Az új Mazda MX5 RF, a gyártó legnagyobb darabszámban eladott kétüléses sportautójának legfrissebb változata, tavaly június második felében mutatkozott be Európában.

Az áprilisi New Yorki-i Autókiállításon leleplezett MX5 RF a tavalyi goodwoodi fesztivál Mazda standjának szintén egyik legnagyobb durranása volt, de időközben besöpörte már a 2016-os Világ Év Autója és Világ Év Formaterve díjakat is. Miközben a Mazda MX5 RF a korábbi, NC generáció keménytetős modelljének praktikusságához hű maradt, az új változat stílusában óriásit lépett előre. Az elnevezésben szereplő RF rövidítés egyébként a tető kialakítást jelzi. Retractable Fastback, azaz lenyitható keménytetős.

A Mazda MX5 RF elnevezésében szereplő RF rövidítés a tető kialakítást jelzi. Retractable Fastback, azaz lenyitható keménytetős.

A Mazda MX5 RF elnevezésében szereplő RF rövidítés a tető kialakítást jelzi. Retractable Fastback, azaz lenyitható keménytetős.

Egyedi megjelenése, tetejének mozgása és formája nyílt és zárt állapotában is ellenállhatatlanná teszi az autót. Az utasok nyitott tető esetén is élvezhetik a tetőrész hátsó részének védelmét, mely a bezárás után visszaáll a helyére.

A Mazda MX5 RF egyébként a tető megoldását kivéve ugyanazokat a méreteket (hosszúság, szélesség, tengelytáv) kapta, mint vászonfedeles testvére. A keménytető mindössze 5mm-es pluszt jelent magasságban, és mechanikája az egyik leggyorsabb a piacon. Működtetése gombnyomásra történik, akár 10km/órás sebességig.

Az új megoldás azonban nem csökkentette a csomagtartó méretét, maradt 130 literes. Ez ugyan nem sok, de ezt az autót nem is hosszú családi utazásokhoz alkották a tervezők. Az MX5 RF örökölte a vászontetős modell legendás agilitását és kiegyensúlyozottságát, de legfőképp szépségét is. A Mazda modellek megalkotásánál valahogy különösen rá tudnak érezni a stílusos vonalvezetésre. A felfüggesztések és a kormányzás még kellemesebb vezetést kínálnak, miközben a hangot gátló tetőpanelek és a speciális szigetelés jelentősen csökkenti a kintről érkező zajokat zárt tető esetén.

A látványos, gyakorlatilag targává avanzsált Mazda MX5 2017-es változata a vászontetős verzióhoz hasonlóan szintén kétféle pörgős benzinmotorral, a SKYACTIV-G 1.5-ös 135 lóerős, és a 2 literes 160 lovas változatával érhető el Európában. Alapesetben hatsebességes kézi váltóval, de kifejezetten ehhez a modellhez rendelhető lesz a hatsebességes automata váltó is. A Mazda MX5 RF ár a bevezetéskor 6.400.000 Forintról indult a hazai márkakereskedésekben.