Tombol a terepjárós láz, mindenki ilyen autót akar, de persze senki sem jár dagonyázni velük. Nem is vitás, a legdinamikusabban fejlődő kategória az SUV-ok osztálya.

A második generációs Volkswagen Tiguan egyik mintapéldánya ennek. A minőséggel korábban sem volt gond, ám most nagyon ráéreztek egy bizonyos stílusirányzatra és elkapták a közízlést a német tervezők. Kicsit hűvös, poroszosan fegyelmezett, egyvonalasan faragott, de mégis nagyon jó és karakteres.

Elmerülvén az apróságokban, közelebbről jól látszik, mennyire kidolgozott, külső részleteiben kifinomult az új Tiguan. Nem is tudom, korábban mikor használt ilyen izgalmas részletmegoldásokat a Volkswagen. Az új modell egyébként 6 centiméterrel hosszabb, 3 centiméterrel szélesebb és 7 centiméterrel hosszabb tengelytávú az elődjénél.

A Volkswagen Tiguan 2016-os változatában tényleg minden a helyén van, minden klappol, minden kiválóan működik, s szinte mindent azonnal megtalálunk benne. Amit csöppet szokni kell, az az analóg műszerek teljes mellőzése.

A Volkswagen Tiguan 2016-os változatában tényleg minden a helyén van, minden klappol, minden kiválóan működik, s szinte mindent azonnal megtalálunk benne. Amit csöppet szokni kell, az az analóg műszerek teljes mellőzése.

A belső minőségre szintén nem lehet egy rossz szavunk sem. Első osztályú a komfortérzet az új Volkswagen terepjáró esetében. Ez már az a szint, mint a BMW vagy az Audi, pedig utóbbi testvérmárkának biztosan nem akartak konkurenciát állítani.

Olyan érzése van benne az embernek, mintha leültették volna egy fotelbe, és köré építették volna az autót. A Volkswagen Tiguan 2016-os változatában tényleg minden a helyén van, minden klappol, minden kiválóan működik, s szinte mindent azonnal megtalálunk benne. Amit csöppet szokni kell, az az analóg műszerek teljes mellőzése.

A Highline felszereltségű csúcsverzióban a sportosan csapott bőrkormány mögött már nincsenek klasszikus mutatós műszerek, és zseniális találmány a digitális képet vetítő műszerfal. A 12,3 colos képernyő még erős napsütésben is jól látható, és a rajta megjeleníthető információk mennyisége és minősége is első osztályú. A legfrappánsabb és leghasznosabb üzemmód, amikor a két kerek virtuális műszer (fordulatszámmérő, kilométeróra) között a navigáció térképe jelenik meg.

Ráadásul gombnyomásra a körműszereket is kisebbre húzhatjuk, amelyek így lecsúsznak az alsó sarkokba. A szerkezet nem új, az Audikban és már a Volkswagen Passatban is megtalálható ez a megoldás, mégis még mindig nagyon ütős.

A Volkswagen Tiguan méretek tekintélyes helyet biztosítanak számunkra a 615 literes a csomagtartóval, de a minimális 520 literes térfogat is elég sok egy kellemes nyaraláshoz vagy téli síeléshez.

A Volkswagen Tiguan méretek tekintélyes helyet biztosítanak számunkra a 615 literes a csomagtartóval, de a minimális 520 literes térfogat is elég sok egy kellemes nyaraláshoz vagy téli síeléshez.

Az első bőrfotelek elég jól tartanak, a helykínálat pedig fejedelmi mindenhol, amin tovább javít, hogy a hátsó ülések 18 centiméteres úton tologathatók. Teljesen előrehúzott ülésekkel a Volkswagen Tiguan méretek tekintélyes helyet biztosítanak számunkra a 615 literes a csomagtartóval, de a minimális 520 literes térfogat is elég sok egy kellemes nyaraláshoz vagy téli síeléshez.

Rengeteg sofőrsegéd rendelhető az új VW Tiguanba: start/stop rendszert, emelkedőn való elindulást segítő visszagurulást gátló, sávtartó automatikát, holttérfigyelőt, vészfékasszisztens, ami hátrafelé is figyel és akár állóra fékez, ha keresztbe megy valaki mögötte tolatáskor, radaros tempomatot, ami dugóban araszolásra is alkalmas. Különösebb gondunk a parkolással sincs, mivel extraként rendelhetünk bele park-assist szerkezetet. Csak egy gombnyomás, és már keresi is az új Volkswagen Tiguan a helyet. Ha megfelelő, megállunk, hátramenetbe kapcsolunk, és ő átveszi az irányítást. A kormányt a gép tekeri, nekünk csak a pedálokat kell kezelni.

De persze menni a legjobb egy ilyen műszerrel. A gyengébbik, 150 lóerős 2.0 literes TDI motorral is úgy érezzük, velünk van az erő. Már 1750-es percenkénti fordulatszámtól 340 Nm-es nyomatékot ad le ez a dízelerőforrás, ami maximálisan elegendő a hétköznapi használatra. Óvatos használat mellett városban 7 liter körül eljárkálhatunk vele, dinamikusabb vezetés mellett viszont inkább a 8-9 liter a reális.

A 4Motion négykerékhajtás kiváló szerkezet, az Offroad csomagban pedig 18,5 helyett 20 centiméteres a hasmagasság, valamint jobb első és hátsó terepszögekkel és egyedi küszöbökkel bír az új VW terepjáró. A hétsebességes DSG automataváltó kicsit talán lomha, lassan gondolkodik, ha hirtelen odanyomunk a gáznak.

A maga idejében az előd is jó volt, de ez jóval izgalmasabb és karakteresebb, mint az első generáció. Nem kétséges, hogy sikeres lesz, mert nagyon jól sikerült. A Volkswagen szép csöndben felnőtt a nagy német prémiummárkákhoz, s becélozta a nagyágyúkat. Bár presztízsben még jóval szerényebb, de egy VW Tiguan árlista megtekintése után láthatjuk, hogy simán egy-két millió forinttal olcsóbban nyújtja azt a szintet, amit az Audi, a BMW vagy a Mercedes-Benz hasonló sportos szabadidőautói.

Volkswagen Tiguan műszaki adatok
Motor: 1968 cm3
Teljesítmény: 150 LE, 340 Nm
Végsebesség: 191 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 9,8 s

Volkswagen Tiguan fogyasztás: 6,4 l/100 km
Volkswagen Tiguan ár: 7 168 110 Ft

Volkswagen Tiguan Highline BMT 2.0 TDI SCR DSG 4Motion tesztautó ára: 14 151 650 Ft

Volkswagen Tiguan vélemények:
Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Prémium minőség, gazdag helykínálat, kellemes belső, földúton is kényelmes, jó fogyasztás
– Gyors gázreakciónál gondolkozó automataváltó, hallható dízelmotor