De vajon megéri-e az árát a gázos Dacia Duster? Mi az hogy.

A Duster a gyártó legelterjedtebb modellje lett hazánkban, amellyel áttörtek egy képzeletbeli gátat is. A név, a rossz emlékek, a sztereotípiák és a persze a történelmi múlt miatt is roppant nehéz helyzetben volt, meg talán még van is a román márka Magyarországon.

A szabadidő-autó azonban megdobta az eladásokat. A Dacia – némi meglepetésre – az idei eladások alapján a 6. legnépszerűbb márka, a Duster pedig az első félévben a második legkelendőbb (989 db) modell volt. A román terepes olyan riválisokat előzött meg, mint a Ford Focus, a Suzuki Swift, az Opel Astra, a Nissan Qashqai vagy a Volkswagen Golf. Meglepő ugye? –De igaz. A Dacia Duster sikerét valószínűleg az olcsóság és az ésszerűség vezérelhette. Formailag abszolút rendben van az autó, még az olcsó lemezfelni is jól áll neki. Stílusos, egyedi a designja, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy jól néz ki.

Az újkori Daciák legnagyobb vonzereje az ár volt, és ebben a Dacia Duster LPG is nagyon jó.

Az újkori Daciák legnagyobb vonzereje az ár volt, és ebben a Dacia Duster LPG is nagyon jó.

Az igazsághoz tartozik, hogy azért kívülről többnek látszik, mint amit valójában tud. Ugyanis, ahogy a nevéből is kiderül, ez a Duster nem valódi terepjáró. A 4×2-es fronthajtású kocsi magas, 20,5 centiméteres hasmagassággal, emelt karosszériával, elöl 30, hátul 36 fokos, az átlagnál jelentősebb terepszögekkel bír, de a dagonyába ott maradunk vele örökre. Az ESP menetstabilizátor és ASR kipörgésgátló például a Dacia Duster LPG-s változatához még felárért sem kérhető. A magas hasmagasság arra jó, hogy könnyebb a járdára felállni, hóban vagy jégen azonban ugyanúgy elvérzik, mint bármilyen személyautó.

A gumicsizmás Dacia utastere nagyjából olyan, amilyennek az ember elképzel egy fapados modellt. Több kapcsoló, a sebváltógomb a Renault-tól érkezett, ám az összkép mégis végtelenül puritán. A kárpit, a műszerfal, a burkolatok egyszerűek és igénytelenek, de legalább nem kell a belsőre annyira vigyázni, kímélni, félteni. Akár sáros cipővel is beléphetünk, s később az utastér gőzborotvával kipucolható. A Dacia Duster LPG helykínálata normális, elöl és hátul is jól el lehet férni, az ülések egyszerűek, de még hosszabb távokon is kényelmesek.

A Dacia Duster LPG helykínálata normális, elöl és hátul is jól el lehet férni, az ülések egyszerűek, de még hosszabb távokon is kényelmesek.

A Dacia Duster LPG helykínálata normális, elöl és hátul is jól el lehet férni, az ülések egyszerűek, de még hosszabb távokon is kényelmesek.

A sok keserves műanyag miatt azonban a komfortérzet mégis meglehetősen lehangoló. Persze senki sem várt extra vagy puccos megoldásokat a piac egyik legolcsóbb autójától, vagy hogy olyan szép lesz, mint egy biedermeier bútor, ám ennél azért több igényességet igen. Szóval, bőven van hova fejlődni. Amúgy az újabb Daciák már jobbak. A légkondis, távirányítós központi záras, elektromos első ablakos, ködfényszórós Dacia Duster LPG Cool verziójához az alufelnin, a tetőcsomagtartón, a vonóhorgon vagy a metálfényezésen kívül egyéb extra nem rendelhető. A klíma − mint az összes Daciában − manuális, komfortindex vagy elektromos tükör nincs.

Külsőre az égvilágon semmi nem különbözteti meg a gázos Dustert az alapmodelltől. A gyárilag beszerelt gáztartály a csomagtartó aljára, a pótkerék helyére került, így a poggyásztér mérete teljes egészében megmaradt 408 liter. A plusztankba 40 liternyi gáz tölthető, s a kitúrt pótkerék helyett egy csomag gumijavítóhab és kompresszor került hátra, ha netán defektet kapnánk. Az utastérben csak a sebváltó alatti kapcsoló jelzi, hogy ez a Dacia Duster LPG-s modellje.

A 16 szelepes, 102 lóerős, 1,6-os benzinmotor régi ismerős a Renault kínálatából. Komoly dinamikát ne várjunk tőle, pláne ebben a nehéz autóban, amelynek gázüzemben csekély mértékben még csökken is a teljesítménye. No de, itt nem is ez a lényeg, hanem, hogy megéri-e az árát a Dacia Duster LPG?

A sima benzines változathoz képest az autóteszt során nálunk járt modell felára 250 ezer forint. A gyári adatok szerint – ami nagy vonalakban megegyezik a valósággal – Dacia Duster LPG 1,8 literrel több gázt fogyaszt 100 kilométeren, mintha a benzinmotor menne, ugyanakkor a megtakarítás 9,18 forint kilométerenként. A benzines vegyes használatnál a Dacia Duster fogyasztás 7,1 liter, míg gázos üzemmódban 8,9 liter. Szóval, a több ez esetben kevesebb, mert a felár nagyjából 35 ezer kilométer után megtérül.

A képlet tehát egyszerű, aki csak évi 10 ezer kilométert megy, és 4-5 évre keres olcsó autót, az jól jár a gázüzemű Dusterrel, aki viszont hosszabb távra tervez, annak talán jobban megéri a takarékos, 150 ezer forinttal többe kerülő dízel. Amúgy a Dacia Duster LPG 40 literes gáztartályát városban nem egész 400 kilométer alatt kiüríthetjük. Ha ez megesik, akkor sincs gond, mert úgy vált át az üzemmód benzinesre, hogy észre sem vesszük. Egyébként azon kívül, hogy olcsóbb a gáz, azért is jobb, mert kevesebb és ártalmatlanabb károsanyag hagyja el a kipufogót, mint a benzinesnél.

Az újkori Daciák legnagyobb vonzereje az ár volt, és ebben a Dacia Duster LPG is nagyon jó. A gázos verzió igazán vonzó, 3,29 millió forintért hazavihető, ami tényleg olcsó és csábító. Ennyi pénzért hasonló szabadidő-autót nem kapunk.

Dacia Duster LPG műszaki adatok
Motor: 1598 cm3
Teljesítmény: 105 LE, 148 Nm
Végsebesség: 167 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 11,5 s

Dacia Duster LPG fogyasztás: 7,1/8,9 l/100 km
Dacia Duster LPG ár: 2 740 000 Ft

Dacia Duster LPG 1.6 4×2 Cool tesztautó ára: 3 290 000 Ft

Dacia Duster LPG vélemények
Külső: 4
Belső: 2
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Jó ár, stílusos forma, kényelmes futómű
– Gyenge motor, egyszerű és olcsó belső, szerény extrakínálat