Nem túlzás azt állítani, hogy a 2010-ben bemutatott Nissan Leaf megelőzte korát. A nagy európai és amerikai márkák – s közülük is még csak néhány – mára jutottak el odáig, hogy van a kínálatukban tisztán villanyautó. Így nem nagy kunszt a Leaf -től, hogy eddig ez lett a világon a legnagyobb számban eladott elektromos autó. A modell már a klasszikus frissítésen is átesett 2013-ban, mostantól pedig már rendelhető negyedével nagyobb, 30 kWh-s akkumulátorral is. Ezt az újdonságot teszteltük.

A japán úttörő nem olcsó, és az a hiányosságai közé tartozott, hogy hosszú útra, családi nyaraláshoz alkalmatlan volt a korábbi Nissan Leaf hatótáv. Persze európai körútra az új 30 kWh kapacitású új akkumulátorral sem merészkedhetünk, még úgy sem, hogy tőlünk nyugatabbra azért sűrűbben vannak töltőállomások, és nem gond az elektromos autó töltése.

A Nissan Leaf az egyik legjobb ár-érték arányú és legpraktikusabb zéróemissziójú villanyautó a magyar piacon.

A Nissan Leaf az egyik legjobb ár-érték arányú és legpraktikusabb zéróemissziójú villanyautó a magyar piacon.

A Nissan Leaf igazából egy városi autó, de rengeteg előnnyel bír. Mindenképpen vonzóbb alternatíva a füstokádó családinál. Az pedig felettébb csábító, hogy nagyjából 500 forintnyi árammal elmehetünk 100 kilométert, a benzinkútra meg maximum ablakmosóért kell betérnünk.

Eddig 24 kWh volt a Nissan Leaf akkumulátor kapacitás, mostantól pedig már megvehető az autó 25 %-kal nagyobbal is. Az innováció nagyszerű eredménye, hogy az akkumulátor mérete nem változott, csupán sűrűbb benne az elektromos energia. Ráadásul a CHADEMO-gyorstöltés ideje sem lett hosszabb, és a szinte teljes lemerülés után fél óra alatt 80 %-ra nyomható fel. A gyáriak szerint a visszafogottabb lendületű Eco-üzemmódba kapcsolva, de maximális energiával akár 250 kilométert is elmehetünk a 30 kWh-ossal. A Nissan Leaf hatótáv így azért már jól érzékelhető utat enged.

A nagyobb akkuk mindössze 21 kilóval növelték meg az elektromos Nissan tömegét, és ez a hízás a kocsi viselkedésében semennyire sem érezhető. Az árban viszont igen, a nagyobb hatótávú Leaf természetesen drágább is, mint a kistestvére. Utóbbi másfél millióval olcsóbb, igaz, a 9 080 000 forintos Leaf csak Visia felszereltségű, míg a 30 kWh-s, 10 519 000 forintról induló Acenta már több extrát nyújt.

Nálunk az autóteszt során a csúcsmodell járt, a 11 279 000 forintos Tekna. Ez soknak tűnhet, de még ezért az árért is a Nissan Leaf a legjobb ár-érték arányú és legpraktikusabb zéróemissziójú villanyautó a magyar piacon. Nem véletlen, hogy ebből látunk a legtöbbet az utakon.