A fizetős parkolás nem egységes, városonként, illetve Budapesten kerületenként eltérő, és hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, kerületenként is több parkoló zóna van kialakítva, az egyes parkoló zónák pedig általában más-más díjat használnak.

A fizetős parkolás rendszerének üzemeltetését a helyi Önkormányzatok, vagy ezen Önkormányzatok megbízásából magánvállalkozások végzik. Nevük általában ott virít a jegykiadó automatán, vagyis a parkolási díjat is ezen szervek szedik.

A fizetős parkolás rendszerének üzemeltetését a helyi Önkormányzatok, vagy ezek megbízásából magánvállalkozások végzik. Nevük általában ott virít a jegykiadó automatán.

A fizetős parkolás rendszerének üzemeltetését a helyi Önkormányzatok, vagy ezek megbízásából magánvállalkozások végzik. Nevük általában ott virít a jegykiadó automatán.

A parkolási díj megfizetésére mindig a gépkocsi üzembentartója a kötelezett, aki ugyebár nem mindig azonos a járgány használójával. Amennyiben tehát a gépkocsi használója eltér az üzembentartótól, úgy nem árt, ha az üzembentartó vigyázó szemeit a használóra szegezi. A fizetős parkolás megkezdését követően haladéktalanul meg kell váltani a jegyet, vagy el kell indítani a mobil parkolást.

Hogy mit jelent a haladéktalanul? – Hát maximum 5 percet, vagyis 1 órán belüli parkolás esetén, 5 perc alatt kell a parkolási díjat megfizetni. Ez természetesen a hosszabbításra is vonatkozik, ugyanakkor 1 órán túli parkolás esetén már 15 perc a türelmi idő. Jó hír, hogy 1 napon belül csak 1 büntetés, vagy szebben megfogalmazva 1 pótdíj alkalmazható, valamint a kerékbilincs és a pótdíj együtt too much!  Vagy az egyik, vagy a másik, a kettő együtt viszont kizárt.

Amire feltétlenül figyelj minden fizetős parkoláskor:

– Ha jegyet vásárolsz, azt a szélvédő mögé jól látható helyre kell tenned. Ha ugyanis a parkolóőr nem tudja leolvasni, akkor is fizetned kell, még ha utólag be is mutatod azt.

– Ha sms parkolás útján fizetsz, várd meg a visszaigazoló üzenetet. Ha nem jön, mindenképpen jegyet kell venned, nincs kifogás.

– A mobil parkolásnál légy figyelmes, ugyanis ha elütsz egy betűt vagy számot, szintén fizetned kell.

A szerencsés eseteket leszámítva, – ha netán a fizetési felszólítás 60 napon túl érkezik – a fizetős parkolás utólagos megfizetését nem igazán lehet megúszni.

A szerencsés eseteket leszámítva, – ha netán a fizetési felszólítás 60 napon túl érkezik – a fizetős parkolás utólagos megfizetését nem igazán lehet megúszni.

Ha nem fizettél, vagy az előbb említett hibák valamelyikét elkövetted, akkor már csak abban reménykedhetsz, hogy nem kapsz fizetési felszólítást a parkolás napjától számított 60 napon belül, ugyanis ennyi ideje van a parkolási társulásnak arra, hogy jól megbüntessen téged. Ha a fizetési felszólítás 60 napon túl érkezik, landolhat a kukába.

Ha kapsz szerelmes levelet 60 napon belül, és így sem fizetsz, a parkolástól számítva 1 éven belül kell, hogy a követelést per és bíróság útján leverjék rajtad.

A fizetési felszólítást (ha imposztor vagy és nem fizetsz) egy úgynevezett fizetési meghagyás követi, aminek – szemben az előzővel – már komoly jogkövetkezményei vannak.

A szerencsés eseteket leszámítva, – ha netán a fizetési felszólítás 60 napon túl érkezik – a fizetős parkolás díjának (várakozási díj és pótdíj) utólagos megfizetését nem lehet megúszni, ebben senki ne reménykedjen túlzottan.

Dr. Zafiri László – Közlekedési jogász (+36 20 363 0906)