Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo AWD Lifestyle (7 üléses)

Comfortable Runabout Vehicle – vagyis kényelmes csavargó jármű, nagyjából ezt jelenti a CR-V rövidítés. Csibészes név, és már jó ideje, 1995 óta csavaroghatunk ezzel a Hondával. Bár nálunk nem, de a világban a Honda CR-V a legnagyobb darabszámban eladott szabadidő-autó, s a legújabb kiadás már az ötödik generáció.

Az évtizedek alatt azonban nagyon megszaporodtak a konkurensek, Magyarországon például a Ferrarin és a Smarton kívül minden márka kínál már crossovert vagy SUV-modellt, akár több méretben is. Sőt, a Jeep, a Land Rover, a SsangYong csak erre szakosodott. Szóval, vérre menő a harc, s bármennyire is dicső a Honda CR-V múltja, a jelenben már mindenki itt akar aratni, így hát kötelező valami pluszt nyújtani.

A minőség mellett a Honda CR-V formavilága is jól eladhatóvá teszi az autót.

A minőség mellett a Honda CR-V formavilága is jól eladhatóvá teszi az autót.

Igaz ez még akkor is, ha a Hondának nagyon jó a pedigréje, az egyik legminőségibb japán autó, így relatíve könnyebben el is adja magát. A ma már hétszemélyes Honda CR-V mérete megváltozott valamelyest, az újdonság 35 milliméterrel szélesebb és 15 milliméterrel magasabb lett, a tengelytávja 30 millimétert nőtt, a 4,6 méteres hossz viszont maradt. Tesztautónkon feltűnő volt a sok króm, de ízlésesen, nem abban a bazári mennyiségben, hogy az amerikai krómfetisiszták elaléljanak a látványtól.

Az Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo teszt során nálunk járt autó utastere hozza a márkától korábban már megszokott minőségi szintet. Bárhova nyúlunk, jó anyagokat találunk, az egész beltér megmunkálása és összeszerelése kiváló. A kor elvárásainak megfelelően a műszerfal már teljesen digitális, és középen a kijelző a Honda Connect központi menürendszerrel sincs túlbonyolítva, könnyen használható. A 7 colos érintőképernyő ugyanakkor átlagos szerkezet, és a navigáció grafikája is már régebbi darabnak tűnik.

Az újdonság legnagyobb és legfontosabb előrelépése viszont az elődhöz képest az, hogy már harmadik üléssorral, valamint 4×4-es hajtással is rendelhető, így a Honda CR-V 7 személyes változata különösen értékes lehet a nagycsaládosoknak.

Bár az a fajta egyterűs variálhatóság, mint mondjuk a Peugeot 5008-ban ebben nincs meg, de a második üléssor azért tologatható. A harmadik sorban található, a csomagtartóból kihajtható ülések természetesen nem teljes értékűek, de azért rövid utakra a 170 centinél nem magasabb felnőttek is behuppanhatnak leghátra. Szóval ez a hétszemélyes Honda nem a klasszikus hétüléses autó, inkább csak amolyan 5+2-es. Alapesetben a csomagtartó 560 literes, amit a lehajtott ülésekkel 1756-ra tudunk növelni, de még hét fővel is marad 150 liternyi hely a táskáknak, ami nem rossz.

Honda CR-V hétszemélyes kiadásának utasterére is igaz, hogy bárhova nyúlunk, jó anyagot találunk, az egész beltér megmunkálása és összeszerelése kiváló.

Honda CR-V hétszemélyes kiadásának utasterére is igaz, hogy bárhova nyúlunk, jó anyagot találunk, az egész beltér megmunkálása és összeszerelése kiváló.

