A közterület-felügyelő egy önkormányzati alkalmazott, aki az eljárása során hivatalos személynek minősül. Nevezhetnénk rendőr juniornak, hiszen egyenruhát kell viselnie, szolgálati jelvénye és igazolványa van, valamint sok olyan dolgot megtehet, amit a rendőr is. A közterület-felügyelet feladata, illetve hatásköre igen széles, így ebben a cikkben kizárólag a közlekedéssel kapcsolatos jogköreit taglalom:

– Eljárhat bizonyos közlekedési szabályok megsértése esetén. Például a megállás, várakozás szabályainak megsértésekor, mikor is egy aranyos üzenetet hagyhat a kocsidon vagy a motorodon, amely arról szól, hogy fizess némi pénzt, mert galád módon szabályt szegtél. Ennek összege egyébként 5.000. és 50.000 Ft között mozoghat.

–  Szintén intézkedhet, ha azt észleli, hogy nem tartod be a kötelező haladási irányt, átmész a piroson, stb., stb., és amennyiben a térfigyelő kamera vagy maga a hősünk felvételt készít rólad. Persze ekkor szintén fizethetsz. – Zárójelben azért megjegyezném, hogy bár a rendőrség hozott egy állásfoglalást, miszerint a térfigyelő kamerák nem az autósok és motorosok cseszegetésére lettek kitalálva – zene füleimnek! -, a közterület felügyelet sajna ezzel nem igazán törődik, és bírságol tovább. Ennek a harcnak a kimenetele így még bizonytalan.

Sajnos ez a gyökér sem a növényt táplálja, és itt tényleg helye van a közterület felügyelet által kiszabott bírságoknak.

Sajnos ez a gyökér sem a növényt táplálja, és itt tényleg helye van a közterület felügyelet által kiszabott bírságoknak.

– Azt is jó ha tudod, hogy ha a helyszíni bírságot nem fizeted be, a közterület felügyelet feljelent a rendőrségen és eljárás indul ellened. Ilyenkor a bírság összege növekedhet, de akár meg is úszhatod, különösen, ha hozzám fordulsz.

– Ellenőrizheti a mozgáskorlátozott igazolvány parkolás során való használatának jogszerűségét, mi több, jegyzőkönyv ellenében a helyszínen el is veheti, ha fennáll a gyanú, hogy hamis, érvénytelen, vagy azzal egyéb módon visszaéltek.

– Kerékbilincset rakathat az autódra, motorodra, ha nem fizettél parkolási díjat, vagy fizettél, de lejárt, illetve akkor is, amikor csak szabálytalanul parkolsz.

– A közterület felügyelet elrendelheti az autó vagy a motor elszállítását is, ha nemcsak szabálytalanul, hanem úgy parkolsz, hogy azzal másokat is akadályozol a közlekedésben.

Bírság, kerékbilincs és az autó elszállítása. Többek között…

Bírság, kerékbilincs és az autó elszállítása. Többek között…

– Amennyiben elromlik a motorod, autód és BKV-ra kényszerülsz, és érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazol, azaz bliccelsz, ráadásul még összefutsz egy ellenőrrel is, aki kéri az arcképes igazolványodat, ne add át neki, mert nem igazoltathat! – Viszont a közterület-felügyelő már igen, ha tehát az ellenőrrel közterület-felügyelő is van, megszívtad!

– A közterület-felügyelő alkalmazhat testi kényszert is, ha ellenállsz vagy dulakodsz vele, illetve előtte figyelmeztet arra, hogy amennyiben nem hagysz fel ezzel a barátságtalan viselkedéssel, számíthatsz rá, hogy ez következik. Gumibotot, vagy egyéb eszközt persze csak önvédelemből használhat.

Végül, egy tipikus tévedés. A mikulás cetlit (általában piros-rózsaszín-zöld színű tasakban elhelyezett szerelmes levél, amely természetesen szintén pénz fizetésére szólít fel) nem a közterület felügyelet osztogatja, tehát ne az ő felmenőit emlegesd, ha ilyet találsz a szélvédőn. Ez már egy másik mese ami az autósok sanyargatására íródott.

Dr. Zafiri László – Közlekedési jogász (+36 20 363 0906)