Amikor még leviszi a reggeli lecsapódást az ablaktörlő, kapcsolódjon fel a fejedben a jelzés: téli szélvédőmosót betöltöttem? – Tudod te miért fontos ez, ha volt, hogy neked is hiúsította már meg a reggeli munkába indulást egy alattomosan befagyott nyári szélvédőmosó. És általában nem a tartályba fagy bele, hanem a csőbe, meg a spricnibe, csak hogy még bosszantóbb legyen.

Az autó téli felkészítése során ugyanígy ne felejtsd el a fagyálló frissítését, cseréjét sem. Nem tudhatom képben vagy-e vele, de a fagyálló neve vaskos alulpozícionálás. Sokkal kevesebbet állít magáról, mint amit valójában tud. Ugyanis nem csak fagyot áll, de ő keni a vízpumpa tengelyét, gondoskodik arról is, hogy a radiátorok tegyék a dolgukat és ne korrodáljanak, és persze ne okozzanak dugulást a keringési rendszerben.

Aztán feladata még, hogy nyomás alatt 100-110 fok felett se forrjon, magyarul akkor se váljon gőzzé a rendszerben, amikor valami műszaki gond adódik, és nagyon nagy szükség van a hűtésre. Bár ezt a gyártók okos adalékolással és biztos kezű kémikusokkal elérik, de azért ne gondoljátok, hogy maximum kétévente nem kell cserélni, mert a végtelenségig nem őrzi meg a fenti tulajdonságait. Hogy hogyan romlik? Például csapvíz kerül bele. Vagy egy repedt visszafolyócsőből külső szennyeződés. Hűtőcserénél sem ildomos visszatölteni, nézd csak meg egyszer, milyen rozsdalé jön le ilyenkor a motorból. A fagyálló színére figyelj, a gyártó előírja, a rózsaszín kell-e bele.

A téli autófelkészítés alatt gondolj rá, hogy ami befagyhat, az legtöbbször be is szokott fagyni…

A téli autófelkészítés alatt gondolj rá, hogy ami befagyhat, az legtöbbször be is szokott fagyni…

Bár nem közvetlenül része az autó téli felkészítésének, de a kétévenkénti cseréről jut eszembe a fékfolyadék. Hát én idén az egyik ritkábban használt autómban kicseréltettem, és lett rajta fék a korábbiakhoz képest. – És ne hidd, hogy ezer éves volt. Csak másfél. Szóval másfél év alatt is érezhetően romlik a hatásfoka, csak sajnos nem veszed észre, mert apránként történik mindez. Viszont ha új lesz benne, ott egyből feltűnik majd a különbség!

Szinte kész vagy és meg is történt az autó felkészítése télre, de azért van még pár apróság, amit a fentiek mellett dobálj be a kosárba: zárjégoldó, belső oldali párásodásgátló spray, pollenszűrő, jégkaparó, hókefe, és hólánc, ha komolyabban is bele vetnéd magad a hóimádatba. Mindent megtettél.