Rafinált elmék dolgoznak a VW-csoport központjában. A német céghez tartozó márka legújabb frissítésű modellje, a Skoda Octavia például majdnem vagy talán van is olyan jó autó, mint a Volkswagen Passat.

A cseh remek papíron komoly vetélytársa is lehetne a népszerű népautónak, ám azt tudják Wolfsburgban is – és itt jön a zseniális fifika –, hogy aki a vásárláskor VW-ben gondolkodik, annak nem jut eszébe, milyen is lehet a Skoda. Közben pedig felhozták a volt szocialista márkát arra a szintre, ahol a német áll – legalábbis az Octavia esetében. Mert hát a középkategóriás modell harmadik sorozata nagyon jól sikerült, kívül, belül nagyon egyben van. A sikere borítékolható, igazából csak annak mértéke kérdéses.

A Skoda Octavia formája németesen katonás, rendezett és szikár, nincs benne semmi lazaság. Kicsit olyan, mintha baltával faragták volna, de ettől még jól néz ki, és épp oly sikeres lehet, mint az elődjei. Ez a kocsi is megkapta a Skoda egyenhűtőmaszkját, és ezzel szemből – meg oldalról is – nagyon hasonlít a Rapidra. Méretben azért jól látható eltérés van az Octavia javára, és ezzel komolyabb a megjelenése is.

A Skoda Octavia formája németesen katonás, rendezett és szikár, nincs benne semmi lazaság. Kicsit olyan, mintha baltával faragták volna, de ettől még jól néz ki, és épp oly sikeres lehet, mint az elődjei.

A Skoda Octavia formája németesen katonás, rendezett és szikár, nincs benne semmi lazaság. Kicsit olyan, mintha baltával faragták volna, de ettől még jól néz ki, és épp oly sikeres lehet, mint az elődjei.

Némi formatrükk a hátsó ajtó új hokiütője, amely egyedivé teszi oldalról a kocsit, és egyben jól is mutat. Hátul a lámpák megőrizték a klasszikus C motívumot, így a fenekéről a modellváltás ellenére is hamar felismerhető. Akár csak elődei, ez is négyajtós limuzinnak tűnik, pedig az Skoda Octavia hagyományainak megfelelően valójában ötajtós.

Talán már első ránézésre is feltűnik, hogy ez az autó nagyobb, mint az elődje. A harmadik generációs modell kinőtte az alsó-középkategóriát, és ott játszik, ahol a VW Passat is. Az új Skoda Octavia hossza 9 centit nyúlt, a belső szélesség elöl 39, hátul 26 milliméterrel nőtt, maga a gépkocsi szélessége 45 cm-rel. Több a térdeknek jutó hely (a gyári adatok szerint 73 milliméter) és a fejtér is hátul.

A 2656 milliméteres tengelytávot a hátul ülők érzik igazán. Például 180 centis testmagasság mellett még 20 centi marad a térdünk és az első ülés között. Ezt úgy tudjuk talán a legjobban érzékeltetni, ha azt mondjuk, hogy akár keresztbe tett lábbal is utazhatunk hátul, akkora a helykínálat. A tér tényleg főúri, ez alapján még állami protokollautó is lehetne az új Octavia, taxinak meg egyenesen parádés. És nemcsak a méret, hanem a komfortérzet is makulátlan odabenn. Az autóteszt alatt nálunk járt Skoda Octavia 1.4 TSI Elegance változat esetében bárhova nyúltunk, ízléses, finom, kiváló minőségű anyagokkal találkoztunk, az illesztések németesen precízek, semmi eltérés.

Az autóteszt alatt nálunk járt Skoda Octavia 1.4 TSI Elegance változat esetében bárhova nyúltunk, ízléses, finom, kiváló minőségű anyagokkal találkoztunk, az illesztések németesen precízek, semmi eltérés.

Az autóteszt alatt nálunk járt Skoda Octavia 1.4 TSI Elegance változat esetében bárhova nyúltunk, ízléses, finom, kiváló minőségű anyagokkal találkoztunk, az illesztések németesen precízek, semmi eltérés.

