Rohan az idő, amivel persze nem mondunk újat, csak hát olykor kegyetlenül szembesül vele az ember. Már öt éve, hogy az Opel bemutatta a Zafira jelenlegi, harmadik generációját, amelyet már Zafira Tourernek hívnak.

Szép, jól sikerült dizájnú a hamarosan kifutó modell, s kora ellenére ma sem tűnik régimódinak. Bárhonnan is bámuljuk ezt a kocsit, mindenhonnan jól néz ki. A sötétkék színű tesztautónkon ugyanakkor a leglényegesebb designelem, a markáns megjelenést kihangsúlyozó, első fényszórók alá húzott, bumerángszerű fekete díszítőelem sajnos alig látszik. Pedig ez a karakteres formai megoldás feldobja az egész külsőt. Persze azért így is elég jó az összhatás, és ezen még tovább dob az OPC Line felszereltség néhány sportos kiegészítője. A panoráma-szélvédő kívülről is jól mutat, de igazán az utazás közben évezik a bennülők.

A német precizitás jól tetten érhető az Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi utastérében is, és ahogy az egy ilyen autóban kell, tárolórekesz tárolórekesz hátán. A legérdekesebb a két első ülés közötti Flexrail nevű szerkezet, amelynek az alja a mindent elnyelő fekete lyukhoz hasonlítható, akkora, hogy még a másfél literes palack is kényelmesen elfér benne. A háromszintes berendezés tetején a rekeszes könyöklő előrehúzható, az elején pedig van két öblös pohártartó.

A márka autói sosem voltak olcsóak, és persze az Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi sem az. A majdnem 12 milliós vételár nem kevés, de aki mégis ezt választja, az nem jár rosszul vele, sokat ad ez a kocsi.

A márka autói sosem voltak olcsóak, és persze az Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi sem az. A majdnem 12 milliós vételár nem kevés, de aki mégis ezt választja, az nem jár rosszul vele, sokat ad ez a kocsi.

Közel két tucat helyre rejthetünk el kisebb-nagyobb holmikat. Akinek ez kevés, az ne keresgéljen tovább, úgy sem talál nagyon jobbat, vegyen inkább tehertaxit. Öt üléssel hatalmas méretű a csomagtér, 710 liternyi helyre pakolhatunk, ülésdöntögetéssel pedig 1860 literig bővíthetjük a teret.

A Flex7-ülésrendszerű hétüléses Zafirában könnyed mozdulattal előhúzhatjuk a padlóból a két pluszszéket. Sok hely és kényelem itt nincs, de olykor mégis jól jöhet. Segíthet a gondokon ilyenkor, hogy a középső sor üléseit előrébb lehet húzni, amúgy is óriási a lábtér az első utasok mögött.

Az Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi műszerei, megoldásai amúgy a 2008-ban bemutatott Insignia modell stílusát követik. Nem rosszak, mindent tökéletesen megmutatnak, de látni rajtuk a divat múlását. A mai trendibb járművek elengedhetetlen kelléke az érintőképernyős vagy az egy gombbal irányítható sokfunkciós kijelző. Nos, ebben az Opelben még a gombtengeres megoldás játszik.

Az Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi műszerei, megoldásai amúgy a 2008-ban bemutatott Insignia modell stílusát követik. Nem rosszak, mindent tökéletesen megmutatnak, de látni rajtuk a divat múlását.

Az Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi műszerei, megoldásai amúgy a 2008-ban bemutatott Insignia modell stílusát követik. Nem rosszak, mindent tökéletesen megmutatnak, de látni rajtuk a divat múlását.

A középkonzol elsőre annyira bonyolultnak tűnik az egyszerű autóhoz szokott szemnek, hogy talán azt gondolja az ember, ebben a kocsiban még maguk a tervezők sem tudják, mi mit működtet. Pedig némi idő és tanulás után gyerekjáték eligazodni rajta. Az összkép kulturált kocsi benyomását kelti. A komfortérzetben némi zavart a zajszigetelés és pár zörgő, nyikorgó belső alkatrész okozhat.

Elsőre nem tűnt különösebben barátságosnak az Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi motorja. A komputer adatai zord képet festettek a fogyasztásról, ugyanakkor hosszabb távon is volt szerencsénk tesztelni ezt a Zafirát, és a kilométerfalással az étvágy is csökkent. Még a nálunk járt nagy dízel is jól fogyaszt.

A 170 lóerős, kétliteres dízel egyterű súlyos darab, és kellene is hozzá az erő, hiszen telt házzal is repülnie kéne, ám a 400 newtonméter nyomaték nem annyira érezhető a gyorsuláson. Igazából az automata váltó nincs összhangban a motorral, és ezért tűnik el a teljesítmény. Ezen a sport gomb sem segít, benyomva csak annyi történik, hogy a hatsebességes váltó magasabb fordulatnál vált fel, és a műszerfal fehér fénye pirosra vált. Paprikásabb hangulatba nem kerülhetünk ezzel.

Aki szereti a jót, az tudja, hogy annak ára van. A márka autói sosem voltak olcsóak, és persze az Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi sem az. A majdnem 12 milliós vételár nem kevés, de aki mégis ezt választja, az nem jár rosszul vele, sokat ad ez a kocsi. No, és persze izgatottan várjuk a márkakereskedésekbe az új változatot, ahol a jót, valószínűleg még tovább fokozták az Opel mérnökei.

Opel Zafira Tourer műszaki adatok
Motor: 1956 cm3
Teljesítmény: 170 LE, 400 Nm
Végsebesség: 205 km/h
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,9 s

Opel Zafira Tourer fogyasztás: 6,4 l/100 km
Opel Zafira Tourer ár: 6 730 000 Ft

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTi 170 OPC Line tesztautó ára: 11 849 000 Ft

Opel Zafira Tourer vélemények
Külső: 5
Belső: 4
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Kellemes és kényelmes belső, óriási tér, praktikus ülésvariációk, panoráma-szélvédő, jó motor
– Olykor zajos belső alkatrészek, kissé döcögős automata váltó, kemény futómű