A Dacia Duster teszt során nálunk járt autó karaktere valóban kísértetiesen hasonlít a 2013-ban megújított és most kifutó változatéra, de ettől függetlenül, mégis csak egy új autót kaptunk magunk alá. Ha szimplán a formatervezők munkáját nézzük, akkor zseniálisan rajzolták át a népszerű Dacia terepjárós vonalait, mert bár a rokonság tagadhatatlan, mégsem egyezik egyetlen eleme sem, még akkor sem, ha elsőre ugyanolyannak hat.

A Dacia Duster teszt során nálunk járt autó karaktere valóban kísértetiesen hasonlít a most kifutó változatéra, mégsem egyezik egyetlen eleme sem.

A Dacia Duster teszt során nálunk járt autó karaktere valóban kísértetiesen hasonlít a most kifutó változatéra, mégsem egyezik egyetlen eleme sem.

Rosszmájúan azt is mondhatnánk, hogy ez elég nagy fantáziátlanságra utal, ám a helyzet az, hogy az előző kiadásról alkotott Dacia Duster vélemények nagyon pozitívak a mai napig, és még az utolsó évében is roppant keresett volt világszerte. 2009-es bemutatása után azonban már nem lehetett tovább halogatni a megújulást. Úgy gondolhatták, ha már ilyen jól eltalálták az eddigi formával a közízlést, s a kocsi évekkel a bevezetése után is dübörgött, akkor miért is ne csináljanak valami hasonlót. A Dacia Duster 2018-as kiadását pedig jó pár évig el lehet még adni ezzel a designnal.

Az új lámpák miatt legkönnyebben a hátuljáról ismerhetjük fel az idei generációt, persze ha jobban megvizsgáljuk, akkor más eltérést is észrevehetünk. Ilyen többek között néhány dekorációs elem, az elől jobban elnyúló fényszórókban a LED-es nappalifény, és a valamivel szélesebb hűtőmaszk. Az idő aztán majd megadja a választ, hogy valóban jól kombináltak-e a tervezők. Valószínűleg igen, mert népszerű, vállalható még ma is ez a forma.

Az erőt sugalló, sikeres forma karakterében változatlan maradt.

Az erőt sugalló, sikeres forma karakterében változatlan maradt.

A fejlődés belül is tetten érhető, és már első pillantásra látható, hogy a Dacia Duster teszt alanyának utastere divatosabb, komfortosabb lett. Nagyjából annyit modernizálódott, mint amennyi idő eltelt az első sorozat bemutatása óta, bár a kormányt meg egy-két kapcsolót azért még átmentettek a régiből. Az összképet azonban nem rontják ezek.

Az anyaghasználaton még mindig látszik a költséghatékonyság. Igaz nem annyira, mint az elődön, de azért ezen is érezni, hogy a kedvező Dacia Duster ár miből áll össze. Kemény műanyagokból ebben is túlkínálat van, a formák, a kidolgozás azonban már finomabb. A megörökölt Dacia Duster hibák közé sorolhatjuk viszont, hogy a nylonülésekbe továbbra is hamar belesülhet nyáron az ember feneke, persze ez még az új VW Polóban is így van, tehát nem csak a román modell amely kihívás elé néz a jövőben e téren.

Dacia Duster tesztünk alanyának utastere divatosabb, komfortosabb lett, bár a sok és kemény műanyag továbbra is adott.

Dacia Duster tesztünk alanyának utastere divatosabb, komfortosabb lett, bár a sok és kemény műanyag továbbra is adott.

Az ülőlap sajnos még mindig rövid, s a fix felső bekötési pontú biztonsági övek is a spórolást erősítik. Az viszont már egy lépés a luxus felé, hogy rendelhető ülésfűtés az autóba. A Dacia Duster méretei továbbra is kellemes helykínálatot biztosítanak, bár ez az elődnél sem volt másképp.

A csomagtartó 445 literes, amit akár 1478 literesre is bővíthetünk. Családi utazóautónak abszolút megfelelnek a méretek. A Dacia Duster teszt során nálunk járt modellben a kijelzők, a kezelőszervek egyszerűek és könnyen elérhetők, minden kényelmesen használható. A központi kijelző a Renault-tól származik és nagyon ésszerűen működik. Talán még az is elsőre elboldogul vele, aki sosem látott ilyet, de meg lett áldva némi veleszületett logikával. Igazán remek szerkezet.

