– Így olyan helyeken is fel tudunk lépni, ahol a technika nem nagyon jó – mondja Molnár Imi az együttes gitárosa.

– Mikor szerezted meg a jogosítványodat?
– Húsz éves voltam, és nagyon szerettem volna már vezetni. Sipos Peti volt a zenekarból, akinek már volt jogosítványa, vele elmentem kihalt parkolókba és ott gyakoroltam az édesapja kocsijával, hogy a vizsga simán lemenjen. Harminc évvel később, amikor motorral vizsgáztunk, már nehezebb dolgunk volt, de az már kevésbé rajtunk múlt.

– Milyen autód volt először?
– Kerek lámpás Zsiguli, abból volt kettő is. Később is volt még Zsigám, de az olyan ócska volt, hogy a bontóba kellett vinnem. Útközben leszakadt a kipufogóm, kiszálltam, és bedobtam a csomagtartóba. Amikor elindultam, leszakadt a csomagtartó alja és újra a földön volt a kipufogó.

– Mihez kellett az autó?
– Először azért, mert az olyan pasis volt, bár se sok pénzem, se szükségem nem volt rá, később pedig már a zenekarosdihoz kellett.

– Milyen autóid voltak?
– Az első komoly egy öreg dízel Volvo. Aztán volt egy nagy ugrás, amikor vettem egy Mitsubishi Eclipse-t.  Ahhoz odaadtam a Volvo-t és valamennyi készpénzt, a maradékot pedig törlesztettem. Akkor az olyan volt, mintha most egy Ferrari-ba ülnék be. Később még három különbözőt használtam el belőle, és most is az van. Ezen kívül, mivel a zenekart is én viszem, van egy Lancia Voyager-em is. Egyébként életem legjobb autóját kölcsönbe kaptam egy tartozás fejében, amit aztán két hónapig használhattam. Az egy Corvette volt és nagyon szerettem.

– Mi fontos neked egy autóban?
– A megbízhatóság és a biztonság. Régen még elmentem ócska gumikkal és kevés benzinnel, de már fontosabb szempontok vannak.

– Illik hozzád a mai autód?
– Nem akartam mindig a nagy kocsival járni, ezért kellett mellé a kisebb. Ez pont megfelel. Nem egy nagy szám, de egyedi.

– Mi tartasz fontosnak egy autóban?
– A nagynál a jó klímát, az ülésfűtést, a kényelmes üléseket, és hogy jól pakolható legyen. Egy zenekari busznál ezek kellenek az utazáshoz.  A sportkocsinál a klímát.

– És a hangot?
– Azt kevésbé. Egyszer akartam vennie egy kocsit, de nem értettem, hogy miért olyan drága. A fickó kinyitotta a csomagtartót, ami tele volt HiFi-vel, és mellé legfeljebb egy aktatáska férhetett volna el. Mondtam, hogy az autóban nem majomkodni akarok. Ha nagy cuccon akarok zenét hallgatni, akkor az megvan otthon.

– Hogyan vezetsz?
– Szabályt betartva. A Mitsubishi-t sportosan, de nem agresszívan, a Lancia pedig lenyugtat, nem is kívánja a száguldozást. Azt olyan vezetni, mintha egy sapkás sofőr lennék. Minimális sebességtúllépések fordulhatnak csak elő. Fiatalon egyszer megszondáztattak és megbuktam. Tanultam belőle. Egy pohár ital nem éri meg a jogsi elvételét. Két balesetem volt. Egyszer régen elém ugrottak a zebrán és nem tudtam megállni, egyszer pedig engem ütöttek el a motorommal frontálisan. Át is repültem a kocsi felett.

– Rendőrök megismernek?
– Igen, de nincs kedvezmény, gond nélkül büntetnek. Ezt a hozzáállást természetesnek tartom. Ha egy művész hülyeséget csinál, ugyanaz jár neki is, mint másnak. Más életével ne játsszunk. Sok évvel ezelőtt történt, hogy nem sokkal később megszondáztattak, hogy ittam egy pohár sört. A rendőr megállított, rám nézett és megjegyezte, hogy milyen szép kocsija van. Mondtam, hogy van annak, aki el nem issza. Nevetett és mehettem tovább. Ma már az éjszakában első a szonda, még a papírok elkérése előtt. Nincs jópofáskodás.

– Mi volt a maximális sebesség, amit kipróbáltál?
– Németországban a sztrádán 250-nél letiltott az akkori Eclipse-m. Félelmetes volt. Nem próbálnám még egyszer, nem vagyok autóversenyző.

– Szeretsz vezetni?
– Igen, csak ne legyen dugó. Régen kikapcsolódásnak is jó volt, mint ahogy korábban gyerekként a liftezés és a mozgólépcsőzés is jó buli volt. Mielőtt megkaptam a jogosítványt, előfordult, hogy egy órára csak úgy beültem az autóba.

– Ha sok pénzed lenne, mit vennél?
– Talán egy új Corvette-t. Nagyon jól vezethető és majdnem úgy néz ki, mint egy Ferrari.

– Ha nem te vezetsz, beleszólsz a vezetésbe?
– Próbálok a végsőkig nem, de ha nagyon béna valaki, az idegesít. Nem szeretem, amikor látja, hogy piros lesz, de azért még nyom egy nagy gázt, hogy aztán gyorsan lefékezhessen.

– A jó autóban ülőt megnézik a csajok?
– A motorost inkább. Van egy chopperszerű Suzuki túra motorom.