Az Alfa, megújulásának következő állomásaként a Stelvio-val belépett már a legnépszerűbb SUV piacra is. Persze bolond lett volna nem így tenni, hiszen napjaink egyik legsikeresebb játszótere ez a szegmens. Az Alfa Romeo Stelvio-t az olasz autógyártás szívében, a márka Modenában működő műszaki központjában fejlesztették ki, és a közelmúltban teljesen felújított Cassino-i üzemben, egy kifejezetten az új generációs Alfa modelleknek fenntartott üzemrészben gyártják. Ugyanitt készül a megújult Giulia is, amely 2015-ben sportos vezethetőségével és technológiai megoldásaival új életet próbált lehelni a márka történelmébe.

Az Alfa Romeo Stelvio arányai az új vonalvezetés jegyében a Giuliához hasonlóan erőt és dinamizmust sugallnak, kompakt méretéről pedig 468 centiméteres hosszúsága, 165 centiméteres magassága és 216 centiméteres szélessége gondoskodik. Az Alfa Stelvio SUV stílusa a kiváló minőségű felületkidolgozásban is megnyilvánul, amelynek köszönhetően a karosszéria formái erőteljesek és harmonikusak. Utastere erősen döntött hátsó részben ér véget, amelyet az optimális aerodinamikai teljesítményről gondoskodó, elegáns légterelő tesz teljessé.

Letisztultság és elegancia fogad minket az Alfa Romeo Stelvio belső térkialakításánál is.

Letisztultság és elegancia fogad minket az Alfa Romeo Stelvio belső térkialakításánál is.

A Los Angelesben bemutatott Quadrifoglio kivitel a modell energikus személyiségét szénszálas betéttel díszített, fényezett oldalsó küszöbbel hangsúlyozza még jobban ki. Az első és hátsó lökhárítókkal, valamint az erőteljes sárvédőívekkel ez a  változat inkább hasonlít egy sportos limuzinra, mintsem egy hagyományos SUV-ra.

Letisztultság és elegancia fogad minket az Alfa Romeo Stelvio belső térkialakításánál is. A kezelőszerveket a kisméretű kormányra helyezték, az átlósan futó padlóalagutat, a finoman hullámos műszerfalat és az üléseket mind a vezető köré szabták, akár egy egyedi készítésű elegáns öltönyt. Ezt az érzést erősíti a minőségi kivitelezés és kiváló anyaghasználat is, a szénszálas kompozitok, a fa és az első osztályú textilanyagok, amelyek látványra és érzetre is egyaránt kellemes felületet nyújtanak.

Az Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio változata is megkapta a Ferrari műszaki és technológiai szakértelme által megalkotott hathengeres BiTurbo benzinmotort, mely teljes egészében alumínium szerkezetű, így tartva alacsonyan a jármű tömegét, különösen az első tengelyen. Ugyanakkor miközben a motorteljesítmény és a forgatónyomaték értéke kiemelkedő, az 510 lóerős 2.9 V6 BiTurbo benzinmotor meglepően takarékos is, köszönhetően az elektronikusan szabályozott hengerlekapcsolásos rendszernek. Végezetül a nyolcfokozatú automata ZF sebességváltó egyedi kalibrálást kapott, így verseny üzemmódban mindössze 150 milliszekundum alatt képes végrehajtani a váltásokat. Az Alfa Romeo összes új generációs motorjához hasonlóan a Stelvio Quadrifoglio 2.9 V6 BiTurbo blokkja is jellegzetes Alfa Romeo motorhangzást biztosít.

Az Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio változata is megkapta a Ferrari műszaki és technológiai szakértelme által megalkotott hathengeres BiTurbo benzinmotort, mely teljes egészében alumínium szerkezetű, így tartva alacsonyan a jármű tömegét.

Az Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio változata is megkapta a Ferrari műszaki és technológiai szakértelme által megalkotott hathengeres BiTurbo benzinmotort, mely teljes egészében alumínium szerkezetű, így tartva alacsonyan a jármű tömegét.

A csúcskategória szelídebb megoldásait kedvelők számára pedig, kizárólag az Alfa Stelvio Quadrifoglio kivitelének esetében, a nyolcfokozatú automata váltóval szerelt 280 lóerős 2,0 literes turbómotorral is elérhető lesz az új modell.

A szintén alumínium szerkezetű, négyhengeres erőforrás legnagyobb teljesítménye 280 lóerő 5250/perc fordulatszámon, maximális forgatónyomatéka pedig 400 Nm 2250/percnél. Az Alfa Romeo Stelvio menetdinamikai jellemzői a vezető és az útviszonyok igényei szerint lesznek állíthatók az új Alfa DNA PRO rendszernek köszönhetően. Ennek segítségével négyféle üzemmód közül választhatunk majd: dinamikus, normál, takarékos (környezettudatos beállítás), valamint versenymód.

Az Alfa Romeo Stelvio innovatív összkerékhajtási rendszere a nyomatékmegosztást valós időben szabályozó Q4 technológiával készült, így kiemelkedő teljesítményt és biztonságot kínál.  A technológia egy sor paraméter folyamatos ellenőrzésével optimalizálja a nyomatékmegosztást a két tengely között az autó pillanatnyi viselkedésétől, illetve az egyes kerekeknél rendelkezésre álló tapadástól függően. A technológia képes előre felismerni a tapadásvesztést a hossz- és keresztirányú gyorsulásra, a kormányszögre és a függőleges tengely körüli elfordulásra vonatkozó adatok elemzése alapján.

Normál körülmények között a Stelvio Quadrifoglio Q4 hátsókerék-hajtású autóként viselkedik, azaz a hajtóerő 100 százaléka a hátsó tengelyre jut. Ugyanakkor, amint valamelyik kerék megközelíti tapadási határát, a rendszer a rendelkezésre álló hajtóerő akár 50 százalékát képes az első tengelyre átcsoportosítani egy erre szolgáló osztómű segítségével. A nyomaték villámgyors átcsoportosítása érdekében a rendszer maximum 2,5 % mértékben engedélyezi a tengelyek közötti fordulatszám különbségét, ami a tapadás és az ívmeneti iránytartás terén egyaránt kategóriaelső kezelhetőséget eredményez. Az Alfa Romeo Stelvio ára 15 690 000 Ft a hazai piacon jelenleg elérhető First Edition változat esetében.