A Lexus RC 300h igazi megnézős autó. És, hogy mit takar ez? Nos, az olyan kocsira illik ez a legkevésbé sem hivatalos megnevezés, amelyet rendesen körbe mustrál az utca népe. Aminél már benn ülve is érezzük, hogy a figyelem középpontjában vagyunk, pontosabban van az autó.

Elit klub ez, amibe nehéz bekerülni, hiszen attól még, hogy van egy lapos, sportos kocsink, ma már nem fordul utánunk egy emberként az utca. Más kell a tagsághoz. Lassan két évtizedes pályafutással mögöttem, egy kezemen meg tudom számolni, hány ilyen látványosság volt nálam, amelyre szinte már sütött a tömeg pillantása. A többség csak méregeti, meggusztálja, mint a csodaszarvast, egy kisebbség sejti, hogy mivel van dolga, a legjobban értesültek pedig egyből ontják is az infókat a járműről a bamba sokaságnak.

Az Lexus RC 300h egy varázslatos kupé, ám a hibridhajtás miatt csak a formája ragadozó.

Az Lexus RC 300h egy varázslatos kupé, ám a hibridhajtás miatt csak a formája ragadozó.

No de vegyük sorra a kevés különlegességet. Az első az A-osztályú Mercedes volt. Ezt két ok miatt is megbámulták, az egyik, hogy a Mercire korábban nem volt jellemző az ilyen bumfordi forma és ez az osztály, a másik pedig ebből adódott, az egyterűs modell a magas építése miatt megbukott a jávorszarvas-teszten. Óriási blama volt a stuttgartiak számára, hogy az új kedvencük borulásveszélyes, mint a tekebábú. Be is vonták a forgalmazását egy időre, amíg ki nem javították a hibáit. Az újkori VW Beetle a formája és legendás elődje okán okozott feltűnést. A franciák keze alatt újjáéledt Dacia a Logannel a múltja miatt volt érdekes. A kétüléses Smart kezdetben pedig annyira kirítt az utca képéből amorf alakjával, hogy lehetetlenség volt átsiklani felette. És most itt van a Lexus RC 300h, amely egyedi designjával hódít.

Van is mit nézni rendesen ezen az autón, annyira különleges megoldásai vannak. Az RC papíron az IS kupéváltozata, ám valójában csak távolról tűnik fel a rokonság a két kocsi között. Az RC teljesen egyedi jármű. Az orra olyan, mintha egy züllött japán punk-bandát kértek volna fel a megtervezésére. Mindentől elüt, ami ma divatos ebben az iparágban, és ez máris megadja a kocsi pikantériáját.

A Lexus RC 300h első lámpái annyira bonyolult kreálmányok, hogy minden szögből másképp mutatnak. Semmi összefüggő, vagy logikus elrendezés nincs a fényszórók vonalvezetése között, de pont ettől olyan különleges. A lámpák mellett komolyan hozzátesz az RC karakteréhez elöl a predátor-száj szerű hűtőmaszk, hátul meg a kerekek mögött a fésűs levegőztetők, amik amúgy csak jó designelemek, mert lyuk az nincs rajtuk. Persze a Lexusnál sem most kezdték ezt a szakmát, nem hagyták ki azt a jól bevált látványmegoldást sem, hogy a hátsó kerekek fölött szélesítették ki a karosszériát. Szinte csak az nincs odaírva a típusjel mellé, hogy Nyomjad neki! És vitathatatlan, a Lexus RC 300h formája rosszalkodásra csábít.

Odabenn egyébként a megszokott Lexus-kép fogad, az IS-ből ismert műszerfallal. A sofőr előtti kijelző természetesen digitális, de nem annyira földtől elrugaszkodott, mint például a Honda Civicben. Logikusan összerakott beltér, jó ergonómiával. A minőségbe nehéz lenne belekötni, minden precízen működik, az összeszerelés első osztályú, ahogy azt elvárják ezen a szinten. A komfortérzetünk kevésbé csorbul, mint a német prémiumokban, de azok valahogy máshogyan jók. Az egyetlen felróható hibás pont a régimódi központi kijelző nehézkes irányítása. Olykor már idegesítően nem azt csinálja, amit akarunk. A modellfrissítésnél, vagy a következő sorozat tervezésénél legalább lesz mit kijavítani.