 

A Hondák már nem kaphatók dízelmotorral, csak benzinest vagy hybrid benzinest vehetünk. A CR-V-t pedig csak az 1.5 literes, négyhengeres VTEC Turbóval árulják. Ez nem sok, mondhatnánk, ám a 193 lóerős erőforrás tökéletesen elegendő ebbe a kocsiba. Még teltháznál is bőven van benne erő és dinamika. Automata váltóval a gyorsulás százra kereken 10 másodperc, ami egy ekkora autótól abszolút vállalható adat. A Honda Civic Sedan kiadásából már ismerős hajtómű ugyanis jóval erősebb az eddigi 2.0 i-VTEC-nél, amely csak 155 lóerős volt.

Adaptív lengéscsillapítás nem rendelhető, de nélküle is korrekt, kényelemre hangolt a futóműve. Ez pedig a hosszabb rugóutaknak, a hidraulikafolyadékkal töltött szilenteknek és a különleges, dupla dugattyús lengéscsillapítóknak köszönhető. A pocsék magyar utakon ugyan nem tud rezzenéstelenül varázsszőnyegként átsuhanni, de amennyire csak lehet, kikozmetikázza a hazai útépítők hírhedt hozzá nem értését. Szóval, az utazási komfort rendben van, jó vezetni, persze a magasságából és a tömegéből adódóan azért nem kedveli annyira a kanyarokat.

Az Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo erőforrása kicsinek tűnhet első olvasatra, de bőven van benne dinamika, akár hét személlyel is.

Az Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo erőforrása kicsinek tűnhet első olvasatra, de bőven van benne dinamika, akár hét személlyel is.

Az egyetlen sarkalatos pont a Honda CR-V fogyasztása, merthogy városban sajnos 10-12 litert simán eszik. Elvben a spórolós közlekedést segíthetné az Econ gomb, ám ezzel az üzemmóddal is inkább csak kissé nehézkes lesz az autó, mintsem kedvezőbb fogyasztású.

Ebben a kategóriában ma már cseppet sem szempont az off-road képesség, ám ez a hétszemélyes Honda azonban meglepően jól boldogult terepen is. A CVT (fokozatmentes) sebességváltós változatokhoz alapáron jár a 4×4 hajtás, amely a modell egyik nagy újdonsága. Alapesetben csak elöl hajt, hogy spóroljon az üzemanyaggal,  – ami bizony nem igazán sikerül – de ha kell, akár a nyomaték 60 százaléka is a hátsó tengelyre jut. Amikor nincs szükség az összkerékre, akkor a rendszer egyszerűen kikapcsolja a hátsó kerekek hajtását. Szóval, könnyebb terepre, sárba vagy fagyos földútra már bátran hajthatunk a CR-V-vel.

A Honda mindig is a drágább japán autók közé tartozott, ám minőségben is a csúcs volt. Mostanra azonban több ázsiai konkurens is felzárkózott hozzá, legfőképpen a Mazda, de az új Toyota RAV-4 is komoly vetélytárs. Ugyanakkor az új CR-V ára már nem borsosabb, mint a japán ellenfeleké. A nálunk járt Honda CR-V 7 személyes ára 12 469 000 forint, ami ma már átlagos ebben az osztályban egy jól felszerelt autóért, és épp olyan meggyőző gépkocsi, mint az elődei voltak. Nem kell jövőbe látó gömbbe nézni, hogy kijelenthessük, továbbra is az egyik legkelendőbb hobbiterepjáró lesz.

Honda CR-V 1.5 VTEC műszaki adatok
Motor: 1498 cm3
Teljesítmény: 193 LE, 243 Nm
Végsebesség: 200 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 10,0 s

Honda CR-V 1.5 VTEC fogyasztás: 9,6 l/100 km
Honda CR-V 1.5 VTEC ár: 10 199 000 Ft

Honda CR-V 1.5 VTEC Turbo AWD Lifestyle (7 üléses) tesztautó ára: 12 469 000 Ft

Honda CR-V 1.5 VTEC vélemények
Külső: 3
Belső: 4
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Jól felismerhető egyedi stílus, kellemes belső, kényelmes futómű
– Régimódi navigációs térkép, magas fogyasztás, nagy tömeg