A kulcsszó a közút kezelője!

Mint tudjuk, a közútkezelők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a közutak biztonságos közlekedésre alkalmasak legyenek. Ha ezen lelkiismeretes munka ellenére is keletkezne némi kátyú vagy úthiba, ami kárt okoz a kocsidban vagy a motorodban, annak az útnak a kezelője lesz köteles a károd megtérítésére.

Mit kell tenned, ha kátyúkár elszenvedője vagy?

Mit kell tenned, ha kátyúkár elszenvedője vagy?

A közutak kezelői a teljesség igénye nélkül:

  • Budapest fő-és tömegközlekedési útjain (Értsd: busz és troli vonalak) a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.
  • Budapest mellékútvonalain az adott kerület önkormányzata
  • Autópálya esetén az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (Ma már Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.)
  • Egyéb vidéki közút esetében pedig a megyei közútkezelő, vagy a települési önkormányzat illetékes a károd elbírálására, vagyis jó esetben ők vagy a biztosítóik fogják a károdat megfizetni.

A kátyúkár jogszabály szerinti rendezése szinte soha nem egyszerű.

Mivel a kárt, annak pontos összegét és a baleset (kátyúba való hajtás) körülményeit neked kell bizonyítani, az alábbiakat javaslom:

  • Hívj rendőrt és kérjél helyszínelést (jegyzőkönyv és fotók készítését is magába foglalja)
  • Készíts te magad is sztárfotókat a kocsid sérüléséről és a kátyúról, szerezz tanúkat (Ha vannak, akkor az utasaid is lehetnek, az sem baj, ha rokon, hidd el, ő is jó lesz.)
  • Jelentsd be a kárt az illetékes közút kezelőjének minél hamarabb! (Szerintem 5 napon belül még tuti jó vagy a kátyúkár bejelentő lap kitöltésével.)
  • Ha komolyabb a károd (pl.: futómű károsodása), kérj a saját biztosítódtól szívességi kárfelmérést, amit szintén küldj be a közútkezelőnek. Amúgy, ha van CASCO biztosításod, kérheted az ennek alapján való kárrendezést is. (Persze ilyenkor ki kell csengetned az önrészt.)
  • A javításról legyen számlád, sőt még a megrongálódott alkatrészt is tartsd meg! …Igen, rossz arcok, de sajna sok esetben még ezeket is látni akarják.
A véget nem érő házi feladat…

A véget nem érő házi feladat…

A közút kezelője, különösen olyan útszakaszokon ahol sok kátyú alakult ki igen rövid idő alatt, gyakran él azzal a lehetőséggel, hogy általában úthibák feliratú és sebességcsökkentő tábla kihelyezésével figyelmeztet a veszélyre. Ilyenkor légy résen, vedd észre ezeket és próbáld betartani. A közút kezelője előszeretettel hivatkozik ezekre, azért, hogy ne ő legyen a kátyúkár kifizetője. Az, hogy igaza lesz-e a fizetés megtagadásában, csak az adott egyedi esetben dönthető el.

Általában nem fizetnek, általában nincs igazuk, viszont ebben az esetben jól beperelheted őket, amit azért előtte nem árt mérlegelni.

Dr. Zafiri László – Közlekedési jogász (+36 20 363 0906)