A jelenség nem csak súlyos baleseti kockázatokat rejt magában, de a tulajdonosokat, gyártókat, a tisztességes kenőanyag nagykereket, kereskedőket is rendkívül érzékenyen érinti gazdasági szempontból.  Az évente milliárdos károkat okozó probléma kezelésére a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) egy olyan zárt értékesítési rendszer kialakítását sürgeti, ami megakadályozná az ellenőrizetlen forrásból származó kenőanyag, hamisított motorolaj és autóalkatrész forgalomba kerülését.

A nem megfelelő minőségű folyadékok kritikus műszaki problémákat okozhatnak a gépkocsiban. Ez a motorolaj esetén akár a motor beállásával, a katalizátor eltömődésével, míg a fékfolyadék esetén a fékhatás megszűnésével járhat, amivel nemcsak többszázezer forintos károkat kockáztat a gépjármű-tulajdonos, hanem súlyosan veszélyezteti saját, utasai és a többi közlekedő biztonságát – hívta fel a jelenségre a figyelmet Gablini Gábor, a testület vezetőségi tagja és a Magyar Autós Szakmai Szövetség elnöke.

A feltűnően olcsó, piaci ár alatt lévő kenőanyagok minden esetben gyanúra adhatnak okot.

A feltűnően olcsó, piaci ár alatt lévő kenőanyagok minden esetben gyanúra adhatnak okot.

A gyártói előírásoknak megfelelő kenőanyag-fejlesztés a kenőanyaggyártók és az autógyártók többéves közös kutatómunkájának eredménye. Ugyanakkor az már a gépjármű-tulajdonosok felelőssége, hogy mindig ellenőrzött forrásból, számla ellenében szerezzék be a kenőanyagokat, illetve elkérjék a gyártói igazolásokat.

Laikusként két módon győződhetünk meg a megfelelő minőségű kenőanyag valódiságáról: egyrészt, ha a hivatalos kenőanyag forgalmazók kínálatából szerezzük be a terméket, valamint, ha a kenőanyag flakonjának kupakján sértetlenül megtalálható a hologrammal ellátott speciális zárjegy – sajnos ez utóbbira azonban nem minden termék esetén van lehetőségünk. A feltűnően olcsó, piaci ár alatt lévő kenőanyagok ugyanakkor minden esetben gyanúra adhatnak okot, ezért az így beárazott termékek esetében kiemelten ajánlott az odafigyelés.