Melyiket válasszuk, a benzinest vagy a dízelt? Örök dilemma, és a választ mi sem fogjuk megadni, de megpróbáljuk feltárni mindkét motor előnyét és hátrányát.

Az amúgy vegetatív üzemmódban lévő magyar autópiac egyik legsikeresebb modellje a Nissan Qashqai, ami nem is csoda, hiszen Golf-árban kapunk egy testes, de mégsem óriási, terepjárónak kinéző városi sportos-szabadidőautót. Ami azért nem rossz ajánlat. Olyannyira, hogy még tavaly is ez a kocsi vezette a SUV kategória eladásait itthon. Pedig az elsőgenerációs Nissan Qashqai akkor már a hetedik évében járt.

A vevők imádták, és okkal, nem is volt vele különösebben baj, csak akkor tűnt fel, hogy már nem mai darab, amikor bemutatkozott az újabb generáció. Az új modell gyönyörű lett, nagyon beletrafáltak ezzel a formával. A Nissan Qashqai 2. generációja sokkal arányosabb, egyedibb, könnyedebb, szebb, no és elegánsabb, mint az elődje. Ugyanakkor cseppet sem elnagyolt, látszik, hogy minden részletre ügyeltek, jó összbenyomást tesz az emberre, bárhonnan is nézi. Nem felelőtlenség megjósolni, ez a kocsi épp oly sikeres lesz mifelénk, mint az elődje volt.

 

A Nissan Qashqai 2. generációja sokkal arányosabb, egyedibb, könnyedebb, szebb, no és elegánsabb, mint az elődje.

A Nissan Qashqai 2. generációja sokkal arányosabb, egyedibb, könnyedebb, szebb, no és elegánsabb, mint az elődje.

Manapság nem magától értetődő, hogy a generációváltás az alapok lecserélésével is együtt jár, a Nissan Qashqai 2 esetében azonban még a padlólemeze is új. De azt nem látjuk, a belsőt viszont igen. Igényesebb az utastere, ugyanakkor nagyobb nem lett, sőt, valamelyest kisebb, de ettől még cseppet sem kényelmetlen vagy szűkös. Pedig hát az új Nissan Qashqai méretek tekintetében az elődjénél öt centivel hosszabb, valamivel szélesebb és alacsonyabb is.

Ergonómia és minőségérzet szempontjából komoly előrelépés az előző sorozathoz képest ez a modell. Nem túlzás azt állítani, a komfortérzet olyan, mintha egy Volkswagenben ülnénk. A tervezők még olyan apróságokra is figyeltek, mint az ablakemelők kapcsolója, amely finoman dolgozik, mint akár egy Audiban. Az ízléses zongoralakkal díszített középkonzol divatos, és fokozza az elegáns összhatást, pohártartóból is van bőven, és rengeteg minden elfér a könyöklő alatti üregben meg a többi rakodóhelyen, bár ebben az előd is jó volt.

Az új Nissan Qashqai  5 colos színes TFT-kijelzője az egyik legjobb szerkezet az autóiparban, amolyan bolondbiztos szerkezet, minden ésszerű, és átláthatóan működik, amiben persze nagy segítség a magyar menü. Jól látszik és érezhető is, hogy rengeteget dolgoztak az utastéren a japánok. És még a vezethetősége is javult. Az ülést a legmagasabb felszereltségben, a Teknában, motor mozgatja a sofőrnél, memória azonban még felárért sincs.

Az új Nissan Qashqai 5 colos színes TFT-kijelzője az egyik legjobb szerkezet az autóiparban, amolyan bolondbiztos szerkezet, minden ésszerű, és átláthatóan működik, amiben persze nagy segítség a magyar menü.

Az új Nissan Qashqai 5 colos színes TFT-kijelzője az egyik legjobb szerkezet az autóiparban, amolyan bolondbiztos szerkezet, minden ésszerű, és átláthatóan működik, amiben persze nagy segítség a magyar menü.

Divatos családi autóról lévén szó, megkerülhetetlen a csomagtartó, amely, bár nem hatalmas, de jól elválasztható, rekeszelhető – az egyik padlólapot állítva is betehetjük a csomagtérbe –, ha csak kisebb holmikat szállítunk. A 401 liternyi méret ugyan hússzal több, mint a kifutó modellé, de a kategóriában ez inkább csak átlagos.

