Ingolstadtban valamit nagy tudnak arról, amit autógyártásnak hívnak. Ha megnézzük például a két generációval korábbi Audi A4-est, mestermű volt a maga korában, és még ma sem tűnik régimódinak.

A B7 generáció kódnévre hallgató modell szinte tökéletesre csiszolt minőségérzetet nyújtott, igazi technokrata kisugárzású utastérrel. Többségünk ma is szívesen elfogadna egy ilyet újonnan, mert cseppet sem nevezhető ódivatúnak. Ám az idő telik, és a különbség persze jól látszik, ha körbegusztáljuk az új Audi A4-est.

Az előző generáció valamivel kecsesebb volt, a mostani morcosabb, mogorvább vonalakkal bír elöl és hátul, de hihetetlenül jól néz ki ez is. A megszokott formát kissé élesebb, németesen merev vonalak keretezik, miközben az első és a hátsó lámpatestekben is van egy kisebb, V alakú törés.

Sugárzik a sportosság ebből az autóból, és az is jól látszik, hogy a tervezők a designnal nem akartak ingoványos talajra menni, kockáztatni. Mint a szocialista brigádok, tartották az irányt, folytatták a megkezdett utat. És valójában nem is tették rosszul, mert az új Audi A4 megint közel jár a tökéleteshez.

Az Audinál zseniálisak abban, hogy mindig megalkotják a tökéletesnek hitt autót, aztán mégis tudnak javítani rajta. Az új Audi A4 is ilyennek tűnik.

Az Audinál zseniálisak abban, hogy mindig megalkotják a tökéletesnek hitt autót, aztán mégis tudnak javítani rajta. Az új Audi A4 is ilyennek tűnik.

És ez igaz az utastérre is. Már az előd belseje is szuper, szinte kikezdhetetlen volt, az új Audi A4-esé pedig még jobb anyagokból, érzésre még precízebben összerakott lett. A minőségérzet átlagos, mármint az Audi csúcskategóriás színvonalához viszonyítva. Akinek ez nem jó, az a Bentley-ben sem fogja otthonosan érezni magát.

A komfortérzetben az Audi mindig kicsit jobb tud lenni a közvetlen német versenytársainál, a BMW-nél és talán a Mercedesnél is. Itt minden klappol, semmi sem akadozik, recseg vagy nyikorog, precíz műszer a közutakra megalkotva. A legfinomabb szerkezetek élmezőnyében van a hangerő-szabályozó és a középső érintésérzékeny forgótárcsa.

De hibát másban sem találni, mármint minőségit, mert logikait igen. Bántó és egyben elkeserítő megoldás is a középkonzol alján, hogy az USB-csatlakozót csak telefontöltésre lehet használni, a pendrive-val ugyanis nem tud mit kezdeni ez a bemenet. A legfájóbb és legfőbb baj igazából az, hogy az adathordozót máshova nem lehet bedugni ebben a prémiumkocsiban. Magyarul, az új Audi A4-ben a kedvenc muzsikánkat USB-ről nem tudjuk hallgatni, miközben pedig az űrkorszak technikája köszön vissza több helyről is.

Az azért bosszantó, hogy az új Audi A4-ben a kedvenc muzsikánkat USB-ről nem tudjuk hallgatni, miközben pedig az űrkorszak technikája köszön vissza több helyről is.

Az azért bosszantó, hogy az új Audi A4-ben a kedvenc muzsikánkat USB-ről nem tudjuk hallgatni, miközben pedig az űrkorszak technikája köszön vissza több helyről is.

Az MMI-touch rendszer nem olcsó, 981 ezer forint, s ennyi pénzért már elég komoly berendezést kapunk. Bevalljuk, az autóteszt során az ismerkedés vele nem ment gyorsan, de szerencsére az alapfunkciók jól értelmezhetők, és a menük is ésszerűek.

A TT-ben bemutatott virtuális műszeregység lenyűgöző szerkezet. A sofőr előtti kijelzőn személyre szabható az információs mező. Az elektronikai műszerfal fordulatszám- és sebességmérője a kormányon lévő gombbal egy kapcsolással összemegy a két sarokba, és ekkor közé-mögé előjön a navigáció térképe. Ez olyan, mintha kis színes tévé lenne a sofőr előtt. És ez nemcsak nagyszerű megoldás, de mindenképpen biztonságosabb is. Az Audi informatikusai nagyot alkottak ezzel a fejlesztéssel, igazi pluszt adva a vezetőnek. A 182 000 forintos ár nem tétel ezen a szinten.

A belső nyugalmat áraszt, és a kocsi vezetése is olyan, mint amit elvárunk ettől a márkától. Kellemes, kényelmes és precíz. Aki limuzint vesz, annak fontos a csomagtartó mérete, itt, az új Audi A4-esben 480 liternyi helyre pakolhatunk, de az Audi A4 műszaki adatok alapján is kiváló paraméterekkel rendelkezik. Az új, hatfokozatú DSG automata váltó elképesztően intelligensen működik, és a futómű is kifogástalan. A kocsi stabilitása szinte megingathatatlannak tűnt az autóteszt alatt.

A 2,0 literes dízelmotor többféle üzemmódban használható. A takarékos, Efficiency állásban a fordulatszám alig megy 2000 fölé. Feljebb, sportos módban persze nagyobb az élvezet, jó érzékkel húzatja ki az erőforrást, nem ragad le az alsó fokozatokban. A 400 Nm-es nyomaték rendesen kiélvezhető. A 190 lóerő abszolút elegendő, az átlagsofőrnek nem kell ennél több.

A teszt időszaka alatt városban, nyugodt stílusban vezetve az Audi A4 fogyasztás 9-10 liter körüli alakult, ami viszont nem válik az új modell előnyére. Ennél már régen is jobbat tudtak produkálni a német mérnökök. Úgy tűnik, mintha az étvágy csak másodlagos lett volna a tervezésnél. Persze az is lehet, hogy a VW-dízelbotrány után ezek a valós értékei a 2,0 literes TDI motoroknak.

Az új Audi A4 megéri az árát, káprázatos, amit nyújt. Az a szerencsés, aki megengedheti magának, ne habozzon, válassza ezt és nem fog csalódni. A sikere ennek a modellnek is borítékolható, csúcsközeli érzést nyújt.

Audi A4 műszaki adatok
Motor: 1968 cm3
Teljesítmény: 109 LE, 400 Nm
Végsebesség: 237 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 7,7 s

Audi A4 fogyasztás: 7,4 l/100 km
Audi A4 ár: 8 900 390 Ft

Audi A4 2.0 TDI S tronic Sport S line tesztautó ára: 16 336 390 Ft

Audi A4 vélemények
Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Kifinomult technika, kiváló minőség, kellemes belső, mesteri futóműhangolás, halk és erős dízelmotor
– Magas városi fogyasztás