Manapság egyik gyártó sem teheti meg, hogy a legszélesebb vevőkört érintő kompakt szegmensben ne kínáljon sportmodellt. A gyártók közül csak néhány példát alapul véve a Renault a kihegyezett RS mellé bevezette a karosszéria, felnik, ülések, és színek által mindössze csak sportosabban tálalt GT-t. A Peugeot hasonló taktikát választva a szintén GT és GTi változataival lépett a piacra, az európai prémiummárkák pedig mindezekre rátettek még egy további lapáttal. Az Audi, a BMW és a Mercedes-Benz első lépésben ügyesen koreografált optikai csomagokat ad a vásárlóknak – mivel sokaknak már ennyi elegendő a boldogsághoz -, majd ezután jön a kínálatban lájtos sportgép, végül ott a nagyágyú.

Most maradva az Audinál, az iménti felsorolás alapján a sort az S line csomag nyitja, amivel szinte bármelyik A3-as felöltöztethető, ezt követi a 2,0 literes, 300 lóerős S3, míg a piramis csúcsát az Audi RS3 jelenti. Ez utóbbi azonban valóban több mint játékszer. A 4,34 méter hosszú ötajtóst a vagány Audi TT RS-ből ismerős 2,5 literes, soros öthengeres turbómotor hajtja, a teljesítmény 367 lóerő (5500-6800/min), a forgatónyomaték maximuma 465 Nm, ami kedvezően széles fordulatszám-tartományban (1625-5550/min) áll rendelkezésünkre. A váltó hétfokozatú, duplakuplungos, villámgyorsan dolgozó, – az Audi-zsargonban csak S tronic automata -, amivel álló helyzetből 4,3 másodperc alatt érhető el a 100 km/h-s tempó.

A vélhetően négy másodpercnél rövidebb százas gyorsulással, az MR Audi RS3 tuning már valószínűleg a nagyvadak területére vitte az autót.

A vélhetően négy másodpercnél rövidebb százas gyorsulással, az MR Audi RS3 tuning már valószínűleg a nagyvadak területére vitte az autót.

A Luxemburghoz közeli németországi Eschweilerben található MR Racing tuning műhely repertoárja rendkívül gazdag. Elsősorban a Volkswagen-csoport márkáit faragják előszeretettel, de egyedi projektjeiket másokra is szívesen kiterjesztik. A felfelé nyíló Lambo-ajtót például a Smart-tól a Chevy Corvette-n át a Nissan 370 Z-ig gyakorlatilag bármilyen autón megvalósítják. A megrendelők között akadt aki Hummer terepjáróra kérte – és meg is kapta -, sőt a legnagyobb poénjuk a normál ajtós Lamborghini Gallardo átépítése. Az optikai módosítások és teljesítménynövelések mellett lehetőség van komplett futómű tuningra is, de az MR Racing akkor is partner, ha a tulajdonos csak egyedi szőnyegeket, különleges festést, vagy mutatósabb felniket szeretne.

Az átdolgozott Audi RS3 tuning színterve kicsit reklám ízű lett, mert a fehér bázisautó vékony fekete sávokkal elválasztott kék-piros csíkozása azonnal a Martini Racing autóit juttatja a szemlélő eszébe. Persze ez nem baj, mert látványos, akárcsak a színben harmonizáló piros, hivatalosan Traffic Red felni.

A gyári 19 colos kerékméreten nem változtatott a tuning műhely, mert már ezek sem szokványos papucsok egy kompakt ötajtóson. A Pirelli gumik mérete is maradt 235/35 ZR19. A GTR felni nem sajátmárkás termék, mint sok minden más komponenst, ezt is külső beszállító katalógusából, jelen esetben a német ATS-től választotta az MR Racing Tuning. Az állítható futómű sem amatőr munka, a rugók, a lengéscsillapítók és egyéb elemek a KW Clubsport szett részei, így nyugodtan mondhatjuk, hogy biztos lábakon áll az Audi RS3 tuning. Erre szükség is van, mert az Év Motorja címmel kitüntetett győri gyártású erőforrásban bőven van tartalék, a fejlesztők szerint akár 535 lóerő és 700 Nm fölé is lehetne menni, még ha az első körben be is érték ennél kevesebbel.

Az Év Motorja címmel kitüntetett győri erőforrásban bőven van tartalék, a fejlesztők szerint akár 535 lóerő és 700 Nm fölé is lehetne menni az Audi RS3 tuninggal

Az Év Motorja címmel kitüntetett győri erőforrásban bőven van tartalék, a fejlesztők szerint akár 535 lóerő és 700 Nm fölé is lehetne menni az Audi RS3 tuninggal

Az átprogramozott ECU vezérlő mellett új a TTE 500-as turbó, hatékonyabb a szívórendszer és a hűtés. A magas fordulaton egy szelep nyitására felhangosodó, rozsdamentes acélból hajtogatott kipufogó, valamint a sportkatalizátor a témában specialista Friedrich Motorsport munkáját dicséri. A számok nyelvén mindez 448 lóerőt és 653 Nm forgatónyomatékot jelent, ami szériában Torsen-differenciálműves quattro összkerékhajtással fog talajt, akárcsak a gyári Audi RS3-ban.

Az MR Racing pontos méréseket még nem végzett, hogy mennyivel is javultak a menettulajdonságok, de a limit nélkül 250 km/h fölötti végsebességgel, és a vélhetően négy másodpercnél rövidebb százas gyorsulással, az MR Audi RS3 tuning már valószínűleg a nagyvadak területére vitte az autót.