2016. január 1-el hatályba lépett a 72/2015-ös NFM rendelet, mely mint a Bürokráciacsökkentéssel kapcsolatos közlekedés tárgyú miniszteri rendeletek megnevezés alapján tudatosodott az autós társadalom számára. Ennek a rendeletnek a 2.§-a, váltott ki felháborodást.

Ez előírta az üvegeiket fóliáztató autósok számára, hogy a következő időszakos műszaki vizsgájukat megelőzően autójukat a megyei vagy fővárosi NKH által működtetett vizsgaállomására kell vinniük szemlére. Sok autósnak ez a fajta bürokráciacsökkentés plusz szabadságot, esetenként száz kilométereket jelentő autózást és plusz költséget jelentett.

Az autófóliázás kálváriája ezzel nem ért véget, mert ugyan az említett rendelet éppen hogy kivette az úgynevezett 5/1990-es KÖHÉM, mint egységes rendelet 13.§ paragrafusában január 1.-ig kötelező forgalmi engedélybe történő bejegyzési kötelezettséget, a hatóságok ezt éppen ellenkezőleg értelmezve, most arra utasították az autó tulajdonosokat, hogy a szemle eredményét az okmányirodában a műszaki vizsgát megelőzően jegyeztessék be.

Augusztus 5.-ével fellélegezhetünk mert a 26/216-os NFM rendelet ismételten módosította az előzőekben említett egységes rendelet 12.§-át és megszüntette a központi NKH vizsgahelyek kizárólagosságát a szemle elvégzésére a fóliázott autók számára. Újra minden vizsgaállomásra vihetjük autónkat.

A fóliázást követően a fóliaforgalmazó bizonylatolási rendszerétől függően papír alapú vagy plasztikkártyás műbizonylat kell, hogy kiállításra kerüljön az autó tulajdonosa számára

Persze teljes megnyugvást számunkra az jelenthetne, ha a forgalmi engedélybe történő bejegyzést is ilyen egyértelmű utasítással szüntetné meg, elkerülve a további félreértelmezéseket és ekkor kijelenthetnénk, ha nem is csökkent a bürokrácia, de legalább nem nőt.

A fényáteresztés és egyéb követelmények nem változtak az autófóliázás tekintetében. A szabályozás szerint  amennyiben a gépjármű mindkét oldalon visszapillantó tükörrel van felszerelve, a B oszlop mögötti üvegfelületei, valamint a szélvédő felső csíkja a napellenző vonaláig, tetszés szerinti fényáteresztésű és egyben az NKH által engedélyezett fóliával ellátható. A B oszlop előtti üvegfelületeknek, ha fólia kerül is rájuk a fóliával együtt minimum 70% fényáteresztéssel kell rendelkezniük.

A fényáteresztési előírások mellett a szakkivitelezőnek a fólia és az üveg közé, eltávolíthatatlan módon kell az NKH által kiadott H vagy AF jelölést elhelyezni. A fóliázást követően a fóliaforgalmazó bizonylatolási rendszerétől függően papír alapú vagy plasztikkártyás műbizonylat kell, hogy kiállításra kerüljön az autó tulajdonosa számára, mely igazolja az autófólia szakszerű felszerelését és a fólia engedélyének meglétét egy rendőri ellenőrzés vagy a vizsgáztatás során. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor az autófólia felszerelése szabályos!