Az önmagához képest teljesen megújuló típus láthatóan szerves része lett a PSA csoportban már korábban debütáló Peugeot Traveller, Citroen Spacetourer, illetve a hozzájuk szorosan kapcsolódó Toyota Proace csapatnak. Mindez persze várhatóan semmit nem fog levonni a mostantól Opel Zafira Life néven anyakönyvezett új kiadás érdemeiből, és igen komoly praktikumából. Bár besorolását tekintve egy nagyterű személyautónak felel meg leginkább, de a választható Opel Zafira méretek számtalan variációs lehetőséget biztosítanak számunkra, szükség esetén akár kilencszemélyes kialakítást is biztosítva.

Nem csak rettentő praktikus, de a szemnek is jól eső látvány az Opel Zafira 2019-es kiadása.

Nem csak rettentő praktikus, de a szemnek is jól eső látvány az Opel Zafira 2019-es kiadása.

A 2019-es modellek legkisebb, Opel Zafira Life Small becenévre hallgató változata 4,60 méter hosszú, és mint kompakt egyterű szerepel a kínálatban, ugyanakkor számtalan versenytársa között egyedüliként tud biztosítani akár kilenc férőhelyet is utasai számára. Pakolhatóság szempontjából szintén nem rossz, hiszen az alapból 1500 literes Zafira csomagtartó méret könnyedén növelhető 3397 literig a lefektethető, de akár ki is vehető hátsó ülésekkel.

Egy kicsit fentebb, a Medium kiadás a D-szegmens nagyterűinek választékát gazdagítja 4,95 méteres hosszúságával és kimagasló rakodási lehetőségeivel, illetve az ehhez kapcsolódó, akár jóval egy tonna fölötti teherbírási kapacitásával. A legnagyobb, az 5,30 méter hosszúsággal rendelkező Opel Zafira Life Large pedig már egészen komoly szállítási lehetőségeket biztosít számunkra a maga 4500 literes csomagterével.

A hétüléses megoldásokat szintén kínáló Zafira előző generációja is már egy nagyszerűen kihasználható családi autó volt, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mostani kiadás jóval felülmúlja azt, és igényeink függvényében, méretben közelíthetünk akár egy Vivaro nyújtotta tér bőségéhez is.

Az új Opel Zafira méretek, akár már kilencszemélyes kialakítást is lehetővé tesznek számunkra.

Az új Opel Zafira méretek, akár már kilencszemélyes kialakítást is lehetővé tesznek számunkra.

A választható, és az elsősorban a praktikumot szolgáló Opel Zafira méretek mellett persze számtalan, a kényelmet biztosító megoldást is rendelhetünk még az új kiadásokhoz. Valamennyi Life modellhez elérhetőek bőrülések, de a két nagyobb verzió számára a Lounge felszerelésen belül akár masszázsfunkcióval ellátott fűthető első üléseket, illetve mögöttük négy 48 centiméteres szélességgel rendelkező egymással szembe fordítható fotelt, illetve egy könnyedén elővarázsolható asztalt is kapunk az utazás közbeni tárgyalásokhoz.

Természetesen opcionálisan, de a megújult Zafira utastér szintén számos kényelmi, és a minőségérzetünket tovább növelő lehetőséget biztosít.

Természetesen opcionálisan, de a megújult Zafira utastér szintén számos kényelmi, és a minőségérzetünket tovább növelő lehetőséget biztosít.

Az Opel Zafira Life felszereltség szintjétől függően többek között olyan vezetést segítő rendszerek között válogathatunk, mint a gyalogosfelismerő, az intelligens sebességasszisztens, a sávtartó, vagy akár a fáradtság-felismerő, mely figyelmeztet, ha már túl sok ideig vezettünk egyhuzamban. A szegmensben egyedüliként bizonyos vezetési paramétereket már a szélvédőre kivetített formában is megkapunk.

Persze a nagyobb Opel Zafira méretek már megkövetelik a tökéletesebb körkilátás biztosítását is, melyet az új kiadások esetében az első és hátsó kötényben elhelyezett radarszenzorok biztosítanak. A tolatókamera képe a felszereltségtől függően vagy a belső visszapillantóban, vagy a hétcolos monitor képernyőjén jelenik meg. A monitor nagyméretű érintőképernyője természetesen tökéletesen kapcsolódik a multimédiás és infotainment rendszerekhez, melyek jelenleg Apple CarPlay és Android Auto szoftverekkel integrálják okostelefonjainkat. Sok más finomság mellett az otthon kényelmét hivatott felidézni, hogy bármely kivitelhez rendelhetünk már akár tíz hangszóróval megpakolt nagyteljesítményű gyári hifit.

Szóval izgalmasnak tűnik az új kiadás, és nem csak a nagy választási lehetőségeket biztosító Opel Zafira méretek miatt, hanem mert mindezt igényeinknek megfelelően komoly kényelmi funkciókkal is felruházhatjuk. Az autó februártól már összkerékhajtással is megrendelhető, de az ígéretek szerint 2021-ben egy tisztán elektromos változat is piacra kerül belőle.