A multikulti társadalom megbukott – jelentette ki még 2010-ben Németországgal kapcsolatban Angela Merkel kancellár. De nemcsak a politikában történhet ilyesmi, ez volt a helyzet az autóipar egyik multikulturális gépkocsijával is. Az előző generációs Nissan Micra világautónak készült, mindenhol kínálták, ám csak keveseknek kellett. A főleg Ázsiában és Mexikóban gyártott kisautót olyanra tervezték, hogy mindegyik kontinens vevőinek vonzó legyen, de ezzel annyira szürkére, semmitmondóra sikeredett, hogy sehol sem igazodott a piacok helyi elvárásaihoz. Míg a második generációs, vagy ahogy sokan hívták, a béka Micrából 1,35 millió darabot adtak el világszerte, addig a nyugdíjaskedvenc negyedikből kevesebb mint a harmadát, csupán 404 ezret – hat év alatt.

A számok nem hazudnak, s jól látszik, hogy a japánok is levonták a konzekvenciákat a korábbi hibájukból. A Nissan Micra 2017-es változatát már Európában tervezték, Európában gyártják, európai autónak szánják, és már elsőre látszik, hogy az ötödik generációnak nem lesz nehéz túlszárnyalnia az elődje eladásait. Az új Micra sokkal szebb, dögösebb megjelenésű autó, no és minőségi, ízléses belsővel és érdekes extrákkal kínálja magát. De kellenek is ezek az erények, mert a kisautók között óriási a kínálat, és az ellenfelek roppant erősek.

Az új Nissan Micra designja profin megtervezett, az összes domborítás, valamennyi vonal harmonikus rajta, jön valahonnan és megy valahová. Arányos és szép, jó ránézni. A felfelé húzott, karakteres fényszóró LED-es nappalifényt is kapott, az amúgy is látványos és feltűnő narancssárga fényezést pedig tovább fűszerezték a fekete betétekkel. Ezekkel a kiegészítőkkel még sportosabb külsőt adtak a Nissan Micra 2017-es, ötödik sorozatának. Ez már nemcsak női autó, a férfiak is komolyan vehetik. Persze inkább a fiatalabb generációk. Az új Micra belső hangulata is rengeteget változott a rideg utasterű elődhöz képest.

A Nissan Micra 2017-re már egy sokkal szebb megjelenésű autó, no és minőségi, ízléses belsővel, érdekes extrákkal kínálja magát.

A Nissan Micra 2017-re már egy sokkal szebb megjelenésű autó, no és minőségi, ízléses belsővel, érdekes extrákkal kínálja magát.

Főleg a jó design, valamint a felhasznált anyagok és a kivitelezés minősége feltűnő. A kategóriában a megszokottnál több puha tapintású, gumírozott műanyaggal találkozunk. Ugyanakkor azért maradtak kopogós plasztikok is, az ajtók borítása elég silány, itt talán már a tervezőmérnököket is elérték a megszorítások. Sokat javít a komfortérzetünkön és a hangulatunkon a kéttónusú belső kárpit, valamint az, hogy a műszerfalon végighúzódó betét rímel az autó színére.

Az autóteszt során nálunk járt Nissan Micra 0.9 IG-T 90 N-Connecta modell narancsvörös belsője 85 ezer forint pluszt jelent, és ezért a már említett szövet üléskárpitot, műbőr ajtóbetéteket, valamint puha térdpárnákat kapunk. Na, ez utóbbit igazán kihagyhatták volna. Ugyanis nehezebben éri el a sofőr jobb lába a gázpedált, és kényelmetlen így vezetni. Az ülések egész kényelmesek, a hely elöl tágas, s hátul sem szűkös, bár a fejtér passzentos kissé, de hát ez mégis csak egy kisautó. A csomagtartó 300 literes, ami derék érték ebben a kategóriában. Amúgy ezzel a narancsszínű utastérrel kicsit GT-R álomba ringathatjuk magunkat, hiszen a Nissan szuper sportkocsiját is kérhetjük ilyen belsővel.

Visszafogott gázadással, városban simán 7-8 liter a Nissan Micra fogyasztása. Ez bizony nem kevés.

Visszafogott gázadással, városban simán 7-8 liter a Nissan Micra fogyasztása. Ez bizony nem kevés.

Az elindulás utáni érzés persze hamar visszahoz a valóságba. A Nissan Micra 0.9 köbcentis motorja nem száguldásra született. Nem megy rosszul, de csodák nincsenek. A vicc az, hogy a Nissan kisebb benzinmotorja majdnem húsz lóerővel erősebb, mint a nagyobb, igaz, az is csak 1,0 literes. Ha haladni akarunk a szépségünkkel, akkor bizony pörgetni kell. Ekkor mérgesen felhörög, ám padlógázra sem húz igazán nagyot. Cserébe viszont eszik is, visszafogott gázadással, városban simán 7-8 liter a Nissan Micra fogyasztása. Szóval, aki jól akar járni, az inkább az 1,5-ös Renault dízelmotorral vegye a Micrát. Ragyogó ugyanakkor a kocsi úttartása, az intelligens nyomvonal-szabályzásnak köszönhetően elfelejthetjük az alulkormányozottságot.

Nem vitás, a Nissan kis békájából királyfi lett, amelybe olyan egyedi újdonság is rendelhető, mint a Bose Personal audiorendszer. Ennek köszönhetően a fejtámlájába szerelt két hangszóró 360 fokos hangzást imitál a sofőrnek. Korunk divatmodelljei, így a Nissan Micra 2017-es változata is személyre szabható, számos díszítőelemmel, sok színvariációval egyedivé formálva. De persze elsőre inkább a vonalvezetésével és a kategóriájához képest minőségi belső terével fogja meg az embert.

Nissan Micra műszaki adatok
Motor: 898 cm3
Teljesítmény: 90 LE, 140 Nm
Végsebesség: 175 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 12,1 s

Nissan Micra fogyasztás: 6,0 l/100 km
Nissan Micra ár: 3 195 000 Ft

Nissan Micra 0.9 IG-T 90 N-Connecta tesztautó ára: 5 219 000 Ft

Nissan Micra vélemények
Külső: 5
Belső: 4
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Egyedi, stílusos design, minőségi és kellemes belső, érdekes extrák
– Hátsó kapaszkodók hiánya, vastag C-oszlop, passzentos fejtér hátul, fogyasztás