Tíz éve mutatkozott be a modell, és abszolút siker lett. A vevők szeretik, és bár semmi újat nem hozott ebbe a kategóriába amit a konkurensek ne tudtak volna már előtte, korrekt darab, azt nyújtja, amit elvárnak tőle. Karakterét tekintve a Ford S Max 2016-os változata nagyon hasonlít az elődjére, profilból bizony könnyű a két korosztályt összetéveszteni.

Elsőre olybá tűnik, mintha egy komolyabb modellfrissítés lenne, csak elöl- és hátulnézetből különbözik jobban az elődjétől. Az Aston Martin-hűtőrácsos orrú Ford S Max és Galaxy párosnál az utóbbi kínálja a nagyobb hátsó teret, míg az előbbi kicsit rövidebb és jelentősen alacsonyabb, sportosabb formájú, de mindkettő a családoknak szól. A kocsi designja abszolút beleillik a Ford-S palettájába, el sem lehet téveszteni, melyik márka modellje.

Talán az egyetlen gyenge pontja a Ford S Max 2016-os kiadásának a parkolássegítő berendezés, amelynek a merőleges parkolással komoly problémái vannak. Ha ezt használnánk a jogosítvány megszerzéséhez, tuti a bukás.

Talán az egyetlen gyenge pontja a Ford S Max 2016-os kiadásának a parkolássegítő berendezés, amelynek a merőleges parkolással komoly problémái vannak. Ha ezt használnánk a jogosítvány megszerzéséhez, tuti a bukás.

A 4,8 méter hosszú, 1,92 széles és 1,65 magas Ford S Max teszt közben mindazt megadta számunkra, amit elvárunk egy ilyen típustól. Nagy, kényelmes, jól variálható, sok benne a tárolórekesz, igazából nincs miért belekötni, megvan minden, amit a családok csak kívánhatnak tőle. Talán az egyetlen gyenge pontja a Ford S Max 2016-os kiadásának a parkolássegítő berendezés, amelynek a merőleges parkolással komoly problémái vannak. Ha ezt használnánk a jogosítvány megszerzéséhez, tuti a bukás.

A padlóból kihajtható opcionális harmadik üléssorban persze nem sok hely van, a fej-, de különösen a lábtér erősen korlátozott. Ugyanakkor ez minden konkurensnél ilyen, egy szükségmegoldás, ami olykor jó, ha van. A középső sor különálló székeit lehajtva viszont teljesen sík padlót kapunk, és ilyenkor akár egy kisebb borjút is elszállíthatunk benne. Szóval hatalmas a tér, és a Ford S Max műszaki adatok egyértelműen magukért beszélnek, s ha nem kérjük a hétszemélyes kialakítást, akkor már alaphelyzetben is óriási, bő ezer literes csomagterünk van.

Egy ekkora autóhoz persze erő is kell, és a 2,0 literes dízelmotor megfelelőnek tűnik az üresen is 1,8 tonnás test mozgatásához, de a teltházas utazáshoz úgyszintén. A 180 lóerővel és a 400 NM-es nyomatékkal így nincs is akkora probléma, igazából csak a Ford S Max fogyasztás az, ami fájdalmas. Városban még start/stop rendszerrel is 9 literes étvágy az alap ennél a TDCI-nél. Egy modern dízeltől ma már ennél többet, pontosabban kevesebb fogyasztást vár el az ember. A konkurensek ebben sokkal jobbak. A hatfokozatú Powershift automata jól dolgozik, igazából fel sem tűnik, hogy működik, agilis és gyorsan kapcsolgat.

Összességében korrekt, megbízható autó, és hozza azt, amit elvárhatunk egy ilyen egyterűtől, de ennek meg is kérik az árát. A nálunk járt Ford S Max 2.0 TDCi AWD PowerShift Automata összkerekes csúcsmodell 14 859 000 forintos ára meglehetősen barátságtalan első gondolatra.