Toyota Aygo 1.0 X-shift X-cite

A nyáron felfrissült a japánok legkisebb modellje, melyek közül most a Toyota Aygo 1.0 egy nagyon gazdagon felszerelt változatát próbálhattuk. A vásárlói vélemények és az eladások alapján az már egy jó ideje látszott, hogy a francia PSA-csoporttal közösen fejlesztett és gyártott autónak valami mást kell nyújtania, mint a Yarisnak. Ez alapvetően sikerült is, mert ha jól átgondoljuk, valóban izgalmasabb, színesebb és extrémebb lett a városi kisautó a valamivel nagyobb testvérénél. Jóval merészebb, vadabb összeállításokban gondolkodhatunk, még akár a Toyota Aygo színek esetében is.

Az új kiadás szemből egy jóval erőteljesebb 3D hatású X arculatot kapott, amit az ízlésünk szerint választott Toyota Aygo színek még tovább hangsúlyozhatnak.

Az új kiadás szemből egy jóval erőteljesebb 3D hatású X arculatot kapott, amit az ízlésünk szerint választott Toyota Aygo színek még tovább hangsúlyozhatnak.

A szigetországiak legkisebb európai modelljére már korábban is jellemző volt az X-design, ami leginkább az autó orrán és fenekén volt a leglátványosabb. A frissítés során ezt a karakteres formai elemet csiszolgatták tovább, amitől a megújult modell amolyan 3D hatású X arculatot kapott.

Az első lámpák teljesen másak, szebbek lettek, a nappali menetfény egy hosszú, V-alakú LED-csík, de a hátsó fényszórók is újak, szintén LED-es technikával fűszerezve. Mindezek mellett az új Toyota Aygo színek mellett, új felnik is feltűntek a kínálatban. A bőséges kombinációs lehetőségeket kínáló palettából az egyik limitált kiadású változat a nálunk járt Toyota Aygo 1.0 X-shift X-cite, amely külsőleg azért kevésbé vad ebben a piros-feketében, mint a többiek. Felszereltségében azonban színtől függetlenül, már-már a kategóriáját meghazudtoló módon nagyon erős ez a verzió.

A Toyota Aygo 1.0 belső tere, amolyan igazi kisautós. Nem rossz, de a műanyagok és a hátsó férőhely azért hagynak maguk mögött kívánni valókat.

A Toyota Aygo 1.0 belső tere, amolyan igazi kisautós. Nem rossz, de a műanyagok és a hátsó férőhely azért hagynak maguk mögött kívánni valókat.

 

Mert hát lássuk be, hogy egy ilyen kisautóban azért nem megszokott a bőrborítású kormány, az elektromosan állítható és fűthető külső tükrök, az automata sebességhatároló, a Toyota Touch 2 multimédia rendszer 7 colos színes éríntőképernyővel, a tolatókamera vagy éppen a 15 colos könnyűfém felni. Az 1.0 literes, háromhengeres Toyota Aygo motor is kellemesen kerreg, és bár a 72 lóerő nem kirobbanó, de ettől a kisautótól nem is vár senki nagy csinnadrattát. Meglepően jó ugyanakkor a Toyota Aygo fogyasztása, városban 5-6 liter közötti az átlag, ami elég kellemes egy benzinestől.

Bár az X-shift automata rendesen le lett húzva az autós szaksajtó részéről, de annyira azért még sem szörnyű ez a váltó, igaz, szokni kell a működését és a kapcsolásait. Az Aygo hátránya inkább az, hogy bár hivatalosan négyszemélyes, ám hátra aljasság, gonosz dolog beültetni két felnőttet, sőt még egyet is, olyannyira kicsi a hely. És az sem túlontúl szívet melengető, hogy a belső műanyagok éppen csak egy fokkal jobbak a Daciáénál. Mert ugyan az alap Toyota Aygo ára nem sok, 2,7 millió forintról indul, de a nálunk járt nagyon felpakolt verzió már majdnem 5 millióba kerül.

Innen nézve pedig már egyáltalán nem véletlen, hogy a kis Toyoták közül a Yaris sokkal kelendőbb. Árban hasonlóak, ám a nagyobb testvér több praktikummal bír, és sokkal jobban használható. A Toyota Aygo színek által valóban különlegessé tehető ez kis városi rohangáló, de ha már mindenképpen egyedi, stílusos utcai divat retikült akar magának az ember, akkor ott van a konkurensei között a szintén kis cuki, 3 millió forintról induló Renault Twingo, hogy a szemtelenül csábító Fiat 500-ról már ne is beszéljünk. Egyszóval nincs könnyű helyzetben.