Eredetileg a latin-amerikai fejlődő világnak szánta a Ford EcoSport névre hallgató modelljét, de azért minket is megkínáltak belőle. Az SUV-k nagyon futnak Európába, így nem tűnt vakmerőségnek piacra dobni errefelé sem a Fusion helyét átvevő, jelenleg még brazíliai gyártású autót.

Ugyanakkor mégis beszédesek a Ford of Europe vezérek szavai, mert kijelentették, hogy továbbra is kitartanak a fura fazonú miniterepjárójuk mellett. Hogy miért kell ezt hangsúlyozni? Hát, talán azért, mert az autó nem az a típus, ami első pillantásra eladja magát a formájával. Bár abszolút fordos a stílusa, mégis kissé aránytalan a külseje. És ez valószínűleg az eladásokon is meglátszik, mármint nálunk, Európában. Az olyan riválisokkal szemben, mint például a Renault Captur, a Mazda CX-3, a Fiat 500X, az Opel Mokka X, vagy akár a Nissan Juke is, annyi esélye van ennek a kis Ford crossovernek, mint egérnek a macska szájában.

A Ford EcoSport anyagminősége, illesztései, sajnos a márkára egyáltalán nem jellemző színvonalat és egyenetlenségeket mutatnak.

A Ford EcoSport anyagminősége, illesztései, sajnos a márkára egyáltalán nem jellemző színvonalat és egyenetlenségeket mutatnak.

A Ford EcoSport alapvetően egy olcsónak tervezett autó, és a belsőt végigmustrálva, gondolhatnánk hogy az is, – ám dehogyis. Hogy Latin-Amerikában is el tudják adni, megfizethetővé kellett tenni, s ez erősen látszik az utastér anyaghasználatán. Belül a formák fordosak, ám a sprőd műanyagok színvonala inkább a Daciához áll közelebb. Ami még nem is lenne akkora gond, ám a román eladási sikermodell, a Duster azért jóval olcsóbb.

Anyagminősége, illesztései a márkára nem jellemző színvonalat és egyenetlenségeket mutatnak. A Ford EcoSport méretei által nyújtott helykínálat jó, kényelmes, az ülések mérete éppen elegendő, tömésük hozza az átlagot, ám a komfortérzet mégis szegényes. A műbőr/szövet kárpitozáson nagyon érezni, hogy ezt az autót a fejlődő piacoknak szánták. Ugyanakkor egészen nagy, és – a jelentős helyigénnyel oldalra nyíló ajtót leszámítva – praktikus a csomagtér.

A Ford EcoSport nálunk a háromszoros Év Motorja díjas, 1,0 literes EcoBoost, közvetlen befecskendezésű, turbós benzines erőforrással járt. A 125 lóerős teljesítménnyel nem virgonckodhatunk, de városban nem rossz, a 8 literhez közelitő Ford EcoSport fogyasztás azonban erős egy ekkora motortól. A vezetési élmény amúgy korrekt, akár csak a többi Fordban.

Az hogy valami nem stimmel az autóval, azt jól mutatja Jim Farley, a Ford of Europe vezetőjének nyilatkozata is, miszerint még az idén kap egy kis frissítést a modell, és a gyártást is átköltöztetik Romániába, amivel azért sokat javulhatnak az EcoSport esélyei Európában. A felújítás elsősorban a belső teret érinti majd. Azt ugyanakkor már most kijelenthetjük, a Ford EcoSport ár szempontjából komoly kihívás elé néz a mezőnyben. A 1.0 EcoBoost Titanium 6 188 000 Forint.