A franciák már-már  tökélyre fejlesztették az egyterűk osztályát. A Citroen C4 Grand Picasso pedig egyik mintapéldánya kategóriájának. A kocsi formája legalább annyira különc és egyedi, mintha maga a névadó mester, Picasso rajzolta volna. Ami persze egy francia autótól, különösen a Citroentől nem is annyira meglepő.

Az egykori Galliában másképp látják a világot, mint bárhol máshol. A mással össze nem hasonlítható design cseppet sem abnormális, ráadásul jól is áll ennek a szappanbuboréknak. Ez az egyterű is kényszerűen dobozformában végződik, de azért még próbáltak csavarni egyet rajta a mérnökök. Szinte az egész hátsó felület maga a csomagtartó ajtó, amely együtt nyílik a lámpákkal, a C-alakú fényszórópár pedig kisebb műalkotás. A C4 Grand Picasso farát valamelyest összhangba hozták az orr-résszel.

Kiforrott, kényelmes autó a Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi Exclusive változata.

Kiforrott, kényelmes autó a Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi Exclusive változata.

Az űrtechnikát idéző digitális stílus már a 80-as években beköszöntött a Citroennél, de még ma is unikumként hat az a belső, amivel a C4 Grand Picasso fogadja az embert.

A legeredetibb megoldás a műszerfal közepén trónoló központi kijelző, amelynek a 12 colos képernyőjén HD felbontásban kapjuk a képet. Az egész olyan, mint egy beépített táblagép (nem is mindig engedelmeskedik az ujjak parancsának), erről vezérelhetjük a klímát vagy a rádiót is, és minden funkció, beállítás csak ezen a rendszeren keresztül érhető el. Plusz poén, hogy a mérőműszerek formáját három stílus között változtathatjuk. Okos telefonról vagy pendrive-ról háttérképeket tölthetünk fel a képernyőre.

Méretét nézve egyértelmű, hogy a Citroen C4 Grand Picasso a nagycsaládosoknak szól a hatalmas belső terével, a hét ülésével, a variálhatóságával, a sok tárolórekeszével.

Méretét nézve egyértelmű, hogy a Citroen C4 Grand Picasso a nagycsaládosoknak szól a hatalmas belső terével, a hét ülésével, a variálhatóságával, a sok tárolórekeszével.

Méretét nézve egyértelmű, hogy a Citroen C4 Grand Picasso a nagycsaládosoknak szól a hatalmas belső terével, a hét ülésével, a variálhatóságával, a sok tárolórekeszével. A francia egyterű a hatalmas üvegfelületek miatt nagyon tágasnak hat. Az első két sorban főúri a helykínálat, a csomagtartó padlójából kihajtható feláras hátsó két ülés meg leginkább csak szükségmegoldásnak jó. Persze, ha az élet úgy hozza, akkor tényleg jó, hogy van. A középső üléssor külön-külön sínen tologatható, így öt üléssel 575-704 liter között változtatható a C4 Grand Picasso csomagterének mérete.

A 2,0 literes dízelmotor zsebben hordható kulccsal, gombnyomásra indul, és a hangja már cseppet sem annyira morgós, mint a régebbi HDi-ké. A dinamikára és a robbanékonyságra korábban sem volt panasz a PSA-dízeleknél, így hát ez is hozza azt a szintet, amit joggal elvár tőle a vevő. Ráadásul nálunk az erősebb és harapósabb 150 lóerős változat járt az  Citroen C4 Grand Picasso teszt során.

Az új EAT6, elektromos vezérlésű, de hagyományos bolygóműves, amúgy japán Aisin automataváltó még kényelmesebbé teszi az autó vezetését. A kapcsolások finomak, ugyanakkor nem elég gyorsak és sokszor fölöslegesen sokáig húzatja a motort. Az viszont vitathatatlan, hogy kellemesebbé és egyszerűbbé teszi a vezetést. Összességében elmondhatjuk, hogy egy igazán jó szerkezet, de azért láttunk már jobbat is. A kellemes összhatást erősíti a BlueHDi-dízel parádésan alacsony fogyasztása, ami 100 kilométeren mindössze 6 liter körül alakul.

Kissé talán soknak tűnhet a 9 113 999 forintos fogyasztói ár, de a nyújtott szolgáltatást tekintve nem túlzott. Kiforrott, kényelmes autó a Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi Exclusive változata.