A nagyon eltalált Lexus RC 300h után evidens maradhatott a szigetországi tervezők számára, hogy továbbra is valami mást kell kínálni a prémiumvásárlóknak, mint amit a piac nagyágyúi, a német márkák nyújtanak. Így hát nem is meglepő, hogy Lexus NX 300h tesztautónk merőben eltért mindentől, amit ebben a kategóriában kaphatunk.

A Lexus NX 300h teszt autójának orrán igen bőven mérték a szellőzőket, és a kisebb-nagyobb fényszórókat is.

A Lexus NX 300h teszt autójának orrán igen bőven mérték a szellőzőket, és a kisebb-nagyobb fényszórókat is.

A közelmúltban felfrissült sikermodell a facelift során még extrémebb külsőt kapott, a tervezők jóval erősebben kihangsúlyozták az egymásba fonódó éleket – ezzel is tovább erősítve a márka különcségét. Az orron bőven mérték a szellőzőket, a kisebb-nagyobb fényszórókat, és újdonság a füstszínű krómelemekkel díszített orsó formájú hűtőrács is. Az adaptív LED-soros fényszórók pedig szintén jóval karakteresebb formát kaptak.

A forma hátul is elég progresszív, és bár olyan nagy trükköket, mint elöl, nem lehetett végrehajtani, a hátsó lámpái és az élek itt is változatosabbá teszik a kocsit az átlagosnál. Mint minden extrémebb kiadás esetében a Lexus NX 300h vélemények is megoszlóak, de az összkép alapján nyugodtan kijelenthetjük, jóval sportosabb lett a japán SUV, és szinte biztos, hogy mindenkinek megragadja a figyelmét. Ha pedig valakinek az alapváltozat esetleg kevés volna, akkor megrendelheti az autót a vadítóbb Lexus NX 300h F Sport kiadásában is.

Tesztautónk különleges zafírkék metálfényezése például csak ehhez a változathoz kapható. Pedig olyan nagy trükk nincs is ebben a sportosításban. Lényegében a hűtőrács vízszintes lamelláit cserélték le a tervezők fekete méhsejtrácsosra, más a hátsó légterelő, látványosabbak a kötény- és küszöbspoilerek, valamint egyediek a felnik, a tetősín, és a tetődíszléc. Bár nem épp a sportosságot erősíti, de az F Sportban rejtett a kipufogóvég, és érdekes módon az NX-es Lexus terepjáró esetében még nóvum az opcióként rendelhető, láblendítéssel nyitható, és kissé lassan mozgó elektromos csomagtérajtó.

A forma hátul is elég progresszív, a hátsó lámpái és az élek itt is változatosabbá teszik a kocsit az átlagosnál.

A forma hátul is elég progresszív, a hátsó lámpái és az élek itt is változatosabbá teszik a kocsit az átlagosnál.

A belső abszolút harmonizál a külső ívekkel. Talán a sok kritika miatt, de végre kikerült a középkonzolról a múltszázadi kvarcóra, helyét ma már egy mutatós időmérő vette át. A műszerfal tetején trónoló, az eddiginél nagyobb, 10,3 colos Lexus prémium navigáció kijelzőjén könnyedén tájékozódhatunk. Már ha valahogy eljutunk a cél beállításához. Az érintőpaddal irányítható szerkezet ugyanis átmenet a borzalmas és a kiborító között. Nagyon körülményesen és pontatlanul működik a kurzora. Még álló helyzetben is kínszenvedés eljutni benne oda, ahova szeretnénk, hát még menet közben, amitől még roppant balesetveszélyes is.

A Lexus NX 300h teszt alatt kipróbált autó egyébként kiváló tulajdonságait, az összképben rendesen lehúzza ez a szerkezet. Mert maga az utastér kényelmes, minőségi és stílusos, négy felnőttnek, az állítható dőlésszögű hátsó üléstámlákkal ideális méretű utazóautó. A vezető és az utasoldali bőrülés 8 irányban elektronikusan állítható, pluszban a sofőrnek deréktámasza is van. A Lexus NX 300h hibrid akkujának dacára is nagy a csomagtartó, ami már alapból 550 literes helyet biztosít.

A Lexus NX 300h 10,3 colos navigációjának kijelzőjén könnyedén tájékozódhatunk, de a működése sajnos messze nem hozza a gyártó színvonalát.

A Lexus NX 300h 10,3 colos navigációjának kijelzőjén könnyedén tájékozódhatunk, de a működése sajnos messze nem hozza a gyártó színvonalát.

A hibridhajtás egyébként rövidebb távon tényleg alternatívája lehet a dízelmotornak. Kulturáltan jár, jól gyorsul és mindemellett a fogyasztása is kedvező. A Lexus NX 300h teszt áldozatának 2,5 literes motorja városban sem evett többet 6 liternél, ami nem rossz. Autópályán valamivel többet kér, de egy 5.9-es átlag Lexus NX 300h fogyasztás kényelmesen kihozható vegyesben.

A Lexus 10 év vagy 200 ezer kilométer garanciát ad az 1997 óta rendületlenül fejlesztett hibrid hajtásláncra. Olyannyira erre a technológiára koncentrálnak, hogy a dízelmotort már el is felejtették a japánok, nincs a kínálatban. Vezetés közben négy különböző üzemmód közül választhatunk: Eco/Normál/Sport/Sport+. Sajnos a Lexus NX 300h F Sport kivitele a haladás során csak annyi pluszt ad, hogy túl feszes lesz az állítható futómű. Tőlünk nyugatra ez nem gond, mert jók az utak, nálunk azonban kényelmetlen tud lenni a sok silány minőségű, toldozott-foltozott aszfalton.

Megosztó ez a design, nem is vitás, de legalább odafigyelünk rá, beszélhetünk róla, van benne fantázia és ötlet. Az extrém formájú NX-et nem lehet összetéveszteni semmi mással, talán csak a nagyobb SUV-val, a Lexus RX-szel. A borzalmasan irányítható és rosszul használható központi kijelző ellenére sok jó tulajdonsága van ennek az autónak, könnyen vezethető, kényelmes, csendes kifinomultságával hamar meggyőzi az embert. No és a jó ár-érték aránya is mellette szól. A japán prémiummárka sportos szabadidő-autója valamivel olcsóbb, mint a német ellenfelek hasonló méretű modelljei. Bár a Lexus NX 300h ár 12 790 000 forinttól indul, a tesztelt F Sport kivitel 17,61 milliós vételára Magyarországon már valószínűleg rendesen leszűkíti az potenciális vásárlóközönséget.

Lexus NX 300h műszaki adatok
Motor: 2494 cm3
Teljesítmény: 197 LE, 210 Nm
Végsebesség: 180 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 9,3 s

Lexus NX 300h fogyasztás: 5,9 l/100 km
Lexus NX 300h ár: 12 790 000 Ft

Lexus NX 300h 2.5 F Sport tesztautó ára: 17 610 000 Ft

Lexus NX 300h vélemények
Külső: 4
Belső: 3
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Kellemes belső, jó összeszerelés, egyedi forma, hatékony hibrid hajtáslánc
– Feszes futómű, nehézkesen működő egérpad és bonyolult, körülményes irányítás a kijelzőn