A Volkswagen már évtizedek óta meghatározó szereplő a felső-középkategóriában. Az új Passat pedig amellett, hogy az Év autója lett, már nemcsak dízelt és benzinest, hanem plug-in-hybridet is kínál a vásárlóknak. A konnektorról is tölthető VW Passat GTE modell nevében a harmadik betű az elektromos meghajtásra utal. Ugyan nem teljesen villanymotoros ez a kocsi, de valamennyit tisztán elektromosan is meg tud tenni a hibrid üzemmód mellett, így a zöld rendszám neki is jár.

A VW Passat GTE változatát amúgy a kisebb-nagyobb módosításoknak köszönhetően könnyen megkülönböztethetjük a mezei Passat modellektől. A kék szín több helyen felfedezhető a fehér tesztautón, így például a frontrész tetején végigfutó díszlécen, a féknyergeken, a kék GTE típusjelzés pedig nemcsak elöl és hátul, hanem az első kerékjárati ív felett, a kilincsek vonalában is megtalálható. A Passat hibrid ezen kívül egyedi, C-formájú menetfényeket is kapott a lökhárító aljába. Elegáns és szép autó. Belül ugyanaz a kép és hatalmas beltér, kényelem fogad minket, mint az egyéb variánsokban, csupán annyi az eltérés, hogy ez a kocsi csak automataváltóval létezik, valamint kék cérnával varrták a bőrkományt és a váltószoknyát.

VW Passat GTE változatában ugyanaz a kép és hatalmas beltér, kényelem fogad minket, mint az egyéb variánsokban.

VW Passat GTE változatában ugyanaz a kép és hatalmas beltér, kényelem fogad minket, mint az egyéb variánsokban.

A VW Passat GTE -t a kocsi orrán lévő nyíláson át lehet tölteni, és kétféle kábelt kapunk hozzá. Az egyikkel otthon csatlakozhatunk a 220 voltos hálózatra, a másikkal az ELMŰ töltőpontjain lehelhetünk életet a lemerült aksikba. Sajnos a villámtöltők nem támogatottak, így a telepek úgy 5-6 óra alatt tölthetők föl, de ha ez meg van, akkor a gyári adatok szerint akár 50 kilométert is megtehetünk elektromos üzemmódban. A valóságban azért ez valamivel kevesebb, úgy 40 km, de a napi városi ingázáshoz elegendő.

Erő szorult rendesen a Passat GTE mindkét hajtóművébe. A 115 lóerős és 330 Nm nyomatékú elektromotor nagyjából olyan erős, mint egy jobb dízel aggregát, e-módban is dinamikus, de csak maximum 130 km/órás tempóig. Ha hibridként használjuk a VW Passat GTE -t, akkor az e-motor mellé bekapcsol a 156 lóerős 1,4-es turbós benzines, és a két erőforrás együttesen 218 lóerőt és 400 Nm-t produkál, a gyorsulás pedig 0-100-ra alig 7,4 másodperc. Így már az is érthető, miért merték GT-nek minősíteni ezt a Passatot. A rendszer amúgy nagyon finoman, észrevétlenül kapcsolgatja ki/be a motorokat. Ha hibrid módban közlekedünk, akkor a VW Passat GTE fogyasztás 6-7 liter körül van városban.

A mai Volkswagenek nem olcsók, így a teljesen elektromos, hibrid és sport módban egyaránt használható változat árát is megkérik. A VW Passat GTE ár 13,5 millió forintról indul, de az autóteszten nálunk járt modell pár extrával már 17,5 millió volt. Kérdés, hogy megér-e ennyi pénzt, de az tény, hogy egy parádés kocsi a GTE, amely sokat spórolhat a tulajának.