Lassan harmincéves a Nissan prémiummárkája, az Infiniti, amely 1989-ben jelent meg az Egyesült Államok piacán. Ám Európában még mindig kevésbé ismert a márka. A német óriások mellett nagyon nehéz itt labdába rúgni, és akkor még ott van a jóval ismertebb japán konkurens, a Lexus is. Erre szokták mondani, hátrányos helyzetben van mifelénk a márka, és ez alól az Infiniti Q30 sem kivétel.

Az áttörést, az eladási számok emelkedését szintén ettől a modelltől várják, és nem is alaptalanul. A tavalyi adatok bizakodásra adhatnak okot, hiszen 2016-ban 16 600 darab Infinitit vásároltak Európában, ami 140%-os emelkedés, és ez kimondottan az Infiniti Q30 és a terepesített QX30 modelleknek köszönhető.

A japánok mesterien maszkírozták át a Mercedes-Benz A-osztályát, ugyanis ez nem egy vadonatúj fejlesztés, hanem csak átalakítás. Ami persze annyira jól sikerült, hogy ember meg nem mondaná, mi is volt a legkisebb Infiniti donorja.

2016-ban 16 600 darab Infinitit vásároltak Európában, ami 140%-os emelkedés, és ez kimondottan az Infiniti Q30 és a terepesített QX30 modelleknek köszönhető.

2016-ban 16 600 darab Infinitit vásároltak Európában, ami 140%-os emelkedés, és ez kimondottan az Infiniti Q30 és a terepesített QX30 modelleknek köszönhető.

A mesterek a kis Merci moduláris padlólemezére, illetve egyéb részegységeit megtartva terveztek egy olyan autót, amely tökéletesen belesimul a márka arculatába. Tényleg remek munkát végeztek, az Infiniti Q30 hullámzó vonalai és látványos részletei arányos, szép összképet adnak. A nálunk járt tesztautó sportváltozatának kiegészítői pedig tovább fokozták a hatást, az exkluzivitást. Ilyen plusz például a 19 colos alufelni, a típusspecifikus hűtőrács és a diffúzor, valamint az alapmodellhez viszonyított 15 milliméteres ültetés.

Az utastérben van némi zűrzavar. Infiniti-, Mercedes- és néhány olcsóbb Nissan-alkatrészek bizarr keveréke fogad miket odabenn. Hogy miért kellett ezt így összemixelni, talán még az infinitisek sem tudják megmondani. Mindenesetre nem ez a legjobb módja az egyediség megalkotásának. A komfortérzet azonban ettől még nem sérült komolyabban, ráadásul az Alcantara-kárpitozású műszerfal a lila díszvarrással sokat dob az összképen. Nagyobb gondot jelenthet, hogy elől is kicsi a fejtér. Az A-osztályú Mercedes sem a tér bajnoka, ám az Infiniti Q30-ban még szűkösebben érezzük magunkat. Menet közben feltűnő volt, hogy néha megzavarodik a navigáció és a táblafelismerő.

Az Infiniti Q30 műszaki adatok alapján a 2,2 literes négyhengeres, 170 lóerős turbódízel motor a jobb választás ehhez a kocsihoz, a Renault-Nissan 1.5 dCi-je kevésnek tűnik. A blokk szintén a Mercedes érdeme, az éveken át tökéletesítgetett technika minden előnyével. A 8,5 másodperces 0-100-as gyorsulás, illetve a 215 km/órás végsebesség is beszédes. Az AWD összkerékhajtással azoknak lehet jó választás, akik hegyen laknak, netán hobbijuk a síelés. Nagyon kellemes autó a tesztalany, ám az Infiniti Q30 ár 11,287 millió forintról indul, így semmivel sem olcsóbb, s nem is nyújt többet, mint a már régen bevezetett német vetélytársai.