Sok hasonló bakancslistás hely van, ide tartozik például az autósok és motorosok számára a legendás amerikai 66-os út, a zarándokoknak a 800 kilométeres El Camino Spanyolországban, és persze mostani képzeletbeli világjárásunk helyszíne, a Great Ocean Road, azaz a Nagy Óceáni Út is, ami az ausztráliai Viktória államban több mint 200 kilométer hosszan kanyarog.

A Great Ocean Road -nak ennek a Melbourne-től nyugatra található tengerparti útnak már a kapuja is jelzi, hogy az utazó egy különleges kalandra indul, nemcsak végig fog autózni az amúgy B100-asként anyakönyvezett aszfaltcsíkon. A kapu bal oldalán szobor formájában örökítették meg az út létrejöttének történetét, emléket állítva ezzel a Great Ocean Road-ot megépítő sok száz katonának. Mert ezt az utat bizony az első világháborúban szolgált és megmenekült ausztrál katonák építették.

Ez volt aztán a köszönet a kormány részéről! Az országot védő állampolgárokat kicsivel azután hogy hazatértek, 1919 szeptemberében befogták utat építeni. Egy másik nézőpont szerint azonban a kormány így adott munkát a hazatért 3000 katonának, akik elesett bajtársaik tiszteletére, háborús emlékműként építették az utat. Bárhogy is volt, a katonaruhát munkásruhára cserélő férfiakra újabb kemény feladat várt.

A Great Ocean Road legnagyobb látványossága a 12 Apostol, egy mészkő-oszlop csoport az óceánban. Sajnos ma már csak hét apostol van talpon, a többit az állandó erős hullámzás döntötte le.

A Great Ocean Road legnagyobb látványossága a 12 Apostol, egy mészkő-oszlop csoport az óceánban. Sajnos ma már csak hét apostol van talpon, a többit az állandó erős hullámzás döntötte le.

A sűrű vadonban csak lassan tudtak haladni. Ehhez pedig gépesített segítséget alig kaptak. Robbanóanyagok, csákány és lapát volt a társuk a munkában. A part menti hegyeken volt a legnehezebb és a legveszélyesebb dolgozni, a Great Ocean Road építése során sok munkás vesztette itt az életét.

A sors azonban néha különös módon jutalmazta meg az útépítőket. 1924-ben például egy gőzhajó zátonyra futott Cape Patton közelében. Kénytelenek voltak megválni a rakományuktól (500 hordó sör) amit a munkások kaptak meg. Ezután két hétig senki sem dolgozott.

Az 1932-ben átadott Great Ocean Road az ausztrálok szerint a világ legszebb autóútja, bizonyára elfogultak kissé, de a mesés tengeröblökhöz, esőerdőkhöz, koalákhoz és hatalmas mészkősziklákhoz nem szokott európai szemlélő könnyen elhiheti. Az út nagy része a tengerparton vezet végig, szörfparadicsomokon, hangulatos üdülővárosokon és az Otway Nemzeti Park egy részén keresztül. Az út mellett nem ritka látvány az összegömbölyödött koalamackó – amilyet itthon csak plüssből látni – és a kenguru.

A Great Ocean Road legnagyobb látványossága a 12 Apostol, egy mészkő-oszlop csoport az óceánban. Sajnos ma már csak hét apostol van talpon, a többit az állandó erős hullámzás döntötte le. A London Bridge elnevezés is egy sziklát jelent itt, az egyik legmonumentálisabbat, melynek az egyik partközeli íve 1990-ben leszakadt, így át is keresztelték, de a köznyelv azóta is így emlegeti. Az óceán itt nemcsak a sziklákat pusztítja, rengeteg hajó is leli itt halálát.