Rácz Gergő 1997-ben a VIP együttessel Dublinban Magyarországot képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2004-ben csatlakozott a Fool Moon acapella együtteshez, amivel több európai és ázsiai turnén vett részt, de közben 2006 óta már szóló karrierbe is kezdett. A Rakonczai Viktorral írt Szerelem miért múlsz? című dalukkal Wolf Kati aratott sikert 2011-ben a dortmundi Eurovíziós Dalfesztiválon.

– Mikor szerezted meg a jogosítványodat?
– Tizenhét évesen. Édesapámnak volt egy Samara-ja és egy vállalkozása, és megkért, hogy segítsek neki egy-két dolog szállításában. Közben pedig már a zenei karrierem is beindult és ott is kellett.

– Mi volt az első saját autód?
– Egy Suzuki, amit használtan vettem huszonegy évesen, de két hét múlva ellopták. Mivel erre nem volt biztosításom, ezt buktam. Egy zenész barátomnál voltam Pomázon, és mikor reggel haza akartam indulni, nem találtam. Először azt hittem, hogy valaki megviccelt, és csak arrébb gurult vele.

– Mit vettél utána?
– Egy Peugeot 206-t. Főleg a dizájnja fogott meg. Ez nagyon sokáig megvolt és maradtam a márkánál. Most egy 207-sel járok, és készülök a cseréjére.

– Mire használod az autót?
– Elsősorban a fellépésekre járok vele és közben zenét hallgatok. És előfordul, hogy hangosan énekelek is. Néha belefeledkezem, de azért a pirosnál elhalkulok.

– Felismernek?
– Előfordul, hogy integetnek. Ez kedves gesztus.

– Mit gondolsz, milyen autó illik hozzád?
– Fontos, hogy elnyerje a tetszésemet, de ugyanakkor ne érezzem hivalkodónak. Persze praktikai szempontoknak is feleljen meg.

– Hogyan vezetsz?
– Amikor megszereztem a jogsimat és már biztonságban éreztem magam, akkor bátrabban. Egy-két évig tartott, hogy jobban toltam, de már régóta nyugis és figyelmes vagyok. Betartom a szabályokat, nem megyek át piroson és csak parkolásokért büntettek. Azzal viszont többször. Ami hibákat ilyenkor elkövetek, hogy a telefonba nem jó parkolóóra számot írok be, vagy előtte más kocsiját vezettem, és parkolásnál a saját autóm rendszámát írom be, vagy éppen fordítva, a sajátom helyett azét, amit előtte vezettem. Előfordul, hogy túllépem az időt és elfelejtek újra pénzt bedobni. A legbosszantóbb az, amikor kiderül, hogy a parkoló óra rossz, és mialatt átmegyek a másikhoz, már megbüntetnek. És főleg, amikor az óra nem a helyes időpontot rögzíti. Nehezen hiszem, hogy ezek véletlenek.

– Baleseted volt?
– 23 éve van jogsim, azóta volt egy-két apró koccanásom. A 206-os Peugeot-t viszont totálkárossá törték. Elmentem egy kávézóba a barátnőmmel, és két perccel azelőtt, hogy visszamentünk volna hozzá, valaki nagy sebességgel ki akart kerülni egy motorost, de megcsúszott, és belement az autómba.

– Ha veled szembe szabálytalankodnak, azt hogy viseled?
– Nem vagyok kiabálós, legfeljebb rádudálok az illetőre.

– Mi volt a legnagyobb sebesség, amivel mentél?
– Jelölt voltam egy Comet díjra, és a jelölteknek volt többféle lehetőségük, hogy a tudásukat összemérjék. Ennek keretében kaptam lehetőséget egy Ferrari gyorsulásának a kipróbálására. A sebességére nem emlékszem, de belesüllyedtem a vezetőülésbe. Nagyon izgalmas volt. Én vezettem, de ült mellettem egy profi is, aki vigyázott rám. Ez volt a legjobb autó, amiben valaha ültem.

– Mi volt a leghosszabb út, amit egyfolytában levezettél?
– Horvátországba mentem kb. kilenc órát, de közben meg-megálltam.

– Hova szoktál ülni, ha nem te vezetsz?
– Előre. Nem szólok bele a vezetésbe, de figyelek. Nem tudok kikapcsolni, szinte lekövetem a mozdulatokat.

– Vezettél külföldön?
– Igen, Ausztriában és a környező országokban.

– A Ferrarin kívül, vezettél másmilyen különleges autót?
– Édesapámnak van egy Buick-ja. Nem egy nagyon drága autó, de az egy más dimenzió.

– Mikor kint voltatok a VIP együttessel Dublinban, milyen járművel utaztatok?
– Többnyire busszal vittek minket fellépőket, de motoros rendőrök biztosították az utat.

– Milyen autót vennél, ha nagyon sok pénzed lenne?
– Nagyon drága kategóriáról nem álmodozom. Esetleg, egy oldtimer cabrio-t.

– Milyen érdekes élmény jut eszedbe autóval kapcsolatban?
– Egyszer egy fellépésre mentünk a VIP együttessel, és egy benzinkútnál vettünk egy villogót. Viccből feltettük az autó tetejére, és elhúztunk egy hosszú kocsisor mellett, amikor megállított minket egy rendőr. Akkor Rakonczai Viktor résnyire letekerte az ablakot és kiszólt, hogy VIP delegáció. A rendőr ránézett a rendszámunkra, ami VIP volt, és tovább engedett minket.