Mitsubishi Outlander PHEV 2.4 Instyle Premium 4WD

A japán márkák között nem példátlan Európában az, amit a Mitsubishi csinál. Ahogy a Nissan is, néhány kisautó kivételével a Mitsubishi is dobta nálunk a klasszikus személyautóit, csak a városi terepjárókat meg a pick-upokat erőlteti. Pedig voltak igazán népszerű modelljei, mint a Colt, a Lancer vagy a Galant, amelyek komoly hírnevet hoztak a márkának. Sőt, a sportsikereknek köszönhetően a Lancer EVO igazi utcai legendává vált, illetve maradt még jóval azt követően is, hogy a gyártó már visszavonult a topkategóriás versenyzéstől.

Külsőleg ugyan nem sokat újat hozott a Mitsubishi Outlander 2.4 PHEV, de a forma még ma is vitathatatlanul eladható.

Külsőleg ugyan nem sokat újat hozott a Mitsubishi Outlander 2.4 PHEV, de a forma még ma is vitathatatlanul eladható.

Mára ez a modell is eltűnt a kínálatból, csupán Kínában kapható ilyen néven egy jellegtelen valami. A szabadidő-autók népszerűsége azonban töretlen és megállíthatatlannak tűnik. Persze a Mitsubishinek azért komoly tapasztalata van a valódi terepezésben, így nem csupán a divathullámhoz csatlakozott SUV modelljeivel. Az Outlander meggyőző terepképességeit párosították a plug-in hybrid hajtáslánccal, és így megszületett a Mitsubishi Outlander PHEV, s csakhamar a márka egyik legsikeresebb modelljévé vált.

Bár látszólag kevésbé, de a lemezek alatt a közelmúltban komolyan megújult ez az autó, jóformán teljesen új hajtáslánccal, méghozzá nagyobb benzinmotorral és akkumulátorokkal folytatja ma már karrierjét. Ami viszont a nálunk járt Mitsubishi Outlander 2.4 PHEV külsejét illeti, a tervezők rendesen elsumákolták a melót, hiszen alig észrevehető a különbség a 2016-os verzióhoz képest.

Kicsit más lett az első-hátsó lökhárító, új a hátsó légterelő és az ezüstszínű hátsó betétek mennyisége, illetve a teljesen LED-es fényszórók kialakításán csiszoltak még egy kicsit, bár ez a lámpa külső formáján nem látható. Esetleg némi kuriózum gyanánt új, 18 colos alufelnik is rendelhetők a konnektoros hybridhez. Ez nem sok, ám ennek ellenére cseppet sem tűnik ódivatúnak a forma, sőt…

A Mitsubishi Outlander 2.4 PHEV utasterében szintén nem vitték túlzásba a módosításokat, persze a rombuszmintás varrású bőrkárpitozás már elsőre feltűnik. Hívogatóan szép kidolgozású, és a küllem egyenesen arányos a kényelemmel. Nagyon jó helyet foglalni ezekben az ülésekben, puhák és jó az oldaltartásuk is. A tér óriási, hátul akár szteppelni is lehet.

A konnektoros hibrid utastere szép kidolgozású, és a küllem egyenesen arányos a kényelemmel. Az ülések puhák és jó az oldaltartásuk is.

A konnektoros hibrid utastere szép kidolgozású, és a küllem egyenesen arányos a kényelemmel. Az ülések puhák és jó az oldaltartásuk is.

 

Frissült a központi kijelző menüje is, amin keresztül jó sok villanyautós menüpont is elérhető, és amelyből rengeteg információt tudhatunk meg, többet között a vezetésünkről. Ha USB kábellel csatlakoztatjuk az okosunkat, akkor arról bekapcsolhatjuk a navigációt is, mert hogy alapból nincs benne, és az is jól jött volna, ha a menü már a magyar nyelvet is ismerné.

Az összeszerelési minőség egyébként mindenhol tisztességes, a beltér stílusa valóban kulturált. A Mitsubishi Outlander PHEV mérete ellenére a csomagtartó fedőrolóig mindössze 463 literes, de hát ez sem kevés, és persze kell a hely az aksiknak is. Ami inkább zavaró kissé, hogy az elektromosan nyitható ötödik ajtó nem tárul elég magasra, könnyen beverheti az ember a fejét.

