Ma már nyáron legtöbbször a Dunaharaszti melletti kifejezetten jet-skizésre kialakított pályáján található meg. De azért odafigyel a természetre és az állatokra is.

– Hogyan lesz egy jet-ski világbajnokból vidramentő? Kitől jött az ötlet, hogy örökbe fogadj egy árva vidrát?
– Nem vagyok vidramentő, és még nem is fogadtam örökbe, de valóban a közeljövő a terveim között szerepel, hogy ellátogassak Pestesmalomra, és én is hozzájáruljak az ott élő árva vidrák gondozásához. Aki ismer, az tudja, hogy szeretem az állatokat, a természetet, így hát nem kellett kétszer mondani, hogy csatlakozzam néhány környezetvédő barátomhoz, akikkel elkezdtünk egy kis kampányt a kulturált, a természetet jobban tisztelő jet-skizés népszerűsítésére.

Azt mondták, sokkal hitelesebb, ha sportolóként, és a világ legjobb vízisport eszközeit, a Bombardier termékeit forgalmazó üzletemberként ezt én teszem, mert a renitens jet-skizők a környezetvédőkre nem hallgatnak. Egyébként, a Magyar Jet-Ski Szövetség alelnökeként is feladatomnak tekintem a kulturált és ésszel űzött sportolást. Amúgy meg a kis vidra örökbe fogadása számomra is kedves élmény lesz, mert nagyon szeretem és tisztelem őket. Gyorsak és technikásak a vízben.

– Egyébként hogyan kell kulturáltan jet-skizni?
– Hidd el, nem nehéz! Az általam forgalmazott Sea-doo jetek katalógusában például pontokba szedve le van írva, hogyan kell természetet és embertársainkat tisztelve űzni ezt a csodálatos sportot. Egyébként olyan viselkedési normákról van szó, amelyek nem csak a jet-skizésre, de általában az úri modorra jellemzőek.

Nem dobáljuk el a szemetet a parton és a vízben. Nem tankolunk a vízen azt kockáztatva, hogy mellé mennyen és a vízbe kerüljön az üzemanyag. Nem megyünk a közelébe, nem fröcskölünk le és nem veszélyeztetünk evezőket, vitorlázókat, fürdőzőket, napozókat és vízben élő állatokat. Nem vesszük ki jetünk kipufogórendszerét, mert ez esetben az egyébként abszolút tolerálható hangerejű korszerű jet motorok zavaróan zajossá válnak. Szóval nagy titkok nincsenek, a felsoroltak közül szerintem mindegyik evidens egy jó érzésű ember számára.

Gerencsér Csaba

Gerencsér Csaba

– Bárhol el lehet kezdeni ezt a sportágat?
– Nem, ennek is szigorú szabályai vannak. Például itt nálam Dunaharasztiban a kifejezetten jet-skizésre kialakított tavon. Magatartási problémák általában nem a sportolókkal vannak. Ők kijönnek ide vagy más jet-ski tóra és keményen, fegyelmezetten edzenek, hogy egyre gyorsabbak és technikásabbak legyenek. A gond inkább némely alkalmi jet-skizővel van, de úgy vélem, ők autózásnál, motorozásnál vagy az élet más területein is problémás emberek lehetnek.

– Ehhez a sporthoz gondolom, olyan autót használsz, amellyel jól lehet szállítani, vontatni.
– Sokakhoz hasonlóan én is szeretem a szép és elegáns kocsikat, de jól sejtetted, az elsődleges szempont, hogy hosszú távú utazásra kényelmes, terepjárásra és jet húzásra alkalmas legyen. Így aztán 4×4-es autót használok, egy Ford Kugám van, amivel nagyon elégedett vagyok.

Gerencsér Csaba a jet-ski mellett a természetvédelemre is minél több időt szeretne fordítani.

Gerencsér Csaba a jet-ski mellett a természetvédelemre is minél több időt szeretne fordítani.

– Gyorsan vezetsz?
– Inkább dinamikusan, de egyben körültekintően is. Szerencsére balesetem csak versenyzőként volt, de az sem súlyos.

– Sokat használod az autódat?
– Télen a második, nyáron a jet-ski pálya után a harmadik otthonom. Szeretek vezetni és sokat is megyek.

– Annak idején, a vb-futamok során bejártad a világot, milyen ez a sport a föld gazdagabb részén?
– Mindenekelőtt szeretném megjegyezni, hogy nagyszerű érzés volt magyarként küzdeni, a hazámat képviselni a világ legjobbjai ellen. Ám míg a mezőny többi tagja azzal kereste a kenyerét, hogy jet-skizett, addig nekem azért kellett pénzt keresnem, hogy jet-skizhessek. Szóval, az ellenfelek profik voltak, én meg amatőr, de azért sokan kikaptak ettől az amatőrtől.

A gazdasági nehézségek, a válság külföldön is, de különösen itthon megtizedelte a bajnokságok mezőnyét. Most már én is inkább a fiam sorsát, karrierjét terelgetem. Emellett a Dunaharasztinál található bázist üzemeltetem. A jet-skiket mi üzemeltetjük, áruljuk és szervizeljük, tehát komplex szolgáltatást nyújtunk azoknak, akik szeretnének és meg is tehetik, hogy rendszeresen vízre szálljanak.

– Jelenleg is aktív és sikeres jet-ski versenyző vagy. Mivel tartod formában magad?
– Nyáron természetesen jet-skizéssel. Télen meg sokat úszom és konditerembe járok. De számomra az is része a kikapcsolódásnak, hogy a cégünk által forgalmazott sporteszközöket, a Rotax gokartokat, a Canam országúti spiderjét, quadjait és elképesztően korszerű homokfutóit teszteljem. Ez kellemes kikapcsolódás, de egyúttal kötelező munka is, hiszen mindegyikről teljes körű tájékoztatást kell adni a vásárlóknak.