Mint egy falat kenyér, úgy kellet már a Seatnak egy sikeres modell az utóbbi évek, vagy inkább évtized vegetálása után. Kézenfekvő volt, hogy a tomboló SUV-divat közepette egy jól kigondolt sportos szabadidő-autó hozhatja el a felemelkedést a régóta dadogó márka számára. Ahogy általában, úgy most is egy spanyol városról, jelen esetben a Zaragoza tartományban található Ateca városáról nevezték el az első Seat crossovert. Az ötlet bejött, a kereslet Európa-szerte nagy a kocsi iránt. Kicsit érthetetlen is, miért vártak vele ennyit, hiszen a Seat Ateca tökéletesen belesimul a márka arculatába.

A Leon által megkezdett karakteres stílus ezen az autón is kristálytisztán látszik, és leginkább a lámpákon szúr szemet elsőre. Az Ateca is megkapta az egyik legszebb rajzolatú, szúrós tekintetű LED-es fényszórókat. Szemből kifejezetten határozott kiállású az autó, de hátulról is könnyen felismerhető az egyedi lámpáknak köszönhetően. Elég jól sikerült és felettébb látványos designelem a kocsi orrán a trapéz alakú alsó légbeömlő, s ezzel egyvonalban, mellette a két ködfényszóró. A terepjárós jelleget erősítendő jól körbe műanyagozták a kocsit, néhol ezüstszínű elemekkel megspékelve, bár ezek a hasonló színű tesztautónkon nem tűntek fel. Összességében megállapíthatjuk a formájáról, hogy talán még egyetlen Seat sem volt annyira németes, mint a spanyol márka első szabadidő-autója.

Összességében megállapíthatjuk a formájáról, hogy talán még egyetlen Seat sem volt annyira németes, mint a spanyol márka első szabadidő-autója.

Összességében megállapíthatjuk a formájáról, hogy talán még egyetlen Seat sem volt annyira németes, mint a spanyol márka első szabadidő-autója.

Az autóiparban nem egyedi megoldás, már a Range Rovereknél, Ford Mustangnál is láthattunk olyat, hogy az első ajtók nyitásakor a tükrök aljából kis képet vetít a földre egy lámpa, ám mégis jó ötlet. A Seat Atecánál a típusnevet és a modell stilizált sziluettjét láthatjuk. Nem rossz antré, ha így fogad minket az autónk. Persze a látvány mit sem ér, ha a többi meg tré, igaz, ezen a szinten azért már nem szoktak ekkorát hibázni.

A Seat crossover belül kellemes komfortérzetet kelt, némi audis beütéssel, de arra azért kényesen vigyáztak, nehogy annyira jó legyen, mint egy Volkswagen, vagy pláne mint egy Audi. Itt kevésbé igényes anyagokat használtak, bár ugyanolyan alapossággal rakták össze. A minőségérzet vegyes, a néhol puha, néhol keményebb műanyag olcsóbbnak tűnik, mint a testvéreké. Amúgy a berendezés abszolút a Leonét idézi, nem bíbelődtek vele sokat, agyaltak rajta heteket, hónapokat, ami persze egyfajta szegénységi bizonyítvány is. Összességében azonban kellemes és funkcionális a belső.

A Seat Ateca teszt során tapasztalhattuk, hogy a kezelőszervek és a technikai berendezések is ésszerűek, könnyen megtanulhatók és nincsenek agyonbonyolítva.

A Seat Ateca teszt során tapasztalhattuk, hogy a kezelőszervek és a technikai berendezések is ésszerűek, könnyen megtanulhatók és nincsenek agyonbonyolítva.

A Seat Ateca teszt során tapasztalhattuk, hogy a kezelőszervek és a technikai berendezések is ésszerűek, könnyen megtanulhatók és nincsenek agyonbonyolítva. A Style Wave felszereltség ugyanakkor mégis rendesen tele van tömve. Kapunk például vészfékasszisztenst gyalogosvédelemmel, LED-es fényszórókat és hátsó lámpákat, kanyarkövetős ködfényszórót, gurulásgátlót, háromfokozatú ülésfűtést az első ülésekbe, elektromos ablakokat, stop-start rendszert, tempomatot vagy épp parkolóradart. A műszerfal közepén van a 8 colos érintőképernyős, nagyszerű felbontású és gyors kijelző, amelyben a navigáció is helyet kapott.

Tudjuk, hogy senki sem erdőjárás miatt vesz ilyen kocsit, tehát nem túlzás kijelenteni, hogy a Seat Ateca is családi autó. Ennek megfelelően sok tároló van benne, illetve ami az utasok helykínálatát illeti, az nagyvonalú elöl és hátul is. Négy felnőttnek bőségesen megfelelő a tér, ugyanakkor ma már egy SUV-nak illik felvennie a versenyt az egyterűekkel variálhatóságban is. A Seat  Ateca méretek talán lehetővé is tennék ezt, azonban hiányzik a sínen csúsztatható hátsó üléssor, vagy a háttámladőlésszög-állítás. Az összkerekes modellben a csomagtér 485 literes, s egy kar meghúzásával az üléstámlák egyszerűen ledönthetők. Némi felárért pedig a padló is variálható. A bővíthetőség ellenére azonban a negatívumok közé sorolható, hogy nincsenek rögzítési pontok.

Az köztudott, hogy a 4×4-hajtás már nem is kötelező ebben a kategóriában, ám a Seat mégis kínál összkerekes modellt az Atecából. Ennek köszönhetően a városon kívül, finomabban terepre is merészkedhetünk a spanyol crossoverrel. Persze aki látványra is komolyabb terepes hatást szeretne maga alatt tudni, annak kiválóalternatíva lehet például a JE Design által megformázott Seat Ateca 4×4 All Terrain.

A 2,0 literes, 150 lóerős dízel gombnyomásra indul az autóban. Ez a TDI motor kizárólag összkerékhajtással és kézi váltóval kapható, és egy valóban remek párosítás. Ez az erőforrás sok más VW-csoportos márkában bizonyított már, és ezúttal sem okozott az autóteszt alatt csalódást. Jól gyorsul, precíz műszer, és a Seat Ateca fogyasztása sem magas. A futómű feszes hangolása ellenére kényelmes a rugózása is.

A spanyolok jó érzékkel nem értékelték túl a Seat Atecát árban, öt és fél millióért már megkaphatjuk az alapmodellt. Az 1.0 TSI motoros, 6 sebességes kéziváltós, elég gazdagnak mondható Style Wave felszereltségű is megfizethető a 6 342 930 Ft listaáron. A teszt során nálunk járt összkerekes, szuper dízeles azonban már nem tartozik a kihagyhatatlan ajánlatok közé a több mint 9 millió forintos árával. És bár arra azért vigyáztak, hogy könnyebb, egyszerűbb és olcsóbb legyen, mint az alapokat adó VW Tiguan, a Seat Ateca teszt után nyugodtan kijelenthető, hogy megvannak az erényei ahhoz, hogy eredményes legyen.

Seat Ateca műszaki adatok
Motor: 1968 cm3
Teljesítmény: 150 LE, 340 Nm
Végsebesség: 196 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 9,0 s

Seat Ateca fogyasztás: 7,1 l/100 km
Seat Ateca ár: 5 497 110 Ft

Seat Ateca 2.0 TDI 4Drive Style Wave tesztautó ára: 9 225 220 Ft

Seat Ateca vélemények
Külső: 4
Belső: 4
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Remek futómű, nagy és kellemes utastér, jó felbontású és gyors infotainment, jól használható terepen is
– Olcsó érzetűek a nylon ülések, vastag kardánalagút, szerény variálhatóság