Milyen esetekre is gondolok? Ha…

  • ittasan vezetsz, és a rendőr fülön csíp (ha az alkoholszonda és/vagy a vérvétel igazolja mindezt, azonnal, sokszor már a helyszínen) elveszik.
  • olyan balesetet okoztál, ahol a másik fél elhunyt (ekkor már a baleset helyszínén elveszik), vagy maradandó sérülést (ezt csak orvosi vizsgálat mondhatja ki) szenvedett.
  • El vagy tiltva a vezetéstől és mégis vezetsz (feltéve, hogy nálad van a jogsi, mert nem adtad le a gonosz okmányirodának)
  • Hamis a jogsid (pl.: nyilvántartás szerint nincs is jogsid)

Ezen esetekben tehát szinte azonnal elveszíted a jogsit, más esetekben (pl.: olyan balesetet okoztál ahol a sérülés súlyos, de nem maradandó) csak akkor, ha a rendőrség vagy az ügyészség kezdeményezi, és a bíróság sem áll a te oldaladra. Szabálysértés és közlekedési bűncselekmények esetén a bíróság mondja (mondhatja) ki a végső szót.

Ha szabálysértésért vonnak felelősségre, a rendőrség dönti el, hogy elveszi-e a jogosítványod (nem kell belenyugodnod, van bírósági jogorvoslat, ha élni kívánsz vele) ha durvább voltál, és súlyos (8 napon túli gyógytartamú) sérülést eredményező balesetet okoztál, akkor az ügyész fog ebben a kérdésben dönteni. A végső szót itt is a bíróság mondja ki.

De ha már egyszer görcsberándult gyomorral arra ébredsz, hogy Te Atya Úristen! Elvették a jogsimat! – A legfontosabb kérdés, hogy mikor kaphatod azt vissza, valamint, hogy kell-e utánképzésre (megint le kell vizsgáznod, és pszicho-mókusokkal is dumcsiznod kell) járnod ahhoz, hogy visszaadják? Legkorábban az eljárás végén kaphatod vissza (ha segítek, talán még ennél is hamarabb)

Ha ittas vezetés esetén elkapnak (0,5g/l-véralkohol vagy 0,25mg/l-légalkohol), valamennyi időre biztos, hogy a jogsi elvétele lesz a jutalom.

Ha ittas vezetés esetén elkapnak (0,5g/l-véralkohol vagy 0,25mg/l-légalkohol), valamennyi időre biztos, hogy a jogsi elvétele lesz a jutalom.

A jogsi elvétele (eltiltás) történhet hónapokra vagy évekre, sőt akár véglegesen is eltilthatnak. Ez utóbbi ritka eset, akkor kell elszenvedned, ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy alkalmatlan vagy a vezetésre (pl.: notórius jelleggel balesetet okozol vagy ittasan ülsz volán mögé), de jó hír, hogy 10 év elteltével esélyt kapsz a visszaszerzésére.

Ne felejtsétek, ha tintásan (0,5g/l-véralkohol vagy 0,25mg/l-légalkohol) vezettek, valamennyi időre biztos, hogy elveszik a jogsit!

Mikor kell egyéb feltételeket, mint például az utánképzést teljesítened a jogsi visszaszerzéséhez?

  • ha a rendőrség vagy a bíróság szabálysértés miatt legalább 6 hónapra elvette, azaz eltiltott.
  • ha közlekedési bűncselekményt követtél el, és a bíróság eltiltott (bármilyen rövid időre is, a legrövidebb eltiltási idő egyébként  1 hónap)
  • ha túl sok fekete pontot gyűjtöttél (pontrendszer alapján) és ezért a rendőrség bevonta.
  • viszont nem kell utánképzésre menned a jogsi elvétele után, ha az eltiltás jármű kategóriára vagy fajtára vonatkozik.

Dr. Zafiri László – Közlekedési jogász (+36 20 363 0906)