Mit tekintünk biztonságosnak?

Az abroncsok biztonsági tulajdonságait számos szempont szerint lehet elemezni. A független gumitesztek során több mint 20 tényezőt elemeznek. A következőkben összegyűjtöttünk pár műszaki paramétert, amelyeket érdemes észben tartani a gumi biztonságossága kapcsán.

 • Gumi profilmélység: A gumi profilmélység jelöli az abroncs mintázatának mélységét, amely a normál használat mellett folyamatosan csökken a kopás miatt. A nagyobb profilmélység érték csökkentheti a féktávot és növelheti az autó irányíthatóságát. Különösen fontos csúszós útfelületen történő vezetés közben.
 • Igényeknek megfelelő sebességindex (SI) és terhelési index (LI): Az SI érték a maximális sebességet, míg az LI érték az abroncsonkénti legnagyobb súlyterhelhetőséget jelöli. Minden esetben válasszunk olyan gumit, amely a saját felhasználási szokásainkat kielégíti.
 • Szezonális kompatibilitás: Döntsünk az aktuális évszaknak megfelelő szezonális vagy négyévszakos abroncsok mellett. Ezzel csökkenthetjük a kisodródás és az aquaplaning (vízen csúszás) kockázatát.
 • Tapadás: A gumi anyaga és futófelületének mintázata jelentősen befolyásolja az abroncs tapadását. Minden esetben érdemes a vezetési körülményeknek és stílusnak megfelelő tapadású abroncsokat választani, ezzel tovább csökkenthető a kisodródás kockázata.
 • Tartósság: Javasolt olyan gumit választani, amely anyagösszetétele hosszú hasznos élettartamot biztosít. Kerülendők az olyan olcsó, azonban gyorsan amortizálódó gumik, amelyek pár szezonnál többet nem bírnak ki.

Ezekre érdemes figyelni a gumik állapotánál

A gumi műszaki állapotának felméréséhez autószerelő szakismeretek és speciális eszközök szükségesek. Így az abroncsok állapotfelmérését érdemes profikra bízni. Mik azok a jelek, amelyek mégis aggodalomra adhatnak okot? Mutatjuk!

 • Túl alacsony gumi profilmélység: Használat közben a gumiabroncs folyamatosan érintkezik az úttal. Így a futófelület napról-napra kopik, a gumi profilmélysége pedig csökken. A 4 mm profilmélység alatti abroncsokat már cserélni kell, ugyanis ezek jelentősen rosszabb teljesítménnyel rendelkeznek.
 • Egyenlőtlen kopás: Az egyenlőtlen kopás sok eltérő műszaki problémára utalhat. Jelezheti a futómű helytelen beállítását vagy a gumikban jelentkező nyomáskülönbséget. Sajnos a túlzott egyoldali amortizáció csökkentheti az irányíthatóságot, így érdemes lecserélni.
 • Dudor a gumi oldalfalán: Az oldalfalon megjelenő „hurkák” és „dudorok” áltában külső erőbehatás (pl. padkához történő ütközés) következtében jelennek meg. Súlyos esetekben akár durrdefekthez is vezethetnek.
 • Idegen test a futófelületbe vagy az abroncs egyéb részébe fúródva: Szögek, tüskék, éles kavicsok és üvegszilánkok egyaránt veszélyt jelenthetnek a gumikra. A futófelületbe vagy oldalfalba állt idegen tárgyak durr- vagy lassú defektet okozhatnak.
 • Optimálistól eltérő guminyomás: A Nemzetközi Automobil Szövetség kutatása szerint az autósok több mint ⅔-a túl magas- vagy alacsony guminyomással közlekedik. Ez rossz hatással van nemcsak a fogyasztásra, hanem a gumik élettartamára is. Így nagyon fontos, hogy a gyári ajánlásnak megfelelő nyomást állítsuk be.

Mi az ideális guminyomás?

Az ideális guminyomást minden esetben az autó műszaki könyvében és a vásárolt abroncs műszaki leírásában találjuk. A legtöbb esetben az ideális guminyomás:

 • minimum: 2,1-2,3 bar
 • maximum: 2,2-3,4 bar

Amennyiben jelentősen csökken a nyomás az abroncsokban, a modern autók többségében található TPMS (tire-pressure monitoring system, gumiabroncsnyomás ellenőrző rendszer) jelez. Azonban célszerű rendszeresen megmérni benzinkutakon vagy otthon keréknyomás ellenőrző eszközzel.

Érdemes megfontolni egy kompresszor beszerzését, amely nem csupán a nyomás ellenőrzésére, de akár a kerék felfújására is használható. A hasznos eszköz segítségével akár otthoni körülmények között is elvégezhető ez a feladat.

Az ideális guminyomás

Zákány Szerszámház: hatékony munkavégzés profi szerszámokkal

Megbízható szerszám webshop után kutakodsz a kompresszor beszerzéséhez? A Zákány Szerszámház Kft. 1988-ban indult családi vállalkozásként. A profi szerszámház azon dolgozik, hogy kiemelkedő feltételeket biztosítson ügyfelei számára. Folyamatos fejlődése annak is köszönhető, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a vevői visszajelzésekre. A Zákány Szerszámház Kft mindent megtesz, hogy megbízható, gyors, precíz cég legyen és a legjobb árakon biztosítsa a szerszámokat, tartozékokat.