Puha maradt a műszerfal tetejének borítása is, kopogós műanyagból kevés van. Kellemes érzés lesz úrrá az emberen, ha beül ebbe az igényes autóba. Ez már egy magasabb szint, és nagyjából ott van, ahol a Passat. A különbség patikamérlegen mérhető, a műanyag csupán picivel keményebb, és az ajtó is csak árnyalatnyival csukódik hangosabban.

Az új Skoda Octavia 1.4 TSI Elegance műszerfala németesen racionális, semmi extravagancia, viszont minden kézre áll, és szinte azonnal megszokjuk. A Skodánál ezzel is a tökéletességre törekedtek. Széria benne például az első, oldalsó és függönylégzsákok mellett a térdlégzsák is, és az alapfelszereltség része a menetstabilizáló, a klíma, a sebességfüggő szervokormány, az elektromos ablakemelők, a külső tükörállítás és a CD-s rádió. Tehát cseppet sem fapados a legolcsóbb kivitel sem. A praktikus apróságok közt érdemes megemlíteni az első oldalzsebben található kis szemetest, amelybe nylonzsákot lehet tenni.

A korábbi Octaviák egyik legnagyobb erénye a hatalmas és jól hozzáférhető csomagtartó volt. Ebben a legújabb modell is verhetetlen. A korábbi 560 literes kapacitáshoz még hozzáadtak harmincat. Szóval óriási, és ha a végébe akarunk pakolni, akkor be kell feküdni a kocsiba, a hátsó üléstámla elérése a csomagtartóból lehetetlen. A kor elvárásainak megfelelően ezt is telerakták rögzítőhálókkal, szatyorakasztóval, 12 V-os stekkerrel, valamint egyéb ötletes és hasznos megoldásokkal, és a perem sem magas.

A gyártó motorválasztékának az egyik legjobb darabja az Skoda Octavia 1.4 TSI aggregátja. A 140 lóerős, 250 Nm-es nyomatékú benzines erőforrás a VW-csoport kis turbósainak talán a csúcsa, dinamikus, takarékos és kiegyensúlyozott. Ha kell, rendesen meglódul, a százas tempót 8,4 másodperc alatt éri el, ami elég jó adat egy ilyen autónál. A Skoda Octavia 1.4 TSI fogyasztás is rendben van, még városban sem eszik többet 6 liternél. A vezetése pedig épp oly kellemes, mint az utastere.

Az autó újdonsága az úgynevezett másodlagos ütközésvédelmi rendszer. Ennek lényege, hogy az ütközés után megakadályozza a kocsi továbbsodródását. A szerkezet azért jelentős előrelépés, mert a statisztikák szerint a balesetek negyedében a másodlagos, vagyis az első csattanást követő további ütközésekben sérülnek meg legtöbben.

Az autóteszt alatt bebizonyosodott, hogy ez egy remek autó, de ami majdnem olyan kiváló, az az új Skoda Octavia 1.4 TSI ár. A gyártó ezzel a modellel középkategóriás méretet kínál alsó-középkategóriás áron. A csehek célja hamarosan elérni az évi másfél milliós eladást. Ez elsőre túlzott optimizmusnak tűnhet, de aki kipróbálja az új Skoda Octavia 1.4 TSI-t, az simán elhiszi, hogy el is érik ezt a számot, mert ez az autó nagyon jó, abszolút telitalálat.

Skoda Octavia 1.4 TSI műszaki adatok
Motor: 1395 cm3
Teljesítmény: 140 LE, 250 Nm
Végsebesség: 215 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 8,4 s

Skoda Octavia 1.4 TSI fogyasztás: 5,8 l/100 km
Skoda Octavia 1.4 TSI ár: 4 598 900 Ft

Skoda Octavia 1.4 TSI tesztautó ára: 5 633 390 Ft

Skoda Octavia 1.4 TSI vélemények
Külső: 4
Belső: 5
Ár/érték: 5

Előny/hátrány
+ Első osztályú minőség, stílusos forma, kellemes és nagy utastér, remek ár, halk és rugalmas motor, hatalmas csomagtér, jó fogyasztás
– Hátul rövid ülőlapok