora monstrum 5,3 liter gázolajjal beéri 100 kilométeren – vegyes használatnál. Aztán vannak olyan finomságok a Superbben, hogy magunk választhatjuk meg a vezetési módot. A kapcsolóval a motor- és a váltóvezérlés, az elektronikusan felügyelt lengéscsillapítás és a kormányrásegítés karakterisztikáját is szabályozhatjuk.

Az Eco, Normal, Sport és Comfort állások mellett egy egyénit is összeállíthatunk saját ízlésünk szerint. Sportban például nagyobb fordulaton dolgozik a motort, feszesebb a lengéscsillapítás, csekélyebb rásegítésűvé válik a kormány. Az Ecóban értelemszerűen spórolósra vehetjük a haladást. Szóval a lényeg, személyre szabhatjuk a vezetésünket, ami amúgy mindegyik módban kényelmes és egyszerű, a kormányzás közvetlen, a futómű egészen jól csillapítja az úthibákat és a csatornafedeleket.

A Volkswagen-csoport egyik legnagyobb ötlete volt az elmúlt évtizedeben, hogy megalkotta a Skoda Superbet. Ilyen néven persze nem lehet rossz autót gyártani, de ezúttal nagyon ráéreztek, a harmadik generáció telitalálat. Csak ne DSG-váltóval vegyék, ha jót akarnak maguknak!

Skoda Superb 2.0 TDI DSG műszaki adatok
Motor: 1968 cm3
Teljesítmény:150 LE, 340 Nm
Végsebesség: 218 km/h
Gyorsulás 0–100 km/óra: 8,9 s

Skoda Superb 2.0 TDI DSG fogyasztás: 5,3 l/100 km
Skoda Superb ár: 7 409 410 Ft

Skoda Superb 2.0 TDI DSG tesztautó ára: 12 548 555 Ft

Skoda Superb 2.0 TDI DSG vélemények
Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Divatos külső, elképesztően tágas utastér, óriási csomagtartó, gazdaságos motor, igényes kidolgozás, kényelmes futómű, korrekt ár
– Lassú automata-váltó, erős motorhang