Praktikus belső terű, tágas szabadidő-autót lett a Nissan X-Trail

Nem Las Vegasba járnak tréningezni a Nissan formatervezői. Az új X-Trail designjával nem sokat kockáztattak. A szabadidő-autó formája, stílusa ugyanis a nagyon jól sikerült Qashqait idézi, a rokoni szálakat pedig le sem tagadhatnák. A két modell jóval közelebb került egymáshoz, mint korábban. De nem baj ez, sokan éltek már hasonló trükkel az autóiparban, nem a japánok az elsők, és vélhetően nem is az utolsók.

Egy kocsiról az első benyomást a külseje alapján kapja az ember, s ez meghatározó lehet negatív és pozitív irányban egyaránt. A többségnél valószínűleg az utóbbi történik, mert a Nissan X-Trail összességében rendben van, csinos, divatos, komoly megjelenésű jármű. Stílusa az európai ízlést tükrözi, de épp úgy árulják az Amerikai Egyesült Államokban, mint Japánban vagy Dél-Afrikában. Szóval internacionalista autó ez a javából.

Az X-Trail fogyasztása családbarát, nem terheli a pénztárcát. Érdekes és megmagyarázhatatlan módon ez a motor a korábban nálunk járt Qashqaiban egy literrel többet evett.

Az X-Trail fogyasztása családbarát, nem terheli a pénztárcát. Érdekes és megmagyarázhatatlan módon ez a motor a korábban nálunk járt Qashqaiban egy literrel többet evett.

Az új X-Trail-től jóval többet várnak a japánok, mint elődeitől, és nem alaptalanul

Az új modellt valószínűleg a nagycsaládosoknak fogja ajánlani a Nissan. Korábban a Qashqaiból volt hétszemélyes változat is, de az újban már nincs. Helyette itt van a bő negyed méterrel hosszabb X-Trail, plusz két kihajtható üléssel. A tér hatalmas, a kényelemmel senkinek sem lesz baja az első két sorban, és igazából ésszerűbb is ezt választani annak, akinek kell a hely.

Az első ülések kényelmesek és tágasak, amiben nincs semmi különös, egy ekkora autótól ez a normális és az elvárható. Hátrébb, a második sorban is van bőven hely, ráadásul az ülések sínen, 260 mm-es úton csúsztathatók, valamint a háttámlájuk szöge is állítható, mint egy jó fotelnek. Ezt a megoldást főképp azért alkalmazták, hogy az utolsó, harmadik sorba kényszerülők se úgy érezzék magukat, mintha szardíniásdobozban lennének.

A Nissan X-Trail összességében rendben van, csinos, divatos, komoly megjelenésű jármű.

A Nissan X-Trail összességében rendben van, csinos, divatos, komoly megjelenésű jármű.

Kényelmesnek persze inkább csak a gyerekek találják ott a helyet, de olykor jól jöhet a csomagtartó aljából előhúzható plusz két ülés. Ennek a felára amúgy 300 ezer forint, ami nem megfizethetetlen összeg, és ez az extra sokszor nagyon hasznos lehet. Ha panoráma napfénytetőt is szeretnénk, akkor még 200 ezret kell ráfizetnünk erre az árra. A pihentetett ülésekkel 550 literes hely jut a csomagoknak. Egyébként akár csak a külső, a belső is a Qashqaira hasonlít, a műszerfal is rengeteg hasonló tulajdonsággal bír, csak nagyobb. Puha anyagok és jó ergonómia veszi körbe az utazókat.

Jól és egyszerűen vezethető az új X-Trail

Némi zavarodottságot sugallhat a japánoknál, hogy egy ekkor autóba csak 1,6 literes benzinmotort szereltek. Tény, alacsony fordulaton nem lenyűgöző az ereje, ám ha a turbó is elkezdi komolyabban éreztetni a hatását, azért meg tud lódulni a 163 lóerős, 240 Nm-es nyomatékú DIG-T motor, s innentől élvezetes vele az autózás. Az X-Trail fogyasztása családbarát, nem terheli a pénztárcát. Érdekes és megmagyarázhatatlan módon ez a motor a korábban nálunk járt Qashqaiban egy literrel többet evett százon, mint ebben az autóban. Városban például 7-8 literes átlagot produkált a nagy crossover, míg kistestvérnél 8-9 liter volt az eredmény. Szóval abszolút passzol ez a motor ehhez a kocsihoz. A futómű elég feszes, nem a silány magyar utakhoz igazították, de a magas mérete ellenére teljesen stabil, nem dülöngél.

A Nissan hétüléses divatmodelljét már nem terepre tervezték, és nem is azok fogják választani, akik oda tartanak. Két-három gyerekes családoknak azonban jó választás ez a sportos szabadidő-autó, amelynek az ára 7 millió forinttól indul.