Amennyiben felcsaptál Greenpeace aktivistának, és gyalogosan közlekedsz, amint zebrához érsz, adj elsőbbséget a mentőnek, mert ezt kell tenned, és egyébként is Ő az erősebb.

Ha a mentő nem használja a megkülönböztető jelzést, úgy a forgalomban mezei autósnak minősül, vagyis lőttek az extra jogosítványainak.

Ha a megkülönböztető jelzést nem jogszerűen használja (pl.: lányok elérése a sarkon) akkor sem élvez automatikus elsőbbséget.

Egy mentőautóval való ütközés esetén sem lehet automatikusan kijelenteni, hogy a mentő vétlen lenne, de emberi kötelességünk is munkájukat segíteni.

Egy mentőautóval való ütközés esetén sem lehet automatikusan kijelenteni, hogy a mentő vétlen lenne, de emberi kötelességünk is munkájukat segíteni.

A mentőnek nemcsak, hogy elsőbbséget kell adnod, de segítened kell a továbbhaladását is, jó hír e körben, hogy nyugodtan szabályt is szeghetsz (pl.: záróvonal átlépése, vagy buszsáv használata)

Ha mentőt látsz, vagy hallasz, élesítsd érzékeidet, ugyanis szükség lehet rá, tekintettel arra, hogy a mentő bizonyos szabályokat megszeghet! (átmehet a piroson, használhatja a villamossínt)

Azonban szerencsére a mentő sem mindenható, bizonyos szabályokat még Ő sem szeghet meg. (pl.: vasúti átjáró piros jelzése)

Eddig tűnhet úgy, hogy a mentőautóval való ütközés totálisan szívás!

Jó hír, hogy a remény hal meg utoljára, ugyanis a mentőnek meg kell győződnie arról, hogy megadják-e számára az elsőbbséget.

Veszélyes helyeken (pl.: zebra, útkereszteződés) a mentőnek is igen lassan kell közlekednie (maximum egy csiga előzheti), hiszen mint mondtam, meg kell arról győződnie, hogy megkapta az elsőbbséget.

A fentiek alapján tehát kijelenthető, hogy egy mentőautóval való ütközés, vagy más baleset esetén nem lehet automatikusan kijelenteni, hogy a mentő vétlen lenne, a felelősség kérdését minden esetben az adott baleset valamennyi körülménye alapján lehet elbírálni.

Dr. Zafiri László – Közlekedési jogász (+36 20 363 0906)