Fontos pillanat volt az autózás történetében, amikor közel 55 évvel ezelőtt a japán gyártó bemutatta a Wankel-motoros Mazda Cosmo Sport modellt. Bár a szigetországon kívül csak Mazda 110S-ként ismert autóból mindössze 1176 darabot készítettek, a Mazda Cosmo Sport mégis meghatározó volt a japán cég számára. Ekkor vált a leginkább kisteherautók és kisautók gyártójából egy izgalmas, egyedi márkává, amelyet a műszaki megoldások és a dizájn terén is a sablonoktól való külön utak jellemeznek.

A forgótárcsás Wankel-motor elvét még a múlt század elején Félix Wankel német mérnök dolgozta ki, de a kezdeti megbízhatatlansága okán nem igazán tudott teret nyerni. Később az NSU ro80-ban ütötte fel újra a fejét és került piacra, de a várt siker itt is elmaradt. A sorozatos próbálkozások után végül az NSU beadta a derekát, és a Mazdának 1961-ben sikerült hozzájutnia a licenchez. A gyár mérnökei a következő években időt, pénzt, energiát nem sajnálva, számos nehézséget legyőzve, a prototípusokat több százezer kilométeren át tesztelve tették a Wankel-motort kereskedelmi szempontból is működőképes, valódi alternatívává.

A Mazda Cosmo Sport történelmi jelentősége vitathatatlan, hiszen a gyár kitartott a Wankel-motor mellett, és így ez a típus lett az alapja a 70-es évek nagy sorozatának.

A Mazda Cosmo Sport történelmi jelentősége vitathatatlan, hiszen a gyár kitartott a Wankel-motor mellett, és így ez a típus lett az alapja a 70-es évek nagy sorozatának.

A többéves kísérletezés után így született meg a Mazda Cosmo Sport 1967-ben, és bár a technológia megvolt, de ennek ellenére nagyobb piaci eladásokat mégsem tudott elérni.

A Mazda Cosmo Sport történelmi jelentősége ugyanakkor mégis vitathatatlan, hiszen a gyár kitartott a Wankel-motor mellett, és így ez a típus lett az alapja a 70-es évek nagy sorozatának, az RX2, RX3, RX4 modelleknek. Tovább folyt a fejlesztés, és kiaknázva a forgótárcsás motorban rejlő lehetőségeket, a Mazda már a jóval nagyobb és nehezebb dugattyús motorokkal egyenértékű teljesítményt tudott kihozni az új megoldásból, és végül közel kétmillió Wankel-motoros autót épített.

A technológiával ekkorra már jelentős sportsikereket is elért. Az RX-7 például a 80-as években egyeduralkodó volt kategóriájában a Nemzetközi Motorsportszövetség, az IMSA versenyein. A legnagyobb győzelmet azonban 1991-ben sikerült bezsebelni, amikor egy 2,6 liter kamratérfogatú, négytárcsás, összesen 710 lóerős Mazda 787B-nek sikerült megnyernie a Le Mans-i 24 órás versenyt. Ez nemcsak az első, nem dugattyús motorral felszerelt autó, de az első ázsiai márka győzelme is volt a legendás versenyen.