Egy kis frissítés sosem árt, az autóiparban pedig el is kerülhetetlen. Persze van, hogy nem sikerül jól a beavatkozás, ám azért többnyire előnyére szokott válni a módosítás egy-egy modellnek. Negyedik éve van már piacon a Ford Kuga, s bizony az ő esetében is elfért már egy kis változás.

Szemből teljesen új, az orra a nagy testvérre, az Edge-re hajaz, így nincs olyan Aston Martin-féle harcsaszája, mint a többi mai Fordnak. A tervezők nemcsak megváltoztatták a lámpákat, a lökhárítót és a hűtőmaszkot, hanem ezek variálhatók is a különböző felszereltségi szintekben. Emellett a motorháztető is kapott pár új domborulatot, igaz, ez nem csupán esztétikai, hanem biztonsági újítás is a gyalogosvédelem miatt.

Új csomag a kínálatban az autóteszt során nálunk járt sportos Ford Kuga ST-line változat is. Ez a kivitel sárvédőfelirata mellett leginkább a fekete lamellás hűtőmaszkjáról, a szolid ST-line spoiler készletről, a kevesebb króm betétjéről, a nem krómozott dupla kipufogóvégről ismerhető fel.

Új csomag a kínálatban az autóteszt során nálunk járt sportos Ford Kuga ST-line változat is.

Új csomag a kínálatban az autóteszt során nálunk járt sportos Ford Kuga ST-line változat is.

A tesztautónkon található, opcióként rendelhető 19 colos, 2×5 küllős, prémium fekete könnyűfémkerekek azonban valahogy nem passzolnak a grafitmetál színű festéshez. Ami elsőre nem látszik, de mégis módosult, az az extraként kínált automata reflektoros, egyben kanyarkövető Bi-Xenon fényszóró. Hihetetlenül jól működő szerkezet ez, és nagyon jól mutat a lámpaburába szerelt LED-es nappalifény-betétet is.

A frissítés odabenn is első pillantásra észrevehető. A Fordokban eddig is csinos, egyszerű, logikusan elrendezett volt a belső, s ez most sem más, csak a Ford Kugában mindez kissé megújult. Megváltozott a középkonzol, emellett extraként már kérhető a fűthető kormánykerék, ami télen, a súlyos mínuszokban nagy ajándék.

Az összeszerelés abszolút rendben van, érezni, minden csavart jól meghúztak, jók az összeillesztések, igaz, a komfortérzet mégis kicsit gyengébb, mint egy Opelben vagy Volkswagenben.

Teljesen új a Ford Kuga ST-line kiadásában a SYNC 3 nevű infotainment-rendszer, s a korábbi, Microsoft alapú eszköznél tízszer gyorsabbnak mondják a gyáriak. Android Auto és Apple CarPlay támogatás is jár a már alapból 6 hangszórós, Bluetooth kapcsolatot és kormányról vezérelhetőséget, valamint CD-olvasót is adó rendszerhez. A lényeg, hogy a 8 colos kijelző képe szép, kezelése egyszerű, a mögötte lévő számítókapacitás pedig bőven elég a mindennapokra.

A Fordokban eddig is csinos, egyszerű, logikusan elrendezett volt a belső, s ez most sem más, csak a Ford Kuga ST-line esetében mindez kissé megújult.

A Fordokban eddig is csinos, egyszerű, logikusan elrendezett volt a belső, s ez most sem más, csak a Ford Kuga ST-line esetében mindez kissé megújult.

Az ugyanakkor érdekes, hogy a navigációba beütött utcához nem lehet házszámot rendelni, ilyet még a kezdetleges, sok évvel ezelőtti beépített gyári navikban is ritkán láttunk. Pedig vezetőtámogató, illetve biztonsági rendszerekkel egész jól el van látva az Ford Kuga ST-line.

Alapból benne van az elektronikus menetstabilizáló rendszer, a vészfékasszisztens, az elektronikus fékerőelőkészítés, a borulásgátló, a vontatmánykilengés szabályozó – ami egy ilyen típusú autónál nem mellékes –, a visszagurulásgátló, a blokkolásgátló, az elektromos szervokormány.

A Ford Kuga ST-line kivitelének része például a Sport felfüggesztés, az alumínium pedálok, a Dynamica bőr/szövet kárpitú, emelt oldaltartású első ülések, amelyek közül a vezetőé hat, az utasé négy irányban állítható.

A parkolóasszisztens az a szerkezet, amelytől úgy érezzük, hogy ki van nyalva a fenekünk. Ez az eszköz már önműködő párhuzamos és merőleges parkolásra is képes. Ezen felül sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, vezetői éberség ellenőrző, holttérfigyelő és távolságtartó tempomat is található az extralistán.

A Ford Kuga méretei alapján nyugodtan kijelenthető, hogy nagy autó, s a csomagtartója is becsületes befogadással bír, 456 liternyi helyre pakolhatjuk a táskákat, amit aztán a hátsó ülések támlájának ledöntésével 1603 literesre lehet növelni. Bár meglehetősen lassan dolgozik, de kényelmesebbé teszi az életünket a kéz nélkül működtethető elektromos csomagtérajtó nyitás-zárás.

A Ford 2,0 literes dízelmotorja az egyik legjobb választás. Ebből a TDCi erőforrásból létezik ugyan 180 lóerős verzió is, ám a mindennapokra a kisebb, általunk kipróbált 150 lóerős maximálisan elegendő. Csendes is, erős is, s viszonylag gazdaságos is. Az autóteszt során produkált, városi 7 liter körüli Ford Kuga fogyasztás nem kiemelkedően jó, de nem is elszomorító. A kocsi vezetése kényelmes, kellemes és egyszerű.

A megújult Ford Kuga sikere borítékolható, mert érdekes módon tavaly, még a frissítés előtti időszakban adtak el belőle a legtöbbet, a megújítás pedig csak jót tett neki. Ugyanakkor a nálunk járt, jól felszerelt kivitel árát rendesen túllőtték, mert ki az, aki 11 és fél millió forintért nem egy Audi Q5-öt vagy egy BMW X3-ast szeretne magának?

Ford Kuga műszaki adatok
Motor: 1997 cm3
Teljesítmény: 150 LE, 400 Nm
Végsebesség: 169 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 13,5 s

Ford Kuga fogyasztás: 6,2 l/100 km
Ford Kuga ár: 7 190 000 Ft

Ford Kuga 2.0 TDCi M6 4WD ST-line tesztautó ára: 11 584 000 Ft

Ford Kuga vélemények
Külső: 4
Belső: 4
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Jó futómű, kellemes belső, erős és gazdaságos motor, divatos forma
– Magas ár, visszafogott hátsó hely, gyenge navi