Örök dilemma az autóiparban, hogy egy jól sikerült modellsorozat után hogyan lehet megint szépet, kelendőt, ismét csábítót alkotni. Az első Mazda CX 5 nagyon bejött a vevőknek, csinos darab volt, vették is rendesen. Újradizájnolásból pedig a japánok ezúttal is jelesre vizsgáztak, az új Mazda CX 5-ös megőrizte az előd stílusát, ám jól láthatóan modernebb és sportosabb lett.

Itt aztán nem kell agyalni, melyik márka is ez. Házi feladat teljesítve, Kodo designelemek tökéletesen frissítve. – Ha farkasszemet nézünk vele, agresszivitást látunk, de abból is az egészséges fajtát. Nem szeretném túlmagyarázni a designt, ám tényleg olyan, mintha állva is menne.

A legérdekesebb és legkifinomultabb részlet az autón kétségkívül az első lámpa, ami komoly formatervezési elemzésért kiált a főiskolán, na és az is, ahogy kapcsolódik a hűtőmaszkhoz és a krómkerethez. De oldalról is nagyon jól mutat az Mazda CX-5 2017-es változata. Az elődjéhez képest alacsonyabb lett, hátrébb tolták az A-oszlopot és laposabb a szélvédője is.

Oldalról is nagyon jól mutat az Mazda CX-5 2017-es változata. Az elődjéhez képest alacsonyabb lett, hátrébb tolták az A-oszlopot és laposabb a szélvédője is.

Oldalról is nagyon jól mutat az Mazda CX-5 2017-es változata. Az elődjéhez képest alacsonyabb lett, hátrébb tolták az A-oszlopot és laposabb a szélvédője is.

Bár változtak a Mazda CX 5 méretek, ez nem ment a belső tér rovására. A közepes méretű hirosimai crossover kényelme dicséretes. A minőséggel korábban sem volt gond, sugárzik belőle a tökéletességre való törekvés, az anyag- és kivitelezési minőség első osztályú. Sok a puha, szivacsos műanyag, ízlésesek a díszítőelemek és a sok bőr, az összeszerelés pedig példás, mint eddig is.

A Mazda szép csöndben a legjobb komfortú japán autó lett, jól lepipálta a versenytársakat. És ez már az ajtót kinyitva, az első találkozáskor szembeszökik. A Mazda CX 5 2.2 diesel teszt során nálunk járt, Revolution Top csúcsfelszereltségű modell vajszínű bőr ülései már a kipróbálás előtt is magával ragadják az emberfiát. A helykínálattal elöl és hátul is nagyvonalú. Ebben a kivitelben már hátul is fűthetők az ülések, s a háttámla immár két állásban rögzíthető. Azoknak a családosoknak, akik szeretik az ilyen sportos szabadidő-autókat, hibátlan választás az új Mazda CX 5. A csomagtartó a padló alatti térrel 506 literes, anélkül pedig 477 liter áll rendelkezésre.

A Mazda CX 5 2.2 diesel teszt során nálunk járt, Revolution Top csúcsfelszereltségű modell vajszínű bőr ülései már a kipróbálás előtt is magával ragadják az emberfiát.

A Mazda CX 5 2.2 diesel teszt során nálunk járt, Revolution Top csúcsfelszereltségű modell vajszínű bőr ülései már a kipróbálás előtt is magával ragadják az emberfiát.

A műszerfal és a kapcsolók könnyen értelmezhetőek, nincs túlbonyolítva semmi, pont mint kell. Az egyetlen idegennek ható test, az a középkonzol felett, a műszerfal tetejére helyezett központi kijelző. Olyannak tűnik, mintha utólag tervezték volna a már kész műszerfalba, hopp, ezt elfelejtettük, na mindegy, jó lesz itt – alapon.

Sajnos a reakcióideje is elég döcögős, pár másodpercet mindig gondolkodik mielőtt lépne, pedig nem rakétakilövési parancsokat adunk neki, csupán a hifi-navigáció vezérlését szeretnénk kapcsolni. És még az sem lehet a Mazda mentsége, hogy ettől vannak rosszabbak is, mert ez a márka már nem ezen a szinten van. A többi megoldás azonban abszolút jó és precíz. Az meg egyenesen durva, hogy mekkora a csönd a Mazda CX 5 2.2 diesel utasterében.

A zajcsökkentésért dupla oldalüvegeket tettek bele, valamint csökkentették az összes olyan üreg méretét, amely hangdobozként működik. A végeredmény elképesztő. Különösen egy dízelmotornál feltűnő ez a hangtompítás, de hát a csend is a luxus egyik fokmérője. Amúgy a kiváló eredmény eléréséért majd harminc új hangszigetelést építettek be pluszban. Sok más mellett a Mazda CX 5 2.2 diesel motorjának dugattyúcsapszegeit úgy módosították, hogy egy teljes zavaró frekvenciát kizárjanak vele, az ablaktörlőkön keletkező süvítést pedig azzal tüntették el, hogy a lapátokat egyszerűen betolták a motorháztető alá.

A Mazda CX 5 2.2 diesel 175 lovasa megy rendesen, a 420 newtonméteres nyomatékot már 2000-es fordulattól megérezzük. A 9,5 másodperces gyorsulása ugyan nem bombasztikus, de hát ez mégis csak egy böszme SUV. Ráadásul összkerekes automata. Cserében viszont az AWD hajtás tud olyan trükköket, hogy kanyarban kicsit elveszi a gázt, hogy ne sokalljunk be, s jobb legyen a tapadás. A dízelmotoros Mazda CX 5 fogyasztás korábban sem kápráztatta el a világot, és lássuk be, most sem teszi. Városban 8-9 liter között eszik, országúton meg elvan 6-tal, egyszóval átlagos. A magyarországi úthibák sajnos nem maradnak észrevétlenek, de ez a nagy, 19 colos gumiknak is betudható.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Mazda CX 5 2.2 diesel teszt azt hozta, amit titkon azért sejtettünk. A japánok mindent beleadtak, s vitán felül áll, hogy a Mazda ma már komoly és minőségi autókat készít, s egy lépésre van csak a prémium autógyártóktól. A hirosimai vállalat nem akart lendületet veszíteni, s alig öt évvel az első generáció bemutatása után ismét nagyot alkotott. A Mazda CX 5 2017-ben is dögös, szép, nagyon csendes és sok finomságot találunk az autóban. Ebben a kategóriában tényleg ez tűnik a legjobbnak.

Mazda CX 5 műszaki adatok
Motor: 2191 cm3
Teljesítmény: 175 LE, 420 Nm
Végsebesség: 206 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 9,5 s

Mazda CX 5 fogyasztás: 7,0 l/100 km
Mazda CX 5 ár: 7 350 000 Ft

Mazda CX 5 2.2 CD175 AWD AT Revolution Top  tesztautó ára: 11 959 900 Ft

Mazda CX 5 vélemények
Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Kiváló minőség, kényelmes és nagyon csendes utastér, jó design, erős motor, sokoldalúan átalakítható csomagtartó
– Feszes rugózás nagy gumikkal, kissé korlátozott kilátás hátra