Érthető, egyszerű, és mégis jól működő kezelőszervek fogadtak minket a Dacia Duster tesztautó utasterében.

Érthető, egyszerű, és mégis jól működő kezelőszervek fogadtak minket a Dacia Duster tesztautó utasterében.

 

Egy olyan autónál, ami a költségek, és így az ár minimalizálásáról szól, meglehetősen meglepő, hogy a motorháztetőt dupla teleszkópok emelik és tartják a magasban. Persze jó és kényelmes megoldás, de ezen a szinten talán felesleges ez a luxus. Ha valaki húsz éve azt mondja, hogy ilyen finomságok vagy digitklíma lesz egy Daciában, biztosan körberöhögik. De változnak az idők, legalábbis ebben a tekintetben.

Ugyanakkor van benne, ami a régi. Ilyen például a Dacia Duster 1.5 dCi motorja, ami már jó ideje köztünk él. A németek ugyan már felravatalozták a dízeltechnikát, de a franciák szerencsére tesznek rájuk, cseppet sem ódzkodnak tőle, s még mindig ez a hajtómű a Renault egyik legjobb alkotása. Létezik belőle 90 és 109 lóerős változat, mi a Dacia Duster teszt során az utóbbival próbáltuk a modellt. A számok alapján nem sok izgalmat vártunk ettől az erőforrástól, de kellemes meglepetés volt, iparkodik rendesen az 1341 kilós autóval. És hát az étvágyuk miatt is nagyon szerethetjük ezeket a dízeleket. Nagyon kellemes érzés, hogy a Dacia Duster fogyasztás még városban sem éri el a 6 litert, sőt, vegyes használatnál még az 5-öt sem.

A Dacia Duster 1.5 dCi motorja maradt a jól bevált és valóban remek régebbi fejlesztés, melynek fogyasztása vegyes használatnál még az 5 litert sem érte el.

A Dacia Duster 1.5 dCi motorja maradt a jól bevált és valóban remek régebbi fejlesztés, melynek fogyasztása vegyes használatnál még az 5 litert sem érte el.

Mi 2013-ban többek között a Dacia Duster LPG változatának fogyasztását boncolgattuk kicsit részletesebben, de határozottan állíthatjuk, hogy ez a modell minden tekintetben felülmúlja, még akkor is, ha mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

A finomítás jele, hogy csendesebb lett az utastér. Érdekes módon a futómű már nem annyira mindenen átmenő strapabíró típus, mint amit kifejezetten a román utakra terveztek. Igaz, – bár sokan úgy gondolták, hogy ez az idő sosem következik be, – velünk ellentétben már keleti szomszédunknál is megtanulják lassan az útépítést. Szóval, ellentétben a régivel, az új Dusterben már jobban érezni a hazai utak egyenetlenségeit, csatornafedeleit és vasúti átjáróit.

Az új generáció sokat fejlődött, de sok mindenben maradt, ami volt. A megjelenés, a forma, a tágasság, a kemény, kopogós műanyag belső, no és ami az egyik igazán fontos pontja ennek az autónak, az új Dacia Duster árak is megmaradtak a jó ár/érték arány szintjén. A manapság oly trendi, sportos szabadidő-autók között ennyi pénzért, 3 millió forintért még a mi Suzuki Vitaránkat sem kapjuk meg. Nem is lehet vitás, ha az alapváltozatot nézzük, akkor kategóriájában továbbra is ez a piac egyik legjobb, legracionálisabb vétele. Ugyanakkor az is igaz, hogy a majd 5 millió forintos, jól felszerelt dízel Dacia Duster ára, már egy szinten van a szintén sok extrás, csinos Kia Stonic-al

Dacia Duster műszaki adatok
Motor: 1461 cm3
Teljesítmény: 109 LE, 260 Nm
Végsebesség: 171 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 12,4 s

Dacia Duster fogyasztás: 4,8 l/100 km
Dacia Duster ár: 2 999 000 Ft

Dacia Duster 1.5 dCi Comfort tesztautó ára: 4 979 000 Ft

Dacia Duster vélemények
Külső: 4
Belső: 3
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Jó futómű, nagy csomagtartó, kedvező fogyasztás, nagy hasmagasság
– Kemény műanyagok az utastérben, kissé rövid ülőlap, rossz aerodinamika