ABT Seat Leon ST Cupra R

Az 1950-ben alapított Seat érdekes pályát repült be: évtizedeken át a Fiat spanyol leányvállalataként ontotta az olasz mutánsokat, majd 1980-ban jött a szakítás. Aztán 1986-ban, néhány évnyi önálló lét után, az akkor éppen nagy felvásárlásokba kezdő Volkswagen az egyedül botladozó Seatot is bezsákolta, és módszeresen elkezdte annak átalakítását.

A stratégia alapja mindig is az volt, hogy a hűvös németesség mellé jól jön kontrasztként a latinos forróság, majd kitalálták, hogy a Seat lesz a konszern sportos márkája – ki is mondták, hogy a spanyol Alfa Romeo -, sőt mindennek nyomatékot is adva, hamarosan versenypályára küldték a kocsikat. Hogy mást ne mondjunk, Michelisz Norbert is sokáig Seat Leonnal küzdött a versenypályákon.

Az átdolgozott Seat Leon kombi első ránézésre inkább látszik konzervatív családi autónak, mint egy felpörgetett vadállatnak.

Az átdolgozott Seat Leon kombi első ránézésre inkább látszik konzervatív családi autónak, mint egy felpörgetett vadállatnak.

Az évek során két irányzat alakult ki a márka utcai változatainál. Az optikai tuningos kiadásokat a Seat FR, a komolyabb technikát, erősebb motorokat felvonultató gépeket pedig a Seat Cupra jelzéssel látták el, ma pedig ott tartunk, hogy a Cupra már a vállalat önálló sportmárkája. – Az első ilyen modell egyébként a Cupra Ateca szabadidő-terepese volt, de ahogy az lenni szokott, mára már többféle Seat terepjáró változat is napvilágot látott.

Az ABT azon ritka tuningműhelyek egyike, amelyik egy kvázi versenyződinasztia köré épül. Itt többen is profi pilótaként nyomják a gázt – így a fiúk teljesen tisztában vannak vele, mihez és hogyan kell hozzányúlni -, az autók pedig az Auditól kezdve a Porschéig bezárólag a VW-csoport márkái közül valók – a pályán, vagy éppen a műhelyben átalakításra várva egyaránt.

Az egyik ilyen sikeres ABT kreáció pedig a Seat Leon kombi ST változatból piacra dobott Cupra R átdolgozása. Mivel már egy gyárilag is izmos, 300 lóerős és ehhez mérten felkészített sportváltozatról beszélünk, a külsőhöz alig nyúltak a tervezők – gondolhatnánk -, de nem így van.

Vadonatúj az alul nagyobb légbeömlővel kialakított lökhárító, hátul is más a diffúzor, a tetőszárny, az oldalanként egy-egy ovális kipufogót pedig két-két kerek cső váltotta. Utóbbinál természetesen nemcsak a látható végződés, de a komplett rendszer is új. A kerekek miatt a sárvédőkhöz szintén hozzányúltak, a gyári 19 colos papucsokat az ABT saját tervezésű 20 colosakra cserélte 235/30-as gumikkal, és kellett az extra hely, mert nem csupán a nyomtáv változott, de az elöl 20, hátul 15 mm-rel rövidebb (és keményebb) rugókkal a Seat Leon kombi alacsonyabban is ül. Más optikai trükk nincs, ám semmi hiányérzetünk nem támad ezzel kapcsolatban, a kombi nagyon dögös kiállású.

Seat Leon kombi hátulján más a diffúzor, a tetőszárny, az oldalanként egy-egy ovális kipufogót pedig két-két kerek cső váltotta.

Seat Leon kombi hátulján más a diffúzor, a tetőszárny, az oldalanként egy-egy ovális kipufogót pedig két-két kerek cső váltotta.

A Cupra R ST-t a Volkswagen fejlesztésű 2.0 literes, négyhengeres, közvetlen befecskendezéses, turbós TSI benzinmotor viszi, ami 300 lóerőt és 400 Nm forgatónyomatékot küld vagy a két első, vagy automata összkerékhajtással mind a négy kerékre. A jobb tapadás miatt ugyanakkor az ABT eleve az utóbbi 4Drive rendszerrel építette az autót.

A váltó hétfokozatú duplakuplungos automata, amely a kormányfülekkel, kézzel is működtethető. Az új vezérléssel és szívórendszerrel, a hatékonyabb hűtéssel, a nagyobb nyomással töltő turbóval és a már említett kipufogóval a motorból további 50 lóerőt és 40 newtonmétert varázsoltak elő, így a Seat Leon Cupra kombi már 350 lóerőt és 440 Nm-t tud.

Állórajtos gyorsulással 4,9 másodperc alatt megvan a 100-as tempó (1984-ben a V12-es Ferrari Testarossa 5,3-at tudott…), a végsebességet pedig nem korlátozza semmi, ezért ahol lehet, 260 km/h fölé is merészkedhet az ABT Cupra R sofőrje, típushibák itt már kizárva.

Belső szett kimondottan ehhez az autóhoz nem lett kidolgozva, de ez nem jelenti azt, hogy aki szeretné, ne tehetné sportosabbá az utasteret. Az ABT seregnyi holmit kínál a Seat Leon kombi átdolgozott változatához, a pedáloktól kezdve a kormányokon át a dekorációkig. Kérhetők különféle ülések, kárpitozások, színes biztonsági övek, és természetesen egy komolyabb audiorendszer beszerelése sem okoz gondot. A legegyszerűbb folyamat természetesen egy saját Leon kombi átalakítása, de igény esetén az ABT közvetlen rendeléssel is elkészíti a kocsit, amelynél ráadásul a gyári garancia sem ugrik.