Ha már beleszerettünk egy autóba, akkor jön az újabb dilemma, benzinest vagy dízelt vegyünk. Szerencse vagy sem, de a Qashqainál csak három motor közül választhatunk. Egy benzines, az 1,2 literes turbós 115 lóerős, és két dízel, a Nissan Qashqai Renault motorral szerelt régi 1,5-ös dCi-je 110 lóerővel, vagy az új 1,6-os 130 lóerővel. Mi az utóbbit próbáltuk az autóteszt során.

Mindenekelőtt el kell dönteni, mik a vágyaink és a realitás. Aki leginkább városi használatra keres autót, és a hosszabb utazásokat csak nyaralásokkor ejti meg, annak nem éri meg a dízel, mert a 130 lóerős verzió több mint egymillió forintos többlete nem térül meg.

Persze csábító a gázolajos, jól húz, már 1700-as fordulatszám körül fenemód megindul, keveset eszik, de ennek meg van az ára is. A Nissan Qashqai teszt alatt ismét bebizonyosodott, hogy a mai dízelek között ez az egyik legjobb motor, és igazából az ősszel érkező 150 lóerős, 1,6 literes turbós benzinessel kellett volna összehasonlítanunk, de ezt még nem kapni nálunk, így egyelőre csak a kis 1,2 literes turbós, 115 lóerőst vehetjük meg.

Ez a motor a mindennapi használatra megfelelő, de csodák nincsenek. Amolyan beetetős darab, ugyanis úgy kalibrálták, hogy indulásnál és alacsony tempónál abszolút megfelelőnek, erősnek érezzük. A zöldnél kilőve semmilyen hátrányt nem jelent, hogy ilyen kicsi hengerűrtartalmú. A hangolás a gyors felkapcsolgatásra alapoz, ha ez elmarad, és erőből pörgetjük, akkor hajlamos elgyengülni. Például telt háznál, hegymenetben már küzd, mint szúnyog a szélben. Szóval kiütközik a gyengesége. Normál autózás esetén amúgy kellemes darab ez az 1,2-es is, és jóval olcsóbb, mint a dízelek, de azért megvannak a korlátai, a hiányosságai. Nem sokkal, de azért jobb a dízel Nissan Qashqai fogyasztása is. Amúgy semelyik modell gyári fogyasztási adata nem érhető el a valóságban. A benzines 5,6 literes átlaga közelebb áll a valósághoz, mint a gázolajos 4,4-ese.

Kiemelkedő vezetési élményt ne várjunk egyik típustól sem, a sportos szabadidő-autókat nem arra találták ki, bár a dízel gyorsulása azért elég kellemes. A futómű hangolása sokkal jobb lett, mint volt, és ebbe a SUV-ba már olyan finomságokat is rendelhetők, mint a sávelhagyás-figyelő, holttérfigyelő, panorámakamerás parkolórendszer, automata parkírozó, ráfutásjelző vagy a fáradtságjelző.

Az új Nissan Qashqai vélemények pedig igazolják, hogy minden tekintetben jobb, igényesebb, mutatósabb, mint az elődje és sok konkurense. Ezt az autót is imádni fogják a tulajdonosai. A nagy dilemma persze, hogy dízelt vagy benzinest válasszunk. Nem vitás, a dízel erősebb és gazdaságosabb darab. No meg jóval drágább is, épp ezért mondjuk azt, hogy nem mindenkinek éri meg azt választani. Az viszont biztos, egyikkel sem járunk rosszul.

Nissan Qashqai műszaki adatok
Motor: 1598 és 1197 cm3
Teljesítmény: 130 LE, 320 Nm és 115 LE, 190 Nm
Végsebesség: 190 és 185 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 10,5 és 11,3 s

Nissan Qashqai fogyasztás: 5,3 és 5,9 l/100 km
Nissan Qashqai ár: 5 490 000 Ft

Nissan Qashqai 1.6 dCi Tekna 4WD tesztautó ára: 8 470 000 Ft
Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Acenta tesztautó ára: 6 665 000 Ft

Nissan Qashqai vélemények
Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 4 és 5

Előny/hátrány
+ Gyönyörű forma, minőségi utastér, precíz váltó, jó helykínálat
– Nem túl nagy csomagtér, elöl rövid ülőlap