Viszont a Mitsubishi plug-in hybrid esetében a tisztán elektromos üzemmód a lényeg, mivel az alternatív hajtású kocsik többsége még ma is csak sima hibrid, tehát külső áramforrásból nem tölthető. Az Outlander PHEV akkumulátor azonban már konnektorról is táplálható, mi több, a modellfrissítéssel a lítium-ion akkumulátorok kapacitása, és ezzel a hatótáv is nőtt valamelyest.

A Mitsubishi Outlander 2.4 PHEV motorjainak összteljesítménye 230 lóerő, a fogyasztása pedig hibrid módban mindössze 2.4 liter, ami nagyon jó érték.

A Mitsubishi Outlander 2.4 PHEV motorjainak összteljesítménye 230 lóerő, a fogyasztása pedig hibrid módban mindössze 2.4 liter, ami nagyon jó érték.

A hozható 45-50 kilométer körüli hatótáv a plug-in hybridek között jónak számít, ami egy átlagos munkába járásra oda-vissza nagyjából elegendő is lehet, majd hazaérve, a konnektorról ismét feltankolhatjuk az aksikat úgy nagyjából ötórás töltési idő alatt. A még zöldebb Mitsubishi Outlander 2.4 PHEV ütőkártyája, hogy az egyetlen olyan plug-in hybrid, amely a 22 kW-os CHAdeMO villámtöltőhöz is csatlakoztatható. Amúgy válogathatunk a teljesen elektromos, az akkukímélő és az áramtermelő üzemmódok között. Ha elfogy a villany, akkor a másodhegedűs dolgozik, s hibridhajtással közlekedhetünk.

Az előző 2.0 literes benzinmotor helyett ebben már 2.4-es dolgozik, ami 121 helyett már 135 lóerős és 190 helyett 211 Nm nyomatékú. A korábbi két darab 82 lovas elektromotor közül a hátsó már 95 lóerőt tud, a generátor teljesítménye pedig tíz százalékot nőtt, de az akkucsomag teljesítménye sem maradt a régi, ez 12-ről 13,8 kWh-ra emelkedett. A Mitsubishi Outlander 2.4 PHEV összteljesítmény így már 230 lóerő, igaz, ez csak nagy sebességnél jön össze. Mindenesetre, akinek ez nem elég, az gyűjtsön még egy darabig, s vegyen Porschét. Az Outlander PHEV fogyasztása hibrid módban a gyári adatok szerint 2 liter, ami ugyan nálunk kicsit több, 2.4 liter volt, de ez is hihetetlenül jó érték.

Összességében a kocsi vezetése roppant kényelmes és egyszerű, de ami még az erényei közé tartozik, hogy terepre is bátrabban mehetünk vele, ugyanis egy igazán ügyesen működő 4×4 hajtás is van benne. A Mitsubishi Outlander 2.4 PHEV teszt során próbált modell kétségkívül nem olcsó autó, ám tudásához, technikai arzenáljához mérten mégsem drága. Például a hasonló méretű plug-in hybrid Volvo XC90 24 milliótól indul, ennek az ára pedig 14.4 millió körül alakul. Mivel ebben a kategóriában még mindig kevesen kínálnak konnektorról tölthető hibridet, így a felfrissített Mitsubishi Outlander PHEV esélyei is elég jók lehetnek.

Mitsubishi Outlander 2.4 PHEV műszaki adatok
Motor: 2360 cm3
Teljesítmény (max): 230 LE, 300 Nm
Végsebesség: 170 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 10,5 s

Mitsubishi Outlander 2.4 PHEV fogyasztás: 2,4 l/100 km
Mitsubishi Outlander 2.4 PHEV ár: 14 400 000 Ft

Mitsubishi Outlander PHEV 2.4 Instyle Premium 4WD tesztautó ára: 16 450 000 Ft

Mitsubishi Outlander PHEV 2.4 vélemények
Külső: 3
Belső: 4
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Jó fogyasztás, kellemes és tágas belső, csöndes utastér, jó elektromos hajtáslánc, összkerékhajtás, villámtöltés
– Csekély végsebesség, alacsonyra nyíló ötödik ajtó.