Citroen C3 1.2 PureTech 110 aut. Origins

Ajándék, mellyel meglepem e kávéházi szegleten magam magam – József Attila ezzel az örökbecsű költeménnyel ajándékozta meg magát születésnapján. A százéves márka pedig szintén abból merített az ünnephez, amiben már egy évszázada jó, az autóiból. A Citroen Origins jelölése egy speciális szériát takar, amely kifejezetten erre a centenáriumra készült.

A popsi maradt mindenféle külcsín nélkül, igaz, így is szeretjük.

A popsi maradt mindenféle külcsín nélkül, igaz, így is szeretjük.

Az egyedi kiadás 6 modellre terjed ki, úgy, mint a Citroen C1, C3, C3 Aircross, C4 Cactus, C4/Grand C4 SpaceTourer és C-Elysée változatokra. Hazánkban azonban csak három, a C3, C3 Aircross és C4 Cactus modell kapható. A franciák ezekkel a típusokkal szeretnék kihangsúlyozni a 100 év kreativitását és merészségét, amellyel a Citroen árasztott el minket az évtizedek során. – És bizony az autóipar olykor igen komoly hullámvölgyei ellenére sem volt hiány a legendássá vált modellekből.

Tesztalanyunk, a Citroen C3 Origins is egyedi, különleges a maga módján. Ez az autó merőben eltér a ma divatos dizájntól, de pont ezért jó. Rengeteg színkombinációval, egyedi megoldásokkal variálhatjuk a külsejét, alakíthatjuk a saját ízlésünkhöz. Épp ezért nem is tűnik annyira kirívóan egyedülállónak az ünnepi kiadás, amelyet három alapszínben választhatunk: fehér, fekete vagy szürke.

Közelebbről vizsgálva feltűnhet a karosszériát díszítő Origins since 1919 felirat az első ajtókon, valamint a bronzszínű elemek, betétcsík a visszapillantó-tükrön, a csomagtartón, a C-oszlopon és a tetőn. A Citroen C3 Origins sajátja még a bronzkeretes ködfényszóró és Airbump elem, valamint a jubileumi logós, fekete könnyűfém felni. Szóval, nem túl látványos módosítások ezek, talán még a márkafanatikusok sem veszik észre elsőre, hogy ez az ünnepi modell.

A Citroen C3 Origins utastere is kapott némi ünnepi hangulatot.

A Citroen C3 Origins utastere is kapott némi ünnepi hangulatot.

A Citroen C3 Origins külsővel harmonizáló utasterében szürke üléskárpitot találunk aranyszínű hímzéssel és az ünnepi logóval, a műszerfal díszbetétje pedig Mistral bőrhatású anyag, aranyozott hímzéssel. A műszerfalat bronzszínű keret veszi körbe, ami jól harmonizál a hasonló díszítésű szőnyeggarnitúrával.

A limitált darabszámú Citroen C3 Origins természetesen a legmagasabb Shine felszereltséget kapta. Van itt 7 colos érintőképernyő, automata klíma, tempomat, tolatóradar, stb., bár könyöktámasz vagy kapaszkodó az nincs. A dinamikára szintén nem lehet panaszunk, az 1.2 literes, 110 lóerős PureTech turbómotor meglepően fürgén viszi a kis franciát.

A fogyasztás ugyanakkor már kevésbé kellemes, városban simán számolhatunk 100 kilométerenként a 8 literrel. A kényelmesre hangolt futómű ügyesen simítja el az itthoni úthibákat, jó érzés vele a haladás, még akkor is, ha ezt a fajta kényelmet a márkától már megszokhattuk. Mindent összevetve, a születésnapi Citroen C3 Origins bár látványban nem sokkal nyújt többet mint egy általunk összeállított és ízlésükre formált sima modell, de attól még jól fest ez a kis gömböc. Az 5.385.000 forintos ára pedig szintén nem rossz a mai újautó árakat elnézve.