Odabenn is nehéz lenne belekötni a Lexus RC 300h minőségébe, minden precízen működik, az összeszerelés első osztályú, ahogy azt elvárják ezen a szinten.

Odabenn is nehéz lenne belekötni a Lexus RC 300h minőségébe, minden precízen működik, az összeszerelés első osztályú, ahogy azt elvárják ezen a szinten.

A Lexus RC 300h méretei nagyjából rendben vannak odabenn is. A fejtér ugyan nem túl nagy, de ez a formából adódik. A bőrülések kényelmesek és tökéletesen tartanak. Hátra a bejutást, amennyire lehetett megkönnyítették a japánok azzal, hogy az első fotelek elektromosan előrecsúsznak. A helykínálat persze nem főúri, de két felnőttnek vállalható.

A Mark Levinson hifi a legjobbak közé tartozik, és tényleg szépen szól, de egy ilyen autóban a hangszórókból jövő muzsika helyett mégis inkább más hangokra vágyik az ember. -Aztán indításkor nem történik semmi…

– A 2,5 literes hibrid motorja gyakorlatilag hangtalan. A rendszerteljesítmény 223 lóerő, ami nem hangzik rosszul, de ez így is a leggyengébb RC. A 300h persze nem lassú autó, de a hibridhajtás viselkedése normál módban kiöli az élményt, ami azért fájdalom és csalódás. A 8,6-os 100-ra gyorsulás nem kimagasló, ahogy a 190 km/h-ás végsebesség sem. Sport S/S+ üzemmódban persze nyújt élvezetet, de ez a forma már alapjáraton is azért könyörög, hogy jól meghajtsuk.

A 2,5 literes motorja gyakorlatilag hangtalan és városban is alig evett többet 5 liternél. Mindez persze a zseniális Toyota fejlesztésű hibridhajtásnak köszönhető.

A 2,5 literes motorja gyakorlatilag hangtalan és városban is alig evett többet 5 liternél. Mindez persze a zseniális Toyota fejlesztésű hibridhajtásnak köszönhető.

Ugyanakkor, aki túrakupénak veszi ezt a Lexust, annak hibátlan választás ez a hibrid modell. A Lexus RC 300h fogyasztás már-már hihetetlen és röhejes. Nehéz elhinni, hogy egy ilyen gép, főleg városi használat során is alig evett többet 5 liternél. Pedig igaz. Persze ez a zseniális Toyota hibridhajtásnak köszönhető.

A 20 milliót alulról karcoló Lexus RC 300h ár nem kevés, de a szépséget és a hibridhajtást bizony meg kell fizetni. Az Audi A5, BMW 4-es és Mercedes C Coupe alkotta bombaerős német triász közé tényleg valami olyannal kellett kirukkolni, ami akkorát szól, hogy itt, Európában is meghallják. És a japánoknak ez most úgy néz ki sikerült. A kérdés immáron csak az, hogy mekkora gyomrost sikerül bevinnie a Lexus RC 300h-nak?

Lexus RC 300h műszaki adatok
Motor: 2494 cm3
Kombinált teljesítmény: 223 LE, 300 Nm
Végsebesség: 190 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 8,6 s

Lexus RC 300h fogyasztás: 5,0 l/100 km
Lexus RC 300h ár: 14 790 000 Ft

Lexus RC 300h 2.5 F Sport Top tesztautó ára: 19 390 000 Ft

Lexus RC 300h vélemények
Külső: 5
Belső: 4
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Kiemelkedő fogyasztás, kellemes belső, dögös forma, precíz kidolgozás, csöndes utastér
– Elavult és körülményes menürendszer, visszafogott dinamika