És itt jön a képbe az Opel Dakar Team, mert az elnök technikai sportok iránti rajongása okán beleegyezett, sőt, támogatja, hogy országában megrendezzék az első nemzetközi terepraliversenyt, a Türkmén Ralit, amelynek szervezését nem kisebb egyéniség vállalta, mint a kétszeres Dakar-győztes Jean-Louis Schlesser. Aki természetesen a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős figyelmét is felhívta a szeptember 11. és 15. között tartandó viadalra.

„A Türkmén Rali viadala a Kara-kum sivatagban zajlik majd, s ez egy olyan kihívás, olyan kaland, amiből nem maradhatunk ki. A helyszín ideális a sivatagi versenyzéshez, a szervezés színvonalára pedig Schlesser neve a garancia” – mondta Szalay Balázs.

Németh Ottó csapatfőnök elmondta, már csak azért is különleges lesz a Türkmén Rali, hivatalos nevén a Türkmén Desert Race, mert Budapestre egy hét alatt látogat annyi turista, mint Türkmenisztánba egész évben, tehát egy a külföldiek számára szinte teljesen ismeretlen terepre érkezik meg a nemzetközi mezőny. Az Opel Dakar Team párosa eddig 34 országban tette próbára gyorsaságát, ez lesz a 35.

„Plusz kihívást jelent, hogy Türkmenisztán lesz a harmincötödik ország, amelybe versenyzőként eljutunk, s természetesen szeretnénk ott is a lehető legjobban szerepelni – tette hozzá Szalay. – Az autót a Dakar után újjáépítettük, teszteltük is, és nagyon jó formában van a Crossland X.”

A diktatúra zártsága alatt szervezett türkmén rallye, gyakorlatilag minden résztvevő számára ismeretlen lesz.

A diktatúra zártsága alatt szervezett türkmén rallye, gyakorlatilag minden résztvevő számára ismeretlen lesz.

Ahol a versenyautókat nem kell átfesteni fehérre, azok megőrizhetik színpompájukat. A kérdésre, hogy vajon mennyire lesz más a Türkmén Rali és a Kara-kum, mint az eddigi sivatagok, a versenyzők természetesen nem tudtak választ adni, abban azonban megegyeztek, hogy eddig a Szahara volt az, amely a legnagyobb kihívások elé állította őket.

„Ami a versenyhelyszíneket illeti, én alapvetően sodródom az árral – mosolygott a navigátor, Bunkoczi László. – Kevés olyan hely van a világon, ahova nem mennék el versenyezni, talán egyszer a Holdra is eljutunk. A Türkmén Rali viadala a várakozásaim szerint nemcsak egy kalandokkal teli utazás lesz, hanem egy kicsit olyannak is képzelem, mint egy időutazást, olyan kultúrát ismerhetünk meg, amelyet kevesen láttak.”