Ma mindenki városi terepjárót akar, és ennek a SUV-divatnak egyik megteremtője, de még inkább elterjesztője a Nissan Qashqai volt, még a kétezres évek közepe táján.

Az elgondolás olyannyira bevált, hogy ma már szinte alig van olyan márka, amely nem kínál ilyen sportos szabadidő-autót. Akárcsak az átkosban, az osztályharc itt is egyre fokozódik. A kategória sikere valamilyen szinten érthető, hiszen Golf-árban kapunk egy testes, de mégsem óriási, terepjárónak kinéző városi kocsit.

A modellcsalád véleményünk szerint az egyik legjobb választás ebben a kategóriában, ám a Nissan Qashqai Black Edition változata nem adja azt a pluszt, ami megéri a 10 349 000 forintos vételárat.

A modellcsalád véleményünk szerint az egyik legjobb választás ebben a kategóriában, ám a Nissan Qashqai Black Edition változata nem adja azt a pluszt, ami megéri a 10 349 000 forintos vételárat.

A második generációs Qashqai is abszolút sikersztori, de a harmadik éve piacon lévő modell bármennyire is szép és jó, azért az érdeklődést fent kell rá tartani, s ezt az egyedi vagy limitált kiadásokkal lehet a legkönnyebben elérni. Azt nem állíthatjuk, hogy a Nissan Qashqai Black Edition iskolapéldája annak hogyan kell ezt csinálni, mert nagy szakértelmet nem igényelt az a módosítás, amit a japánok végrehajtottak. Nagyjából egy fiatal autóimádó is össze tudta volna állítani azt a csomagot, amit a Nissan Qashqai Black Edition 1.6 dCi 4×4 kínál nekünk.

De vegyük sorra, mitől nyújt többet ez a autó mint a mezei testvérei. Nos, főleg pár külső dizájneleme más. A Nissan Qashqai Black Edition csomagja a Tekna, tehát a csúcsváltozat felszereltségén felül tartalmaz napfénytetőt, ezüst színű tetősínt, 19 colos egyedi fekete, Ibiscus nevű könnyűfém felniket, valamint Crossover csomagot, amely apró első és hátsó díszítőelemeket takar.

Belül még ennél is minimálisabb az eltérés, csupán a fűthető első szélvédő, ami persze télen igazán értékes pluszt jelent, valamint a Black Edition feliratú ajtóküszöb csíkok jelentik a másságot. Szóval ez nem sok, sőt meglehetősen szerény. Ráadásul látványra sem nyújt akkora extrát a fekete felnikkel az autó. Érdekes módon a Nissan Qashqai Black Edition nemcsak fekete, hanem fehér festéssel is kapható. A fekete metálfényezés a részben bőrülésekkel, egyébként 135 ezer forint pluszt jelent még a vételárban.

A modellcsalád erényeit hosszan sorolhatnánk, véleményünk szerint az egyik legjobb választás ebben a kategóriában, ám a Nissan Qashqai Black Edition változata nem adja azt a pluszt, ami megéri a 10 349 000 forintos vételárat. A gyors, erős és gazdaságos 1,6-os Renault dCi dízelmotorral szerelt Qashqai 4×4-es csúcsverziója (Tekna) 9 769 000 forintért hazavihető, mi több azt sokkal tetszetősebb külsővel összeállíthatjuk, míg a Black Edition kivitelnél – mint régen az állami járműforgalmazónál, a Merkurnál – van ugyan színválasztás, de csak fekete vagy fehér.