Az Urus – amely a Lamborghini hagyományai szerint egy bikafajról kapta a nevét – igencsak megosztja a közvéleményt. Sokak szerint egy tisztán sportkocsik gyártására alapított márkát szentségtörés beáldozni a nagyobb profit oltárán, márpedig a Lamborghini Urus esetében pont erről van szó.

A SUV világméretű divathóbort, a vállalatok pedig mind szeretnének felülni a pénzvonatra. Olyannyira, hogy még a Ferrari sem ússza meg a dolgot, Maranellóban is fejlesztik már azt a modellt, amitől Enzo Ferrari valószínűleg éktelen haragra gerjedne, ha még élne. A másik tábor békésebb, szerintük a Lamborghini 1986-ban már megvillantotta az LM002-vel, hogy a terepjáró sem ördögtől való.

Ízlés kérdése, hogy tetszik vagy sem, de a Lamborghini Urus ár eleve 171 ezer euró környékéről indul, és ha át szeretnénk öltöztetni, csupán a karosszériaelemek cirka 30 ezer körül vannak.

Ízlés kérdése, hogy tetszik vagy sem, de a Lamborghini Urus ár eleve 171 ezer euró környékéről indul, és ha át szeretnénk öltöztetni, csupán a karosszériaelemek cirka 30 ezer körül vannak.

Csakhogy, van itt egy bökkenő. Az a szörny a Countach V12-es motorjával az 1977-es Cheetah és az LM001 továbbfejlesztése volt, expedíciós és katonai szempontok figyelembevételével tervezve. Miután a projektből nem lett semmi, a Lamborghini – hogy anyagilag mentse a menthetőt – 328 autót értékesített a piacon, tehát a gombhoz varrták a kabátot.

Az autókat speciális, akár sivatagi körülményeket is elviselő Pirelli gumikkal szerelték és igény alapján olyan 7.2 literes Lamborghini motor volt beültetve melyet hajókhoz fejlesztettek, sőt egyetlen példányban még kombiszerű felépítmény is készült.

A Lamborghini Urus már más fából lett faragva, eleve profittermelő divatcikk, amellyel a sportkocsik által gerjesztett hullámokon próbál lovagolni a márka. Az átépítésben pedig a részben orosz érdekeltségű TopCar kapcsolt elsőként, és teljes optikai csomagot dolgozott ki az autóhoz. A műhely hangsúlyozza, nagyon nehéz dolguk volt, mert a Lamborghini Urus élekkel és szögletekkel teli formája eleve hatékony aerodinamikát nyújt, a gyári megoldáson javítani pedig igencsak nagy kihívást jelentett.

De sikerült! – Azt pedig már csak mi tesszük hozzá kérdésként, vajon mennyi értelme van az egésznek, hiszen egy 3003 mm tengelytávú, ötméteres, üresen is 2,2 tonnát nyomó behemótról van szó. A lényeg persze, hogy marokkal lehet szórni a pénzt, mert a Lamborghini Urus ár eleve 171 ezer euró környékéről indul, és cirka 30 ezer körül tudjuk tovább öltöztetni, mi több, ebben akkor még csak a karosszériaelemek vannak benne.

Hogy milyen megfontolásból, azt nem tudni, de a Lamborghini motor karbon gépháza terepmintás belső burkolatot kapott.

Hogy milyen megfontolásból, azt nem tudni, de a Lamborghini motor karbon gépháza terepmintás belső burkolatot kapott.

A hajtáslánchoz eleve hozzá sem nyúlt a TopCar – ehhez túl rövid idő állt rendelkezésére -, ahogy a felnik sem egyediek. Igaz, a gyári 21, vagy kívánságra 23 colos garnitúra azért csak-csak megjárja. A demo autó Military zöld festést kapott, míg a felszerelt kiegészítőket csak lakkozták, így remekül érvényesül a szénszálas műanyag felülete. Természetesen, aki szeretné, színre is fújathatja az elemeket, akár az autóéra, akár kontrasztos megoldással, ez csupán pénztárca kérdése.

A Lamborghini Urus karbon gépháza már önmagában egy kisautó ára, kiviteltől függően 7800-9200 euróba kerül, ám nyitott állapotban látványra mindent visz a terepmintás belső burkolat. A nagyobb egységek, mint a lökhárítók légterelő betétjei, hátul a diffúzor, a kerékívek szélesítései, a küszöbtoldatok, valamint a különféle aerodinamikai elemek ugyancsak szénszálas műanyagból készülnek. A pontot az i-re a hátsó szárny teszi fel, ami potom 3300 euróból ki is jön. Fontos, hogy a műhely komplett készletben és darabonként is árulja a kiegészítőket, tehát nem szükséges túlzásba esni, ha valakinek szerényebbek az igényei.

– És hogy mit mesélnek a Lamborghini Urus adatok? Az autó menettulajdonságai gyakorlatilag nem változtak. A világ jelenlegi leggyorsabb szériagyártású SUV-ját 4.0 literes, 650 lóerős, biturbó V8-as benzinmotor viszi, a 850 Nm nyomaték 60:40 arányban oszlik meg a tengelyek között, de ez szükség szerint változhat: előre legfeljebb 70, hátra 87 százalék mehet. A 305 km/h végsebességű óriás, állásból 3.6 másodperc alatt van százon, 12.8 alatt kétszázon, de hatékonyan meg is tud állni, ha kell. A karbon-kerámia kompozit fékek százról 33,7 méter alatt ugyanis könnyedén megfogják. Az biztos, hogy a TopCar autótuning csomagjára lesz kereslet, ahogy arra is mérget lehet venni, hogy hamarosan a teljesítményt is tovább növelik, és ezzel együtt a Lamborghini Urus ára is ugrik még néhány lépcsőfokot fölfelé.