Egy porszem élete
Egy PM10-é
Térjünk vissza oda, hogy a MANN-FILTER Frecious Plus pollenszűrő miben különbözik a többitől, de előtte nézzük meg a PM10-et. A PM10 szabványnak megfelelő részecskék azok a kis részecskék, amik olyan kicsik, hogy a szervezet védekezőrendszerén már akadálytalanul haladnak át, így közvetlenül jutnak be a véráramba, a hátukon cipelve egy rakás modern dízel és benzines karcinogén és rákkeltő kipufogógáz-darabkát, polleneket, vírusokat, és csupa kellemetlenséget. Úgyis hívják, hogy finom por. (Besenyő Pista bácsinak üzenem, hogy valójában nem finom, soha is nem lesz az)

Mit lehet tenni?
A MANN + HUMMEL, a szűrés világpiaci vezetője. Termékeinek hatékonyságát folyamatosan teszteli, elég sokat kutattak a témában, és elég logikus eredményre jutottak. Mivel a vírusok általában a jármű belső terében is jelen vannak, megnézték, miket szednek össze ezek a szűrők.

Egy körülbelül 0.1 mikrométer nagyságú új vírus nagyjából 500-szor vékonyabb, mint egy emberi haj. Rendszerint azonban ennél nagyobb cseppekhez tapadnak, például a köhögés vagy a tüsszentés okozta cseppekhez. Ezek a cseppek 10-1000x nagyobbak, mint az eredeti vírus. Méretük miatt elég gyorsan a földre esnek, kivéve, ha olyan zárt rendszerben keringtetjük őket, mint egy autó belső légtere, de erről később.

Nagyon valószínűtlen, hogy az útfelületről szennyezett cseppek a külső levegőből kerüljenek a jármű légterébe, hiszen a gyalogos letüsszenti a járdát, a cseppek meg leesnek, még mielőtt a sávunk fölé lebegnének. A vírusnak való kitettség valószínűsége a járműben lévő fertőzött utastól tehát sokkal nagyobb. Itt jön képbe a pollenszűrő, mivel a legtöbb típus a belső levegőt is a pollenszűrőn keresztül kergeti vissza az arcodba. (Azt, hogy így van-e a te autódnál is, annak bizony utána kell nézni a gépkönyvben).

A külső levegő alapos tisztítása a kiváló minőségű kabin-légszűrővel mindenképpen elengedhetetlen, de nem csak a COVID-19 miatt. Ez különösen igaz a professzionálisan használt járművek vezetőire: kamionosok, buszosok, furgonosok, taxisok, stb., egész nap a pollenszűrő által engedett levegő minőséget élvezik. Aztán ott vannak még az allergiások, a kísérő gyermekek, és persze a kiegészítő alapbetegséggel rendelkezők szintén.

A pollenszűrő persze nem tekinthető egyéni védőeszköznek, vagy például egy arcmaszk részének, de nem véletlenül találták ki. Kiszűri ugyanis a forgalomban lévő olyan irritatív szennyeződéseket, mint a fékport, a káros gázokat, az allergéneket és a polleneket.

De azért vigyázat!
A pollenszűrő – ahogy a motor légszűrője is – akkor hatékony, ha rendszeresen cserélik. A csereidőszak a jármű gyártója szerint változik, de pollenszűrőnél szezononként illendő.

Na, ezért nem tilos tüsszenteni!
A MANN-FILTER utastéri légszűrők legújabb innovációja a Frecious Plus névre hallgat. A szűrő már eleve emelt minőségű aktívszenes, tehát képes elzárni a kellemetlen szagokat és a káros gázokat, például a nitrogén-oxidokat és az ózont a külső levegőből, miközben a káros részecskék, például a finom por szinte 100 százalékát megköti. Ami miatt Frecious Plus lett, az a biofunkcionális bevonattal ellátott harmadik szűrőréteg, amivel teljesen megállítja az allergéneket, és megakadályozza a baktériumok, valamint a penész szaporodását a szűrőn.

Pont erre van szükséged, és ez nem marketingfogás
Mivel klímaszezon vége van, ezért a minden egyes klímaleállításnál a járatokban és a klímahűtőn maradó apró nedvesség az első tavaszi klímázásod óta baktériumok és penészgombák hadát kezdi már rád szabadítani. Tehát most pont egy pollenszűrő cserére van szükséged. Legalábbis nagyon javasoljuk. Legalábbis tele raktuk a polcainkat pollenszűrővel. Nincs olyan pollenszűrő, amit ne tudnánk beszerezni. Jó, – tankhoz és űrállomásokhoz nincs, de szerintem nem is azzal jársz.

Bővebb információk: olajwebshop.hu